Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vukšić u saboru:

'O javnoj nabavi bi se moglo napisati stotine tragikomedija'

Branko Vukšić (1)
Patrik Macek/PIXSELL
18.06.2013.
u 13:25

Kroz izmjene Zakona o javnoj nabavi uvodi se mogućnost isključivanja ponuditelja koji su pravomoćno osuđeni za kaznena djela navedena u tom zakonu iz postupaka javne nabave, najavio je u saboru zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić

Kroz izmjene Zakona o javnoj nabavi uvodi se mogućnost isključivanja ponuditelja koji su pravomoćno osuđeni za kaznena djela navedena u tom zakonu iz postupaka javne nabave, najavio je danas u Hrvatskom saboru zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić te dodao kako se uvodi mogućnost izdavanja posebnog uvjerenja koje sadržava ograničene podatke iz kaznene evidencije naručiteljima.

- Ovim odredbama uklonit će se još jedna administrativna barijera i dodatni trošak za gospodarske subjekte jer novi format izjave ne zahtijeva ovjeru javnog bilježnika, a istovremeno će se naručiteljima omogućiti stvarna provjera podataka danih u izjavi kroz izravnu provjeru u kaznenoj evidenciji' – objasnio je Leverić. Kako se ranije često događalo da su određeni ponuditelji ispadali iz procesa jer su napravili neku formalnu pogrešku, recimo, zaboravili priložiti određeni traženi dokument ili ga dostavili u pogrešnoj formi, uvedena je mogućnost da se ponuditelja nakon što preda ponudu može naknadno pozvati da dopuni i objasni dostavljene dokumente.

- Ocjenjujemo da se ovakvim pristupom ne ostvaruje načelo ekonomičnosti i ne dobiva se vrijednost za novac – primijetio je Leverić.

Iako će svi podržati ovaj zakon, dobar dio rasprave zastupnici su posvetili korupciji koja je u prošlosti obilježila sustav javne nabave.

HDZ-ov Đuro Popijač podsjetio je da je godišnja vrijednost javne nabave u Hrvatskoj 26 milijardi kuna. Odredbu kojom se naknadno može pozvati ponuditelje da dopune dokumentaciju ocijenio je dobrom, ali su i namjere dobre.

- Ali s obzirom na moguću kreativnost i naručitelja i ponuditelja, opet u svakom slučaju treba voditi računa za eventualnu mogućnost zlouporabe – upozorio je Popijač, a na to je odmah reagirao SDP-ov Borislav Kovačić u kojem su "proradile stanovite emocije i sjećanja".

- Tko se odmah ne bi sjetio HAC-a pa i još nekih drugih javnih tvrtki, poduzeća koja su upravo i kroz postupak javne nabave znala se okoristiti, bili su vještiji od ostalog dijela gospodarstva, i to sve u vremenu vaše Vlade. Govorili i o najboljem ponuditelju, zamislite koliko je to izazvalo zbog oportunizma, pa i prakse da se u pravilu nije odabirao najbolji ponuditelj nego najčešće najjeftiniji. Znamo iz prakse da nije i najbolji – komentirao je Kovačić, a Popijač mu je dodao kako su sudionice u javnoj nabavi bile i mnoge jedinice lokalne samouprave i sva komunalna poduzeća kojima te jedinice lokalne samouprave i upravljaju.

- I ne bi bilo dobro da sada počnem ovdje nabrajati i gledati u kojim jedinicama je koja opcija na vlasti – odgovorio je Popijač Kovačiću.

Laburist Branko Vukšić izjednačio je javnu nabavu s korupcijom jer su dosad na tome izgubljene "milijarde kuna, dolara, eura, milijarde."

- O javnoj nabavi bi se moglo napisati stotine tragikomedija, da je recimo Shakespeare živ, napisao bi jednu za sva vremena na temelju toga kako je Hrvatska radila javnu nabavu. Oni stupići koji su postavljeni u Zagrebu. Taj stupić vam jedan košta tisuću kuna. Kad ga kupite, 200 kuna ga kupite na malo. Deseci tisuća stupića su osvanuli da bi netko mogao staviti novac u džep. Je li to prijavljeno? Jest prijavljeno! Je li itko reagirao? Nije reagirao! Korupcija na sve strane. Kako javna poduzeća kupuju automobile? U jednom javnom natječaju su objavili performanse automobila, čak su zaboravili logo skinuti, to vam je javna nabava na hrvatski način. I sad mi ovdje govorimo o jednom tekstu zakona da će nešto promijeniti u javnoj nabavi u Hrvatskoj – uvjeren je Vukšić koji smatra da tako dugo dok ne počinjemo kažnjavati i dok ne uvedemo poštenje u javna poduzeća neće se dogoditi ništa.

 >> Sabor će ipak kontrolirati Vladu oko europskih poslova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije