Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŠTEDA ZA PRORAČUN?

O dogovoru ministar – sindikati ovisit će božićnice i regres

Vilim
Antonio Bronić/PIXSELL
09.02.2012.
u 08:00

Čak 612,5 milijuna kuna više ostalo bi Vladi u proračunu ako ne isplati božićnice i regrese

Izjava Višnje Tafre, zamjenice ministra obrane, da će njezino ministarstvo postupiti po naredbi ministra financija Slavka Linića, odnosno da će ove godine na božićnicama i regresima svojih zaposlenika uštedjeti ukupno 50 milijuna kuna, šokirala je sindikalce.

Put do ušteda

Ali i dala za pravo svima koji su tvrdili da Vlada neće moći uštedjeti dvije milijarde kuna samo na prekovremenim satima, nagradama i otkazivanjima ugovora o djelu, a da ne posegne u kolektivnim ugovorom zajamčene božićnice i regrese.

Naime, neisplatom božićnica i regresa za 245 tisuća zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama, Vladi bi u proračunu ostalo čak 612,5 milijuna kuna više.

Sindikati nisu slijepi pred stanjem u državi i proračunskim problemima, ali koliko pritom važnu ulogu igra pristup, pokazuju njihove reakcije na najave o rezanjima božićnica i regresa. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da će prije svega sjesti za stol sa sindikatima, pa si je, baš kao i ministar zdravlja Rajko Ostojić, otvorio put za ostvarenje željenih ušteda, dok su neki drugi samo iziritirali sindikate.

– S božićnicom i regresom mogli smo se prepucavati još prije dvije-tri godine, ali sada se ni mi sindikati u javnom sektoru ne možemo praviti da to nije naš problem pa, ako netko drugi dođe rješavati financije u zemlji, onda sjesti i plakati. Ako bi ministar zdravlja rekao da sve to treba skresati, ja kao sindikalac ne bih se mogla protiviti i pritom gledati i slušati kako svaki dan ljudi ostaju bez posla, mladi čame na burzi rada, urušava se realni sektor. Više nemamo prostora i kao partneri moramo podijeliti taj kolač. Treba li nam Grčka pa da ne sjednemo s Vladom i pokušamo naći zajednički jezik i pomognemo svim tim ljudima?! – rezolutna je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Dan prije, naime, Ostojić je okupio sve sindikate koji djeluju u zdravstvu (a ima ih 18!) te, iako nije izrijekom spomenuo ni božićnicu ni regres, obznanio da će zdravstvo u novom proračunu imati 560 milijuna kuna manje. Inače, božićnice i regresi u zdravstvu iznose oko 175 milijuna kuna. Nisu, međutim, svi sindikalci poneseni valom partnerstva. Najava Vladine dužnosnice kako treba rezati božićnice i regrese bez prethodnog razgovora sa sindikatima pomanjkanje je i dobrog odgoja, kažu.

Ignoriranje iritira

Ne zbog samog rezanja materijalnih prava iz vrijedećih kolektivnih ugovora, već zbog načina na koji se otvara ta tema. Naime, svaki uljuđeni odnos pretpostavlja razgovor s partnerima, pa tako treba voditi i socijalni dijalog. Ignoriranje ih iritira, a takav put stvara dodatne probleme.

– Ako Vlada vodi dijalog putem medija, odgovor će dobiti na ulici – poručuje Siniša Kuhar, glavni tajnik državnoslužbeničkog sindikata. – Ne možemo pokazati razumijevanje za financijske probleme države na temelju političkih izjava, već je za to potrebno sjesti za stol, dokumentirati činjenicu da je punjenje proračuna takvo i takvo, da su troškovi takvi, pa da mi to prenesemo članovima i vidimo koji su nam protuargumenti – obrazlaže Kuhar i ističe kako je bolje da pregovori počnu što prije, jer istekom KU-a za državne službe u srpnju on kreće u produljenu primjenu, a Vlada ga ne može raskinuti jednostrano. I neće, kaže naš izvor iz Vlade. – Vlada ostaje pri tome da će na masi plaća uštedjeti dvije milijarde. Svaki ministar imat će limit za ukupnu masu plaća. Ako ne može uštedjeti bez rezanja božićnica i regresa, onda će sa sindikatima morati dogovoriti kako do uštede – kaže naš izvor iz Vlade.

Ključne riječi

Komentara 44

AA
aabbcc
08:26 09.02.2012.

. Glupostima se bavi Sindikat Sindikati sa sa ovim bozicnicama nemaju nista i samo manipulisu svoju dobrotu prema clanovima. Radnik ne radi radi bozicnice i ne ZIVI od nje.

VI
Vito
08:29 09.02.2012.

Vlada neće jednostrano mijenjati kolektivne ugovore Niti ne mora - zakonom u saboru ukinuti kolektivne ugovore, jer su to zastarjeli kominustički trikovi za zbrinjavanje neradnika... O dogovoru ministar – sindikati ovisit će božićnice i regres Božičnice? Božičnice dobivaju samo oni oni koji su stvarno doprinijeli vlasniku zaradom i napretkom tvrtke... A što su sindikalisti napravili da država ima BDP kao Singapur, Danska, Austrija, sve države bogatije od hrvatske sa sličnim brojem stanovništva... Samo su sebi osigurali plaće nekoliko putaveće od plaća onih koje navodno zastupaju... Regres? Pa državnoj slubi i njezinim zaposlenicima je cijela godina godišnji odmor u kojem redvno dobivaju plaću 12 puta u jednoj godini... Da, namjerno sam napisao takvu rečenicu o regresu... Zašto? Zato što u to nitko ne smije uključiti vojsku, policiju, liječnike, koji rade samo u državnim bolnicama, slične službe o kojima ovise ljuski životi i sigurnost države

Avatar WindFucker
WindFucker
08:24 09.02.2012.

Mudonja ili mekušac? Sada ćemo vidjeti tko je tko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije