Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaja obveznica

Novotny: Mini obveznice za investicije bolje su od narodnih

Damir Novotny
Foto: Borna Filić/PIXSELL
23.09.2014.
u 09:15

– Male obveznice veliki su hit u Italiji, a imale bi smisla i kod nas jer građani u tom slučaju znaju točno što financiraju – kaže Novotny.

Država mora diverzificirati izvore novca pa je izlazak prema građanima logičan potez za iduću godinu, mišljenje je ekonomista Splitske banke Zdeslava Šantića o ideji izdavanja “narodnih obveznica” koju razmatra ministar Boris Lalovac.

FED je najavio rast referentnih kamata, što znači i rast kamate na zaduživanje u svijetu, pa je dobro da se država pokuša pripremiti za razdoblje u kojem će joj se biti teže zadužiti. Ipak Šantić upozorava na činjenicu da je izdanje obveznica koje kupuju građani puno skuplje nego klasična obveznica, a i treba imati na umu da se građani moraju financijski opismeniti i upoznati sa svim opcijama i rizicima koje ta investicija sa sobom nosi. Šantić upozorava da će svaki uspjeh izdanja prije svega ovisiti o ročnosti pa predlaže ministru Lalovcu kratak rok dospijeća obveznice te konzervativno procijenjenu kamatu.

Hit u Italiji

Iako priznaje da država mora tražiti sve izvore za svoje financiranje, konzultant Damir Novotny ne drži ulaganje u državne obveznice najboljom idejom. Zapravo drži da bi puno bolja ideja bila podržavati mini obveznice, kakve su se na primjer pojavile u Italiji, a kojima građani financiraju otvaranje radnih mjesta.

– Male obveznice veliki su hit u Italiji, a imale bi smisla i kod nas jer građani u tom slučaju znaju točno što financiraju – kaže Novotny, koji podržava i ideju projektnih obveznica koja se zagovarala kao oblik financiranja megaprojekata u infrastrukturi poput Plomina C. Ako država već izlazi na maloprodajno tržište – predlaže Novotny – onda neka svoj dug ponudi i građanima Europske unije, a ne samo onima iz Hrvatske.

>>Zgranulo me što mirovinci 72,3% imovine drže u obveznicima RH, dakle u 'smeću'

>>'Hrvatska klizi prema traženju pomoći EU i MMF-a'

Komentara 1

Avatar Plantago
Plantago
11:45 23.09.2014.

Zašto samo obveznice? Neka nam ponudi i dionice državnih tvrtki ili tvrtki u suvlasništvu države, koje ionako idu u privatizaciju - HPB npr. Zašto ljudi ne bi kupili dionice banke koja dobro posluje, kako tvrde kritičari "rasprodaje obiteljkog srebra"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije