Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA VREMENA

Novo nevrijeme pred vratima: Izdano narančasto upozorenje, moguća tuča i pijavice

Foto: PIXSELL
1/2
06.10.2020.
u 16:51

Očekuje se da će promjena vremena iza 21 sat zahvatiti zapadnu obalu Istre i Kvarner, dok se u ostatku zemlje očekuje sutra

Nova promjena vremena, koja u neke dijelove Hrvatske stiže već večeras, donijet će pljusak, grmljavinu i olujno nevrijeme, a moguća je i tuča te pijavice, najavljuju meteorolozi. Očekuje se da će promjena vremena iza 21 sat zahvatiti zapadnu obalu Istre i Kvarner, dok se u ostatku zemlje očekuje sutra.

Kišno razdoblje potrajat će do četvrtka, a zbog kratkotrajno obilne kiše ponovno je povećana vjerojatnost mjestimičnih bujičnih poplava. Probleme će nekima na Jadranu stvarati i promjena vjetra.

Zbog vremena koje je ocijenjeno kao opasno, DHMZ je izdao narančasto upozorenje za gotovo cijelu zemlju. Žuto upozorenje izdano je samo za osječku i dubrovačku regiju.

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti kiša, a ponegdje treba računati i na jače pljuskove s grmljavinom. Zapuhat će poslijepodne umjeren, na udare moguće i jak sjeverni vjetar, a temperatura će zraka uglavnom biti od 11 do 16 °C, otkriva prognoza koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Nadalje, u središnjoj Hrvatskoj većinom će biti između 11 i 14 °C. Uz povremenu kišu, nerijetko i obilniju, poglavito u prvom dijelu dana, kada lokalno može biti i izraženijih pljuskova. Jugozapadni će vjetar već ujutro okrenuti na sjeverni. Prema kraju srijede postupno manje oblaka.

Razvedravat će se najprije u Istri i Hrvatskom primorju, kasno poslijepodne i navečer u gorju. No, u prvom dijelu dana oblačno i kišovito, ponegdje uz obilnije pljuskove s grmljavinom pa može biti bujičnih poplava, na moru i pijavica. Jugo i jugozapadnjak okrenut će na sjeverni vjetar, na moru i na buru, koja će podno Velebita imati olujne udare. Osjetno će osvježiti.

Manje toplo i u Dalmaciji, također uz povremenu kišu, lokalno i nevere, te uz pijavice na moru. Kasno poslijepodne i navečer djelomično razvedravanje. Puhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, potom sjeverni vjetar i bura, uz malo i umjereno valovito, ponegdje i valovito more.

Podjednako valovito i na jugu Hrvatske, gdje će puhati umjereno jugo, zatim jugozapadni vjetar, a prema kraju dana ponegdje sjeverni i sjeverozapadni. Uz promjenljivu naoblaku bit će nevera, lokalno moguće i obilnije kiše, glavninom od sredine dana. Temperatura većinom od 17 do 22 °C, najavljuje meteorolog Mikec.

Do subote stabilnije

Od četvrtka do subote na kopnu uglavnom stabilno i sunčano, u jutarnjim satima s maglom. Dnevna temperatura će porasti, no jutra će biti svježa pa je uglavnom u gorju moguć mraz.

Pretežno sunčano i sve toplije u drugom dijelu tjedna i na Jadranu, već u četvrtak uz slabljenje bure. U subotu će pak opet zapuhati jugo, s kojim će se na sjeverni Jadran opet nakupljati oblaci iz kojih može biti mjestimične kiše, prognozirao je Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije