Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori

Novi zakoni: Ministar Bauk svu moć daje gradonačelnicima

'SPECIJAL OBZOR 04.01.2012.,  Zagreb - Arsen Bauk, ministar uprave. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Davor Višnjić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
16.09.2012.
u 17:31

Prema Baukovim zamislima gradonačelnici će upravljati tvrtkama. Dakle, novi Bandić postaje gospodarom Zagrebačkog holdinga

Predstavnici lokalnih tijela vlasti koji budu izabrani na izborima u svibnju 2013. vladat će u svojim sredinama po novim pravilima, upravo skladanima u Ministarstvu uprave. Gradonačelnici će, naime, dobiti bitne dodatne ovlasti – pravo upravljanja gradskim tvrtkama. Ali uz to, kaže ministar uprave Arsen Bauk, ide i povećana odgovornost pa će jednom godišnje polagati ispit koji će odgovoriti imaju li podršku u Gradskom vijeću. Taj ispit bit će predlaganje proračuna. Ako proračun ne bude prihvaćen, slijede prijevremeni izbori. No, na izbore neće samo gradonačelnik, nego i gradsko vijeće. Dakle, pokaže li se da se gradonačelnik i vijeće ne slažu i da između njih nema kompromisa, svima mandati prestaju i bira se nova vlast.

O koliko je krupnim promjenama riječ, najbolje ilustrira primjer Zagrebačkog holdinga, gradskog poduzeća osnovanog 2007., koje se sastoji od 18 podružnica koje obavljaju djelatnosti nekadašnjih gradskih poduzeća i ukupno zapošljavaju oko 12.000 ljudi. Zagrebački holding vlasnik je i 5 trgovačkih društava s još oko 1000 zaposlenih. Oko Holdinga, koji je u gubitku čak 350 milijuna kuna, neprestano se lome koplja između gradonačelnika Milana Bandića i gradske Skupštine. Da su sada na snazi zakonske norme koje predlaže Bauk, upravljanje Zagrebačkim holdingom bilo bi u rukama Bandića, no jednako bi tako, ako mu padne proračun, Bandić išao na prijevremene izbore.

Sprečavanje manipulacija

Prilikom pisanja zakonskih izmjena razmišljalo se i o mogućnosti da gradonačelnici posegnu za predizbornim manipulacijama te da ne predlažu proračune. Za tu opciju kao prijelazno rješenje Skupštini bi se dala mogućnost da donese odluku o privremenom financiranju. U prvo saborsko čitanje Bauk će pustiti i odredbu za koju očekuje da se kroz parlamentarnu diskusiju iskristalizira je li ona potrebna ili nije. Riječ je o uvođenju mogućnosti donošenja političke odluke za raspisivanje prijevremenih izbora, a takvu političku odluku mogu donijeti gradonačelnik kao i vijeće. Bauk najavljuje da će se izmjenama zakonodavstva izbrusiti svi detalji tzv. Komadinina zakona. Riječ je, podsjetimo, o prvim zakonskim intervencijama Kukuriku koalicije, onima u Zakon o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Zagreba te Zakon o lokalnoj i područnoj /regionalnoj/ samoupravi. Izmjenama se osiguralo da općinski načelnici, gradonačelnici i župani koji su na parlamentarnim izborima izabrani za saborske zastupnike, dakle na dužnost nespojivu s onom u lokalnoj vlasti, mogu obnašati dužnost u Saboru, a da to nema za posljedicu raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora ako je do redovitih ostalo manje od dvije godine. Dužnost načelnika, gradonačelnika ili župana do izbora bi obnašao zamjenik koji je biran zajedno s neposredno izabranim lokalnim ili regionalnim čelnikom. Komadinin zakon odmah je naišao na kritike oporbe, a HDZ je podnio i zahtjev za ocjenu njegove ustavnosti.

Novosti za predstavnike manjina

Bauk također ukida dopunske izbore za predstavnike nacionalnih manjina, oni će se provoditi istodobno kada i izbori za gradnonačelnike. Novost će biti i to da će se predstavljenost nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima temeljiti na popisu stanovništva (dosad se popis stanovništva kombinirao s popisom birača) jer popis stanovništva iz 2011. odgovara stvarnoj nacionalnoj zastupljenosti. Bauk ističe da će prije izbora na snagu stupiti samo odredbe koje se odnose na proceduru provođenja izbora, dok će odredbe koje se tiču odnosa gradonačelnika i vijeća stupiti na snagu nakon izbora. Time se, kaže Bauk, želi izbjeći prigovor da se zakonom nekome želi pogodovati.

Komentara 19

OB
-obrisani-
17:37 16.09.2012.

Ne daj Bože da Bandić i nadalje upravlja Zagrebom. Zar nije dosada dosta štete napravio zajedno sa svojim Trabantima?

Avatar bodavica
bodavica
17:44 16.09.2012.

ovaj bauk otkriva toplu vodu istvari je pravi bauk

AU
autoritet
23:39 16.09.2012.

Vjerojatno će u zakon unijeti i odredbu da gradonačelnik mora biti član SDP-a? Ili barem pripadnik srpske nacionalnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije