Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stigla upozorenja

Novi val telefonskih prevara: Nasjednete li na ovo, minutu ćete platiti i 50kn

mobitel, telefon
Thinkstock
14.11.2020.
u 16:43

No cijena poziva ovisi o tarifi samog operatera. Riješenje je jedino - ne odgovarajte na pozive jer tada troška nema.

Internet i telefonske prevare svakim su danom sve češće, a ovih se dana najviše može čuti o pozivima iz Velike Britanije s nepoznatih brojeva. Tko nasjedne i nazove natrag, minutu poziva platit će čak 50kn. 

Ovakve telefonske prevare nisu novitet, a zajedničko im je da se obično periodično pojavljuju te u istom tjednu zazvoni telefon i na tisuće ljudi diljem Hrvatske. Oni koji nasjednu i nazovu vidjeti tko ih je to zvao s nepoznatog broja, skupo će tu odluku platiti. Iz HAKOM-a upozoravaju da je upravo u tijeku novi val prijevare koja stiže iz V. Britanije.

- Brojevi hrvatskih korisnika povremeno budu meta takvih prevara, a one se provode kao kampanje pozivanja u kojima veći broj hrvatskih korisnika odjednom bude obuhvaćen pokušajima prijevare. Takvi pokušaji, nažalost, nisu rijetki te se s različitim oblicima pokušaja prijevara susreću gotovo svi operatori i njihovi korisnici, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj – kažu u HAKOM-u, piše 24 sata. Obično su to pozivi s Maldiva, iz Samoe, Burkine Faso, Argentine, ali u HAKOM-u kažu da mogu stići i iz Slovenie ili Latvije. 

No, cijena poziva ovisi o tarifi samog operatera. Rjješenje je jedino - ne odgovarajte na pozive jer tada troška nema.

- Bilo je slučajeva da su korisnici dobili SMS s nepoznatog broja, a sadržaj takve poruke često glasi: ‘Hitno me nazovi’ - napominju iz HT-a gdje su ove godine evidentirali lažne pozive iz Vanuatu, Togo, Fiji, Tunis, Samoa te Burkina Faso, nekoliko prevara su i spriječili.

Iz pojedinih zemalja EU stižu pozivi na kojima se javljaju govorni automati, obično na srpskom jeziku. U tom pozivu nude prodaju životnog osiguranja, napominju iz A1. Takve kampanjske prijevare dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Grčke i Njemačke.  Inače, teleoperateri mogu blokirati ovakve brojeve ako su iz zemalja izvan EU ili Europskoga gospodarskog prostora (EMU), ali ako dolaze iz europskog prostora, ne mogu.

Ključne riječi

Komentara 19

MA
marli
18:13 14.11.2020.

To da se ne može ući u trag takvim kriminalcima to ne vjerujem

DU
Deleted user
21:46 14.11.2020.

Malo uključiš zdravi razum, i nema nikakvih problema. Inače, ne treba ni zaboraviti da nisi baš ti slučajno izabran da ti netko ponudi deal par miliona eura jer dijele dio dobitka na lutriji, a baš si ti izabran kao "sretnik", hehehe!

SO
Sobrudolf
10:57 15.11.2020.

Meni su u 3 noci dolazili pozivi iz VB i Tunisa, ali to nisu bili klasicni pozivi, niti je uopce zazvonilo, samo mi je zasvijetlio ekran i pojavio se broj, jer njima nije u interesu da se javis, vec da nazoves. Dvije noci tako, onda su probali i po danu i kad su vidjeli da tu nema kruha, vise ne gnjave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije