Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILATERALA

Novi šef austrijske diplomacije Linhart prvo putuje u Bosnu i Hercegovinu

Michael Linhart i Alexander Van der Bellen
BKA Dragan Tatic
13.10.2021.
u 15:06

Planirano je da Linhart u Sarajevu razgovara i s posebnim povjerenikom EU-a u Bosni i Hercegovini, Austrijancem Johannom Sattlerom, te s njemačkim političarom Christianom Schmidtom

Novi austrijski ministar vanjskih poslova Michael Linhart, koji je u ponedjeljak prisegnuo pred austrijskim predsjednikom Alexanderom  Van der Bellenom za šefa austrijske diplomacije, za svoje prvo službeno putovanje u inozemstvo izabrao je Bosnu i Hercegovinu, kojoj će sutra otputovati u dvodnevni posjet, javili su u srijedu austrijski mediji.

Linhart je inače dobro poznat i Hrvatima, jer je u sklopu četverogodišnjeg diplomatskog mandata od 1992. do 1996.  godine bio zamjenik tadašnjeg austrijskog veleposlanika u Zagrebu.

U to vrijeme veleposlanica Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj bila je Biserka Turković, s kojom će se, kako je najavljeno, Linhart ponovno sresti, ovaj put u Sarajevu, u svojstvu šefova diplomacija dviju prijateljskih zemalja, Austrije i BiH.

Planirano je da Linhart u Sarajevu razgovara i s posebnim povjerenikom EU-a u Bosni i Hercegovini, Austrijancem Johannom Sattlerom, te s njemačkim političarom Christianom Schmidtom, koji je u kolovozu ove godine preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Kako izvještavaju mediji, to da Lindhartov prvi službeni put u inozemstvo vodi najprije u Bosnu i Hercegovinu, Austrijance ne čudi, jer Austrija ima s BiH uske bilateralne odnose i interese, posebice na gospodarskom području. Osim toga vojska Austrije u Bosni i Hercegovini čini najveći kontingent međunarodnih mirovnih snaga EUFOR Althea, na čijem je čelu već niz godina. 

Ono što treba posebno istaknuti je da su kod Austrije zemlje jugoistočne Europe na listi njenih vanjskopolitičkih prioriteta. Posebno kada je riječ o njihovom priključenju Europskoj uniji, a o čemu, kako visoki austrijski politički dužnosnici uvijek iznova ističu, ovisi mir i stabilnost cijele Europe.

Kao i Linhart tako i njegovi prethodnici na dužnosti austrijskog ministra vanjskih poslova, sada aktualni savezni kancelar Alexander Schallenberg, a prije toga i sada već bivši kancelar Sebastian Kurz jasno se zalažu za daljnje proširenje EU na jugoistok Europe.  Uz inzistiranje na ispunjavanju uvjeta s obje strane.

Nakon Sarajeva, sljedeća Linhartova destinacija je Luxembourg, gdje će se u ponedjeljak održati sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije