Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKIVALA SE POBJEDA

Novi lider Irana najavio čvrstu ruku

Foto: REUTERS
1/3
19.06.2021.
u 18:56

Ebrahim Raisi nakon uvjerljive izborne pobjede obećao borbu protiv korupcije i oštar stav prema SAD-u

Ultrakonzervativac Ebrahim Raisi pobijedio je na iranskim predsjedničkim izborima održanim u petak i tako postao prvi vrhovni sudac u Iranu koji je došao na mjesto predsjednika.

Rezultati su objavljeni danas i pokazali su da je Raisi osvojio više od 18 milijuna glasova od mogućih nešto više od 28 milijuna glasova Iranaca koji su izašli na birališta od ukupno 59 milijuna onih s pravom glasa. Raisijeva se pobjeda i očekivala. Iranski mediji bliski konzervativcima objavili su da je “iranski narod za predsjednika Iranske Republike izabrao revolucionara Ebrahima Raisija”.

Za konzervativce je to izuzetno važno jer će sada neometano provoditi politiku čvrste ruke prema Zapadu i SAD-u jer Iranci vjeruju da Zapad i SAD razumiju jedino jezik sile. Svi će pratiti kako će se novi predsjednik Raisi postaviti na pregovorima u Beču o nuklearnom sporazumu koji je već bio pred potpisivanjem. U njegovoj finalizaciji zapelo je oko ukidanja sankcija Iranu koje Iranci traže prije potpisivanja sporazuma, dok Washington traži prvo potpisivanje sporazuma, a zatim ukidanje sankcija.

Iako Raisi još nije stupio na funkciju predsjednika, ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif dao je na znanje Zapadu i SAD-u da sporazum o nuklearnom programu nije više u rukama predsjednika na odlasku Hassana Rohanija nego Raisija. Dodao je kako se prema novoizabranom predsjedniku treba ponašati kao da je već sada na čelu države. Predsjednik na odlasku Rohani čestitao je Raisiju na pobjedi kazavši da će pomoći novom lideru u svemu što će mu trebati.

Ebrahimu Raisiju čestitali su i njegovi protukandidati. Izbori su održani u jeku napetosti na Bliskom istoku gdje se vodi tihi kibernetički rat između Irana i Izraela, kao i u vrijeme kada recesijom pogođena zemlja pregovara sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. i traži ukidanje američkih sankcija. Iako Raisi nije ponudio detaljan politički ili ekonomski program tijekom predizborne kampanje, posjećivao je trgove i kretao se među ljudima razgovarajući s njima i o njihovim problemima.

Obećao im je da će osnovati poseban sud koji će suditi svima koji su povezani s korupcijom i kriminalom. Uz ostalo, podržao je oživljavanje nuklearnog sporazuma. Službeni rezultati izbora bit će objavljeni u ponedjeljak, a novi predsjednik prisegnut će u kolovozu.

VIDEO: Veliko otvaranje od 1. srpnja: Za osobe s COVID potvrdama ukida se niz ograničenja, na terasama se smiju posluživati samo oni koji sjede

Ključne riječi

Komentara 7

PP
Pucvala_Premium.
23:26 19.06.2021.

Samo da Milanovic nista ne komentira , jos ce na nas navuc bijes ovih divljaka

XA
xaron
20:15 19.06.2021.

Isto kao u Americi. Svi kandidati su preko 70 godina.

SI
sisavac
16:39 20.06.2021.

Ajmo se kladiti da će baš taj sa amerima sklopiti sporazum, da će baš takav ultrakonzervativac irancima dati veće slobode... Jer je svima jasno da odbijanje suradnje s njim znači žestoki odgovor irana. Da se nešto mijenja, govori i to da saudijci s iranom kontaktiraju, dizanje diplomatskih odnosa se razmatra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije