Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava putnika

Nova pravila: Kasni vam vlak? HŽ će vam morati isplatiti naknadu

vlak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/4
04.12.2019.
u 11:08

Naknada se isplaćuje se u roku od mjesec dana od podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava putnika.

Od danas stupa na snagu Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o pravima i obvezama putnika u željezničkom prometu. To uredbom putnici mogu ostvariti pravo na naknadu u slučaju ako im vlak kasni. 

Putnici ostvaruju pravo na naknadu za kašnjenje od 60 do 119 minuta, a naknada se isplaćuje u visini od 25 % cijene karte, te za kašnjenja dulja od 120 minuta, a naknada se isplaćuje u visini od 50 % cijene karte.

Kako su priopćili iz -a uz popunjeni zahtjev za ostvarivanje prava putnika, potrebno je priložiti originalnu kartu koju je ovjerio vlakopratitelj u vlaku ili blagajnik. Zahtjev i ovjerenu kartu potrebno je poslati poštom na adresu: HŽ Putnički prijevoz, Prodaja i marketing, Strojarska cesta 11, 10 000 Zagreb.

Ističu da će naknada za kašnjenje biti isplaćena sukladno podacima navedenim u zahtjevu (isplata naknade ne odnosi se na subvencionirane karte, karte koje su prodali drugi željeznički prijevoznici i karte željezničkih radnika za odlazak na posao ili službeno putovanje).

Naknada se isplaćuje se u roku od mjesec dana od podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava putnika. Umjesto naknade za kašnjenje putnik može odabrati vaučer za putovanje u vrijednosti naknade. Naknada za kašnjenje koja iznosi manje od 4 eura (u kunskoj protuvrijednosti) neće biti isplaćena. 

Video: Prosvjed zbog poskupljenja odvoza otpada

Ključne riječi

Komentara 5

RO
ronyday
15:55 04.12.2019.

Sve lokalne pruge treba ukinuti jer to nikada neće biti rentabilno i stvarati će i dalje samo ogromne gubitke. Uz to takve pruge ometaju cestovni promet, stotine automobila mora čekati na prelazima gdje prolazi jedan ili dva prazna vagona. Koliko košta održavanje tih pruga, svi uhljebi, svi nadvožnjaci, sva počinjena šteta i ljudski životi.

Avatar nekakav
nekakav
11:15 04.12.2019.

užas, sad će država još više novca bacati u hž! i nitko neće biti kriv. imaju ugovore kojima su od otkaza zaštićeni bolje nego itko na ovom svijetu. samo smrt ih može maknuti s radnog mjesta. a i tu ima pitanja, uz kakvu naknadu, plaću, jer ne smije biti manja od one koju su imali...

DU
Deleted user
17:58 04.12.2019.

Jesenti milu bigulicu, popušili su načisto. Od sad HŽ Putnički prijevoz neće zaraditi ni za hladnu vodu jer sve zarađeno od prodaje karata morat će vraćati putnicima zbog dugotrajnih kašnjenja vlakova. Sad će ministarski gospo'n Butjković Oleška morati posezati duboko u državni proračun da bi HŽ PP uopće kako-tako funkcionirao. Razumije se, ako mu to dopusti ministarski gospo'n Marić Zdravac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije