Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON SEKSUALNIH NAPADA sad i zaraza

Nova nevolja austrijskih maturanata: 65 COVID pozitivnih vratilo se s maturalca iz Hrvatske

party
Pixabay
15.07.2021.
u 12:39

Kod dvije maturantice zaraza je navodno bila ustanovljena još na licu mjesta odmah po njihovom dolasku u Hrvatsku, dok je kod 63 maturanata otkrivena tek po povratku iz Hrvatske u njihovu domovinu

Nevoljama maturanata iz Austrije koji su u organizaciji austrijske agencije X-Jam bili na maturalcu u Hrvatskoj, točnije u turističkom naselju Lanterna u Tar-Vabrigi na Poreštini - nikada kraja,izvještavaju u četvrtak austrijski mediji. Kako pišu, nakon seksualnog zlostavljanja maturantica, jednog silovanja te drogiranja K.o. kapima, te svježe podignutih kaznenih prijava u Beču i Grazu, sada je svoj obol maturalcu dao i koronavirus.

Prema riječima organizatora putovanja i vlasnika agencije X-Jam Alexandera Knechtsbergera za austrijsku novinsku agenciju APA, a što su prenijeli gotovo svi austrijski mediji, uključujući austrijsku televiziju ORF, 65 sudionika maturalnog putovanja zaraženo je koronavirusom. Kod dvije maturantice zaraza je navodno bila ustanovljena još na licu mjesta odmah po njihovom dolasku u Hrvatsku, dok je kod 63 maturanata otkrivena tek po povratku iz Hrvatske u njihovu domovinu. Knechtsberger je u pismenom priopćenju kojeg je poslao APA-i istakao kako je na arealu predviđenom za partijanje u turističkom naselju Lanterna sprovedeno „preko 30.000 korona testova, od čega 23.000 PCR testova, te da je u samo dva slučaja bila potvrđena zaraza SARS-CoV-2 virusom“. „Kod obje zaraze je uspjelo, u suradnji s njemačkim vlastima, istražiti kolanje zaraze i razjasniti ga.

Kod obje sudionice iz Njemačke PCR test je bio dva dana prije njihovog polaska iz Njemačke negativan, kao i antigenski test napravljen kod ulaza u autobus, iako su obje bile – kako je naknadno pokazao Contakt-Tracing u Njemačkoj - već zaražene prije polaska iz Njemačke“, napomenuo je šef X-Jama dodavši: „Na dan njihovog dolaska u Hrvatsku kod obje je još jednom napravljen PCR test i to odgovarajući, prema odobrenom prevencijskom konceptu koji je napravio bečki medicinski stručnjak za zaštitu okoliša Hans Peter Hutter, kao i onom napravljenom od hrvatskih zdravstvenih vlasti. Nakon što je rezultat testiranja bio pozitivan, prema našem protokolu obje su sudionice odmah izolirane i stavljene u karantenu. U karantenu su također stavljene i sve K-1 osobe koje su s njima bile u kontaktu“. Knechtsberger je rekao kako „ X-Jam žali, da je unatoč sveobuhvatnog prevencijskog koncepta došlo do zaraze“.

„Da su testovi obiju sudionica bili pozitivni prije putovanja, samo po sebi je razumljivo da ne bi bile uzete na putovanje“, poručio je organizator maturalnog putovanja, koji je svakim danom u sve većim problemima. I to unatoč tome što je, kako je izvijestio u srijedu navečer austrijsku javnost da je Pokrajinskoj policijskoj direkciji u Beču prijavio jednog svog zaštitara zbog seksualnog uznemiravanja, uz opasku da će prijave nastaviti ukoliko to bude potrebno. Prijavljeni zaštitar je prema Knechtsbergovim riječima u Hrvatskoj radio dva tjedna, a optužen je od maturantica, koje su ga prepoznale na slici, da ih je navodno seksualno napastovao, a jednoj od njih se i nasilno uvukao u krevet. U slučaju druge prijave seksualnog zlostavljanja austrijskim pravosudnim organima, APA izvještava kako joj je Državno odvjetništvo u Grazu potvrdilo da je protiv 19-godišnjeg maturanta iz okruga Deutschlandsberg u Štajerskoj pokrenut postupak zbog sumnje da je 7. srpnja na maturalcu u Hrvatskoj u sobi silovao 18-godišnjakinju iz Gornje Austrije.

Djevojka je silovanje prijavila istarskoj Policijskoj upravi, a nakon povratka u Austriju, u pratnji svoje majke podnijela je prijavu i kod Pokrajinske policije u Gornjoj Austriji. Kako o navedenim incidentima postoje proturječne izjave, mediji navode kako za osumnjičene osobe vrijedi da su nevine, tako dugo dok im se za seksualno zlostavljanje ne dokaže krivnja. Dvije prijave, ali i svi daljnji pravni koraci sada su u nadležnosti austrijskih organa vlasti, te će mediji, s obzirom da se radi o domaćem terenu, lakše dolaziti do informacija. Što sve to znači za organizatora maturalca iz Austrije, tek će se vidjeti. Sada se od njega očekuje da nakon što je priznao da je bio odgovoran za angažiranje zaštitara i ispričao se za slučajeve zlostavljanja u Hrvatskoj rasvijetli i novu nevolju odnosno kako je došlo do masovnog širenja zaraze koronavirusom na 65 korona oboljelih maturantica i maturanata. Jer, što je previše je previše, jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Ključne riječi

Komentara 23

LI
liliZG
14:54 15.07.2021.

da rezimirano... dvoje zaraženih maturanata , zarazili i ostale , zašto se tu hrvatska uopće spominje osim u kontekstu da su ih trebali odmah vratiti doma ... a ne pustiti da budu u RH

DU
Deleted user
14:28 15.07.2021.

Portugal i švedska ne priznaju pcr test jer je nepouzdan

Avatar Dokman
Dokman
17:22 15.07.2021.

Što više zaraženih sada preko ljeta to bolje. Ti mladi gotovo da nemaju simptome a na jesen i zimu će biti brana širenju kada su simptomi jači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije