Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strava u Norveškoj

Norveški ubojica pripremao je još veću bombu za novi napad

\'Norwegian Anders Behring Breivik (L), the man accused of a killing spree and bomb attack in Norway, sits in the rear of a vehicle as he is transported in a police convoy as he is leaving the courtho
AFP/Pixsell
18.08.2011.
u 10:32

Anders Breivik (32) navodno je na farmi imao uređaj težak 1500 kilograma, dok je bomba koju je aktivirao u Oslu imala oko 950 kilograma

Anders Behring Breivik (32) za napad u Norveškoj pripremio je veću bombu od one kojom je u Oslu ubio osmero ljudi, objavio je u srijedu NRK. Tvrde da je vojska na Breivikovoj farmi pronašla uređaj težak između tone i tone i pol. Bomba koju je aktivirao imala je oko 950 kilograma. Policija međutim, niječe da su našli bilo kakav uređaj.

- Našli smo mnogo modificiranog gnojiva, no to je samo jedna od komponenti bombe. Nije bilo bitnih elemenata i trebalo je još mnogo rada da bi to postala bomba koja može eksplodirati, napisao je na Twitteru glasnogovornik policije Roar Hanssen.

U međuvremenu je sudac odbio Breivikovu molbu da na saslušanje u petak dođe u fraku. Rekao je kako bi s obzirom na okolnosti zločina takva odjeća bila uznemirujuća, uvredljiva i provokativna. Breivikov odvjetnik tvrdi da optuženik frakom želi iskazati poštovanje prema sudu. U petak će odlučiti hoće li  nakon četiri tjedna Breiviku ukinuti samicu. Osim osmero ljudi u Oslu, na otoku Utoyi ubio ih je još 69.

U utorak je na sudu rekao da je usred krvavog pohoda nazvao policiju kako bi se predao uz riječi "misija ispunjena". Tvrdi da su ga ignorirali i prekinuli vezu. Policija pak tvrdi da su ga pokušali nazvati, ali ga nisu uspjeli dobiti jer je mnogo zabrinutih građana pozivima zagušilo linije. Breivik tvrdi da je tada nastavio ubijati po otoku te da je ubio još 20 ljudi. Pola sata kasnije ponovno je pozvao policiju, nakon čega je uhićen.

Ako ga osude za terorizam, prijeti mu 21 godina, no ako ga i dalje budu smatrali opasnim za javnost, mogao bi iza rešetaka ostati na neodređeno, piše Daily Mail.

Breivikov odvjetnik kaže da je priznao optužbe za terorizam, no ne priznaje krivnju jer smatra da je masakr bio nužan za spas Norveške i Europe od Muslimana i kao kazna političarima koji su prihvatili multikulturalizam. Iako se ranije sumnjalo da je imao pomagače, čini se da je Breivik cijeli napad smislio i odradio sam.

Komentara 4

KU
kukuriku
14:33 18.08.2011.

..tu bi bilo muslimansko-kameniranje \"opravdano\"...

Avatar flegmatik
flegmatik
18:03 18.08.2011.

Je li on kršćanski terorist?

TO
Toni50
20:40 18.08.2011.

Norveški ubojica pripremao je još veću bombu za novi napad, lrema tome je još \"bolji\" nego što smo vidjeli od njega .. Jedino neznam šta mu bi dase dade živ uhvatiti i kako to? Nitko se ne pita? Vjerovatno je policija stajala i dijelom sjedila i čekala da se ispuca da bi ga mogli slobodno sigurno uhititi... 1500 strana na internetu i toliko žrtva iza njega tu je morao misiju završiti sa vlastitom presudom, sada dalje nije više ništa interesantno i novo ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije