Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacistička umjetnost

VIDEO Na aukciji prodaju Hitlerove slike, no neke su morali povući

Foto: Screenshot
1/3
07.02.2019.
u 18:50

Od Hitlerove smrti pa do danas velik broj krivotvorina pojavljivao se diljem svijeta.

Nakon što su se pojavile sumnje o autentičnosti slika, aukcijska kuća, koja je trebala prodati slike, povukla je 21 , a 5 slika je ostavila za licitaciju koja će se održati u nedjelju, piše France24.

Pet slika naslikanih tehnikom akvarela prodavat će za vikend u Nurembergu. Vaza, fotelja od vrbe i stolnjak za koje se sumnja da su pripadali jednom od najbrutalnijih diktatora također će se naći na "specijalnoj aukciji".

- Nažalost, moramo obavijestiti da su neke slike povučene nakon provjera koje smo proveli - izjavili su iz aukcijske kuće Weidler.

Dvadeset šest slika u tehnici akvarela, ulja na platnu, skice prikazuju scene prirode i zgrada te nekoliko ženskih aktova. 

Prodaje navodnih slika dikatora koji je pokušao zarađivati za život u rodnoj Austriji već su dugo kontroverzne jer su se često pokazale kao lažne. Baš prošli mjesec, njemačka je policija zaplijenila tri slike koje su bile predviđene za aukciju u glavnom gradu Njemačke.

Policija iz Nurember-Fuerth priopćila je da je otvorila istragu protiv nepoznate osobe "zbog sumnje u falsifikaciju dokumenata i pokušaja prevare".

U Njemačkoj su javni prikazi nacističkih simbola zabranjeni s iznimkom koja ih dopušta u edukativne svrhe.

Hitler se prijavljivao na bečku Akademiju umjetnosti kao mladić, ali je odbijen zbog nedostatka talenta. Nastavio je slikati i prodavati slike turistima.

Stručnjaci se slažu da su njegove slike osrednje umjetničke kvalitete.

Aukcijska kuća Weidler u 2015. godini od prodanih slika koji glase na Hitlera zaradili su gotovo 400 tisuća eura.

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Crocrodil
Crocrodil
23:48 07.02.2019.

Kako to nacistička umjetnost? Umjetnost je umjetnost, ako uopće je. I kako to da se, npr. u Hrvatskoj želi zabraniti svaki pisac, pjesnik, slikar ili bilo koji umjetnik, ravnatelj ili upravitelj bilo čega u doba NDH, i automatski se svakii spomen istih proglašava nepoželjnim za javnost, a ovi prodaju črkarije ni više ni manje nego Hitlera i nikom ništa. Jedina im je briga jesu li krivotvorine

SH
shpansko
09:00 08.02.2019.

heloooouuu pa nije ti to horvaška

DO
doktorica
09:25 08.02.2019.

umjetnost je iznad politike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije