Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska ga optužila za terorizam

Nijemci mu dali državljanstvo i azil. Zašto smo ga mi uhitili?

Tikko
Foto: Reuters/PIXSELL
29.07.2016.
u 07:15

Sporna organizacija TIKKO nije vojno aktivna više od 20 godina

Kada je krenuo na odmor s obitelji na hrvatsku obalu, njemački državljanin turskog porijekla, 52-godišnji Murat Catulay nije ni slutio da će biti uhićen i proglašen teroristom. Naime, Murat Catulay uhićen je u zaleđu Omiša na temelju Interpolove tjeralice koju je za njim raspisala Turska, a sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor, koji mu je zamijenjen jamčevinom od 50.000 eura i mjerama opreza.

Murata Catulaya Turska traži zbog sumnje da je sudjelovao u više terorističkih napada u raznim dijelovima Turske u razdoblju od 1989. do 2001. godine.

Isto tako, sumnjiče ga da je bio pripadnik, odnosno aktivist terorističke organizacije TIKKO, koja je u svojim napadima ubijala kako civile tako i vojnike i policajce. Organizacija TIKKO nije vojno aktivna već više od 20 godina iako upravo nju turske vlasti optužuju da je u veljači ove godine zapalila zgradu Erdoğanove Stranke pravde i razvitka (AKP) u Istanbulu, kazali su nam turski novinari.

Sada se postavlja pitanje, ako se doista radi o osobi osumnjičenoj za terorizam, zašto nije uhićen u Njemačkoj, u kojoj živi i radi više od 20 godina? A u Njemačku je došao kao politički izbjeglica prije 20-ak godina, i to nakon što su Turci zapalili selo u kojem je dotad živio.

U Njemačkoj je zatražio politički azil, koji je i dobio, kao i njemačko državljanstvo, nakon čega se zaposlio, oženio i dobio djecu te se nikada više nije vratio u Tursku. Da se radi o teroristu, Njemačka mu zasigurno ne bi dala utočište, a kamoli državljanstvo.

Zanimljivo je i da je Murat nesmetano putovao diljem svijeta i nikada nije imao problema. Isto tako ostaje pitanje zašto, ako je za njim bila raspisana Interpolova tjeralica, nije uhićen na granici kao što je to uobičajeno jer se pri kontroli putovnica pojavi podatak je li netko tražena osoba, već u kući koju je unajmio za obiteljsko ljetovanje u kojoj je boravio sa ženom i djecom?

Mog klijenta sumnjiče za nekakvu pucnjavu iz 90-ih, a on kaže da ne zna o čemu se radi. Budući da ima njemačko državljanstvo te da je u toj zemlji tražio i politički azil, pretpostavljam da su i Nijemci upoznati s tim za što ga Turci sumnjiče. 

No oni nikada po tom turskom zahtjevu nisu postupali – kazao je za Večernji list Tihomir Mišić, odvjetnik Murata Catulaya, najavivši žalbu na odluku splitskog suda o određivanju pritvora uz jamčevinu, a na tu će se odluku žaliti i tužiteljstvo

Catulayu je određen ekstradicijski pritvor, a on se protivi izručenju Turskoj. Inače, Catulayu nije jedini koji je zbog turskih optužbi za terorizam uhićen u Hrvatskoj.

U takvoj situaciji prije nekoliko se godina našla i turska novinarka Vicdan Özerdem, koja je u Turskoj bila osuđena na 30 godina zatvora zbog terorizma, a jedini joj je krimen bio da je sudjelovala u protuvladinim demonstracijama.

U Hrvatskoj je bila u ekstradicijskom pritvoru, no Hrvatska ju je na koncu odbila izručiti.

>> Tko je obavijestio policiju? Erdogan se obračunava i s pripadnicima militantnih skupina

Komentara 46

DU
Deleted user
08:20 29.07.2016.

a..morat ce ga..pustiti..jer nijemci ce to traziti jer je njihov drzavljanin.. e da su nasi tako brzi na uhicenjima..sto javni sto skriveni cetnika ..koji se odmaraju u hr..e moj narode..

Avatar KIopp
KIopp
07:43 29.07.2016.

Ma vrhunski članak. Milion pitanja, a nijedan odgovor. Zašto taj novinar nije napisao svoje mišljenje zašto se uvlačimo Erdoganu?

DH
dalibor.hren
07:46 29.07.2016.

Guramo se ko košulja u jedno mjesto....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije