Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVONKO BUŠIĆ

New York Times: Herojski pogreb za hrvatskog nacionalista

zvonko bušić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/4
06.09.2013.
u 13:18

"Bušić je htio privući pozornost na hrvatsku borbu za neovisnost, za izlazak iz Titove Jugoslavije"

New York Times posvetio je povelik članak samoubojstvu i pokopu Zvonka Bušića, kojeg naziva hrvatskim nacionalistom koji je 1976. lažnim eksplozivom oteo zrakoplov i postavio pravu bombu koja je ubila policajca, a kojemu je u Zagrebu priređen herojski pogreb.

"Bušić, koji je tada imao 30 godina i živio je na Manhattanu, rekao je da je htio privući pozornost na hrvatsku borbu za neovisnost, za izlazak iz Titove Jugoslavije", piše novinar Daniel E. Slotnik.

U tekstu se navodi da otmice zrakoplova nisu bile neobične u šezdesetima i sedamdesetima, no akcija Zvonka Bušića i njegovih suradnika bila je posebna po tome što je bila prva u kojoj je otet zrakoplov unutarnje američke linije nakon pooštrenja sigurnosnih mjera na aerodromima u SAD-u 1972. godine.

"Nisu imali ništa protiv nas"

Otmičari su u zrakoplov unijeli dijelove od kojih su sastavili lažnu bombu, a pravu su bombu postavili u New Yorku. Bušić je ostavio upute o njezinoj lokaciji i načinu na koji se može sigurno ukloniti, a poslije je rekao da je nikada nije namjeravao detonirati.

Nitko od putnika u zrakoplovu nije bio ozlijeđen.

– Želim im dobro. Nisu imali ništa protiv nas, samo su htjeli da se čuje njihova priča. Brinuli su se za nas i većinu vremena dobro postupali s nama – rekao je jedan od putnika, Warren Benson.

Bušić je na suđenju na kojemu je osuđen na doživotnu kaznu izrazio žaljenje zbog pogibije policajca.

Pobjegao iz zatvora 1987.

– Da sam i pomislio kako bi netko mogao stradati, nikad se ne bih ukrcao na taj let, čak i kad bi me to stajalo anonimne smrti u jugoslavenskim rukama – rekao je Bušić.

Bio je smješten u federalni zatvor u Orange Countyju u New Yorku, a u travnju 1987. godine pobjegao je i uspio se udaljiti više od 20 kilometara prije nego što je pronađen. Mnogi su ostali nezadovoljni kada je konačno pušten iz zatvora 2008. godine, nakon što je pomilovan zbog dobrog ponašanja.

– Nitko tko ubije policajca ne bio smio biti pomilovan – rekao je šef newyorške policije Raymond W. Kelly.

>> Bušić u oproštajnom pismu: Nisam mogao živjeti u Platonovoj pećini

Komentara 1

Avatar Anemični HDZ
Anemični HDZ
19:58 05.05.2014.

nakon svih laži na junaka zvonka cijeli svijet razumije da je bio cilj srušiti tamnicu hrvatskog naroda brozovu jugoslaviju "Bušić je htio privući pozornost na hrvatsku borbu za neovisnost, za izlazak iz Titove Jugoslavije"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije