Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velike promjene na lokalnoj sceni

Nestranački kandidati osvojili 30 gradova i 121 općinu, 52 mandata više nego 2017!

Zagreb: Glasovanje na lokalnim izborima za gradonačelnika i župana
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
31.05.2021.
u 11:19

Osim premoćne pobjede Tomislava Tomaševića i Možemo u Zagrebu, te uvjerljive Ivice Puljka i Centra u Splitu, ne-stranački kandidati i u drugom su krugu potvrdili da se na lokalnoj sceni događaju značajne promjene jer im birači sve više daju u ruke upravljanje lokalnom politikom u gradovima i općinama

HSS i HNS izgubili 10 gradova i 39 općina, IDS četiri grada i tri općine, a još im "visi" županija, dok su kandidati HDZ-a i SDP-a ukupno poraženi u dvobojima s nestranačkim kandidatima

Osim premoćne pobjede Tomislava Tomaševića i Možemo u Zagrebu, te uvjerljive Ivice Puljka i Centra u Splitu, ne-stranački kandidati i u drugom su krugu potvrdili da se na lokalnoj sceni događaju značajne promjene jer im birači sve više daju u ruke upravljanje lokalnom politikom u gradovima i općinama. Kandidati grupe birača (KGB) osvojili su ukupno 105 općina, čak 36 više nego 2017. godine. Upravljat će sljedeće četiri godine u 25 gradova (jedan više nego 2017.) i opet imaju jednu županiju, dok je još jednu osvojio kandidat nezavisne liste (NL). NL osvojili su još pet gradova i 16 općina dok su protekle četiri godine imali samo šest načelnika općina. Dakle, ne-stranački kandidati drže 30 gradova i 121 općinu, otprilike četvrtinu tih jedinica, te 52 mandata više nego prije četiri godine. U okršaju za gradove KGB su pobijedili HDZ u devet, a izgubili u šest gradova, a od ukupno 50 dvoboja koje je HDZ imao rezultat je neriješen, dobili su i izgubili po 23 od KGB, dok su od NL izgubili tri, a dobili dva. Od KGB-a najviše su poraza pretrpjeli u Vukovarsko-srijemskoj, te u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ipak, HDZ je potvrdio da je stranački gospodar na lokalnoj razini, te su gubitak dva grada i osam općina u odnosu na 2017., što je relativno malo s obzirom da opet vladaju u 56 gradova (kao i 2013.) i 187 općina, nadomjestili osvajanjem s partnerima ukupno 15 od 20 županija. U drugom krugu HDZ je od 41 dvoboja za gradonačelničku poziciju dobio njih samo 18. Opuzen su izgubili za 16 glasova.

SDP je bitno popravio dojam u drugom krugu pa oni i Peđa Grbin ipak mogu disati punim plućima s obzirom da su osvojili što su morali osvojiti, Rijeku i Promorsko-goransku županiju. Na koncu, SDP je potvrdio svoje dvije županije, što se i očekivalo, ali i 22 grada koliko ih je osvojio i 2017., a jedino sada vode sedam općina manje, njih 39 (mogu još osvojiti Kraljevec na Sutli protiv KGB). I SDP je od KGB-a dobio i izgubio po pet dvoboja u drugom krugu, s tim da je izgubio i dva od NL-a. Dakle, nestranački kandidati su u izravnom okršaju ukupno nadmašili kandidate vodećih stranaka u gradovima i općinama.

Video: Mamić i Bagić: Možemo! pobjednik, HDZ-u jako dobar rezultat, IDS u krizi

HNS je dobio samo jedno gradonačelničko mjesto, a prije četiri godine imao ih je šest i 2013. devet. Prije četiri godine izgubili su jedan mandat župana, a sada i drugi. Izgubili su i deset pozicija načelnika općine, pa ih sada imaju 15. I HSS je izgubio pet gradonačelničkih i jedan mandat župana koliko su imali 2017. i 2013. te čak 29 mjesta načelnika općine, jer su ih imali 42 i ostali su na 13. DHSS je osvojio šest mandata načelnika općine. HSS i HNS na ovim su izborima ukupno izgubili 10 gradova i 39 općina, tako da su oni i to impresivno najveći gubitnici lokalnih izbora. Treći najveći gubitnik je IDS, koji je izgubio četiri grada pa i Pulu, te tri općine, a dok DIP ne potvrdi rezultate još im nije sigurna ni županija. IDS sada vlada u pet gradova i 13 općina. Eventualni gubitak županije "promovirao" bi ih u najveće gubitnike.

SDSS i HSLS izgubili su po dvije općine, pa ih SDSS ima sada 13, a HSLS tri i imaju jedan gradonačelnički mandat kao i 2017.

Reformisti su osvojili tri općine više, te sada imaju četiri načelnika. PGS i HSP imaju po dva gradonačelnička mandata (po jedan više), a značajan uspjeh ostvario je Fokus u Zagrebačkoj županiji osvojivši tri grada i dvije općine.

Komentara 1

Avatar Oneill
Oneill
11:31 31.05.2021.

Bravo samo tako dalje a stranke neka i dalje same sebe i svoje ovisnike LAŽU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije