Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Falsifikator

'Nešto se znakovito dogodilo tu noć jer su odvjetnici, na Vargin poziv, dojurili iz Zagreba u Osijek'

Odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić zastupaju i Zdravka Mamića
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
29.09.2018.
u 10:02

Jedino što su Stanić i Mandić učinili jest to da su odgovorili Franju Vargu od dopunjavanja iskaza u USKOK-u

Nema kraja obratima u aferi SMS. Ni 24 sata nakon što su obranu Franje Varge preuzeli zagrebački odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić, inače branitelji Zdravka Mamića, oni su mu otkazali punomoć o zastupanju. Vargu je prvo po službenoj dužnosti branio Miroslav Šatlan iz Osijeka. Upravo je Šatlan došao s njim u četvrtak u USKOK, kako bi Varga, na vlastito inzistiranje, nadopunio svoj prvi iskaz dan istražiteljima nakon uhićenja. Slutilo je to na novi zaplet, no onda su se, prije nego što je uopće ušao na saslušanje, na hodniku pojavili Stanić i Mandić te su s Vargom potpisali punomoć o zastupanju. I susret s njima bio je, naime, Vargina želja.

Nije bili pitanje novca

Miroslav Šatlan iznenadio se pak kada je dvojicu zagrebačkih kolega ugledao na hodniku osječkog USKOK-a. Nije znao da dolaze. Varga je odmah potpisao punomoć njima dvojici pa se Šatlan mogao samo okrenuti i otići, što je i učinio. Nakon konzultacija s novim braniteljima, i sam se Varga okrenuo i vratio u zatvor. Prema njihovu savjetu, od novog ispitivanja, dakle, nije bilo ništa. No, ta suradnja nije dugo potrajala, što Vargi nije dobro “sjelo”. Toliko je ekspresno pukla da M. Šatlana osječki sud nije ni stigao razriješiti dužnosti pa on, tako, ipak ostaje njegov odvjetnik. Na naše pitanje može li nam kratko objasniti zašto su otkazali punomoć, Ivan Stanić jučer nam nije ništa odgovorio.

– Nešto se znakovito dogodilo tu noć u Zagrebu jer su njih dvojica, na Vargin poziv, doslovce dojurila iz Zagreba u Osijek, a onda su ujutro, već u 9 sati, javili da otkazuju punomoć, bez ikakvog obrazloženja – kaže nam izvor blizak istrazi.

Jedino što su učinili, dakle, jest to da su odgovorili Vargu od dopunjavanja iskaza u USKOK-u. Vargi je postavljen branitelj po službenoj dužnosti jer se žalio da nema novca za odvjetnika. Čim se pročulo da Stanić i Mandić preuzimaju njegovu obranu, postavilo se postavilo pitanje tko će ih i kako platiti.

– Da se nisu dogovorili oko plaćanja, ne bi ova dvojica ni potpisala punomoć, tako to ide – pojašnjeno nam je.

Pogledajte galeriju privođenja Blaža Curića:

Odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić zastupaju i Zdravka Mamića
1/5

Pitanje kriminala

Što se tiče političkih posljedica ove afere, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, po svemu sudeći, neće dati ostavku ni na mjesto potpredsjednika Sabora ni na mjesto drugog čovjeka HDZ-a. Nakon prekjučerašnjeg sastanka u četiri oka ni premijer ni Brkić ne otkrivaju detalje jednosatnog razgovora, pa nema informacija je li Plenković Brkića uopće tražio da odstupi. Uostalom, istraga zasad ni na koji način nije obuhvatila Milijana Brkića.

Brkić se, otkad je procurila informacija iz istrage da je Franjo Varga uhićen jer je falsificirao SMS korespondenciju za Zdravka Mamića te da je u iskazu Uskoku rekao kako su njegove usluge navodno koristili Brkić i bivši šef HDZ-a Karamarko, branio da Vargu poznaje, ali da njegove usluge nije koristio. Štoviše, Večernjem je listu rekao da mu pakiraju i da protiv njega kreću podmetanja i konstrukcije.

U slučaju Varga Brkića dodatno opterećuje i to što je uhićen njegov kum i bivši vozač u HDZ-u Blaž Curić jer je Vargi dojavio da je pod tajnom istragom Uskoka. I dalje je nepoznato tko je Curiću dao informaciju da je Varga pod istragom. U trenutku uhićenja Curić je radio kao vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a s Brkićem je ratovao u Alfama i krsni je kum Brkićevu najmlađem sinu. Kao i Brkić, i Curić osobno poznaje Vargu koji je od 2009. do 2012. godine radio u policiji. Otkaz je dobio jer je lažirao doznake za bolovanje bivšoj zaručnici. Varga je, neslužbeno doznajemo, u kampanji za parlamentarne izbore 2015. godine u HDZ-u bio angažiran kako bi na Facebooku vodio kampanju za tu stranku.

Nepoznato je i kako uopće cure informacije iz te istrage, pa je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić jučer na Danu policije izjavio da će policija poduzeti adekvatne mjere i to provjeriti.

– Ne vjerujem da je ovo stvar korištenja državnog aparata, za mene je to jedno od niza kaznenih djela, s obzirom na način počinjenja može biti interesantno, ali nema politike. Za nas sigurno politike tu nema - odgovorio je na pitanje novinara o mogućoj zloupotrebi institucija države za stranačke obračune.

Pogledajte video kronologije afere lažnih SMS-ova:   

Komentara 55

ER
eragram
11:13 29.09.2018.

Razgalamili se oko ničega? Čisto sumnjam da je netko toliko bedast da nadzire Vargu zbog SMS korespodencije, ako je takvu korespodenciju mogao kreirati i moj sin od 13 godina koji je nešto malo informatički pismen. Možda je netko drugi bio nadziran, možda i neovlašteno. A možda je paravan da se pažnja skrene s nekih drugih puno značajnijih događaja i osoba?

PE
petar1951
10:45 29.09.2018.

Šta je sa Uljanikom ??

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:47 29.09.2018.

Za one koji ne znaju. Blaž Curić nije telefonirao Vargi i ne sa svoga telefona, lociran je ublizini onog sto je nazvao. Sve ostalo su medijske konstrukcije i Fakenews.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije