Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neprijavljeni turisti državi odnesu milijardu kuna

Vrijednost noćenja, za koja državi nisu plaćeni porezi, procjenjuje se između 19 i 29 posto registriranog prometa
01. kolovoza 2003. u 00:00 29 prikaza

Potrošnja vode i struje tijekom ljeta na Jadranu pokazuje da se u privatnom smještaju odmara puno više gostiju nego što to pokazuje statistika. Institut za javne financije u dva je navrata istraživao udio sive ekonomije u turizmu, u razdoblju do 95. i posljednje do 2000. i oba su pokazala da je siva ekonomija u turizmu velika. Skrivene goste, indirektno, otkriva enormna količina potrošene struje i vode. Npr., 2000. udio neprijavljenih gostiju u registriranim noćenjima iznosio je 21 posto, prijašnjih godina i više. Nema sumnje da su utaje u turizmu i dalje velike, što je potaknulo i ministra financija Crkvenca da neki dan zaprijeti češćim kontrolama i strožim kaznama za sve koji ne prijavljuju goste. Porezi za one koji se privatno bave turizmom, kazao je Crkvenac, nisu veliki, iznose 7,5 posto i nitko ne bi trebao riskirati visoke kazne.

Procjenjuje se da se vrijednost ukupnih noćenja, za koja državi nisu plaćeni porezi, kreće između 19 i 29 posto registriranog prometa. U brojkama to znači da poreznim škarama u privatnom smještaju izmakne oko dva milijuna noćenja od ukupno osam milijuna koliko je registrirano. Ako su se slične tendencije zadržale i ove godine, a kontrolori po terenu i dalje otkrivaju velik broj neprijavljenih domaćih i stranih gostiju, to znači da se u sivoj ekonomiji u turizmu vrti oko 0,5 posto bruto domaćeg proizvoda Hrvatske, što je oko jedne milijarde kuna.

Ove bi godine Hrvatska trebala ostvariti oko 190 milijardi kuna bruto domaćeg proizvoda, a procjenjuje se da je udio turizma u BDP oko 22 posto. Godišnji prihod od turizma trebao bi, prema tvrdnjama resornog ministarstva, biti 7,8 milijardi dolara.

Porezne utaje i siva ekonomija nisu samo specifičnost turizma već i drugih djelatnosti - trgovine, graditeljstva, uslužnog sektora, a 2000. godine, prema Institutu za javne financije, udio sive ekonomije u BDP kretao se oko 9 posto.

Na ovaj način državi godišnje izmiče oko 9 milijardi kuna utajenog poreza, što je tri četvrtine cijene autoceste od Zagreba do Splita.

više

Vir srušio rekorde

Nezapamćeno povećanje od 338 posto gostiju zasigurno je rekord s kojom će Vir ući u povijest. Kristijan Kapović, načelnik općine, kaže da je srušen rekord, i to zahvaljujući, među ostalim, strogim kontrolama osam komunalnih redara i policije. Osim što je protiv 14 stranaca podnesen zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka koje je sudac opomenuo i kaznio novčano, policija je neprijavljene goste uputila u Turističku zajednicu.

Prekršajno su prijavljena i dva hrvatska i dva strana vlasnika apartmana, a jedan vlasnik kod kojeg je zatečeno najviše neprijavljenih gostiju, policiji je još nedostupan.

"Svoje goste sam prijavljivao, ali možda mi se dogodilo da ih krajem sezone ne prijavim. Znam da policija ove godine kontrolira sve.

Ne želim plaćati kazne jer mi se to ne isplati", rekao nam je anonimni iznajmljivač. (R. B.)

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima