Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lora Vidović

Neprihvaćanje moga izvješća politički je pritisak na neovisnost pučke pravobraniteljice

Lora Vidović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
20.05.2016.
u 14:34

Sa žaljenjem moram ustvrditi da su dva dana rasprave u polupraznoj sabornici bila posvećena gotovo isključivo ideološkim i vrijednosnim razlikama, a ne problemima koje sami građani prepoznaju kao važna i zbog kojih nam se pritužuju, kaže Vidović

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović priopćenjem se osvrnula na današnju odluku saborske većine da ne prihvati njezino izvješće o radu u prošloj godini. Vidović smatra kako je neprihvaćanje izvješća politički pritisak na neovisnost institucije pučke pravobraniteljice.

– Tome u prilog govori i činjenica da su ga na nadležnim saborskim odborima svi zastupnici prihvatili jednoglasno. Podsjećam da njime, u više od 50 tematskih poglavlja, opisujemo stvarnost s kojom su suočeni naši građani. U 2015. godini 92.000 umirovljenika primalo je mirovinu manju od 500 kuna, gotovo svaka peta mlada osoba bila je izvan sustava obrazovanja i sustava rada, a time i u ozbiljnom riziku od socijalne isključenosti. Hrvatska je po broju oboljelih od melanoma u prosjeku EU, ali je smrtnost veća za 50 posto. Čak 12 tisuća branitelja je prošle godine podnijelo zahtjev za stambeno zbrinjavanje.

Stanovnici ruralnih područja žive u selima bez struje, bez vode, bez autobusa ili s neprohodnim cestama. Neprihvatljiva i diskriminatorna retorika u javnom prostoru je i dalje snažno prisutna, a prava manjina doživljavaju se kao ugrožavanje većine. Sa žaljenjem moram ustvrditi da su dva dana rasprave u polupraznoj sabornici bila posvećena gotovo isključivo ideološkim i vrijednosnim razlikama, a ne problemima koje sami građani prepoznaju kao važna i zbog kojih nam se pritužuju. Rezultat glasovanja je potvrda da trebamo i dalje nastaviti kritički zagovarati i predlagati sustavne promjene usmjerene prema boljoj zaštiti ljudskih prava građana i suzbijanju diskriminacije. Njihova radna, socijalna, ekonomska i druga prava se i dalje svakodnevno krše ili su ozbiljno ugrožena, dok diskriminacija iz godine u godinu predstavlja značajan problem – poručila je Lora Vidović. Nada se, piše, da 160 preporuka koje donosi Izvješće za 2015. godinu neće ostati mrtvo slovo na papiru, već da će ipak biti provedene, u cilju bolje zaštite ljudskih prava i snažnije borbe protiv diskriminacije u Hrvatskoj.

– Mi ćemo nastaviti pratiti njihovu provedbu i u isto vrijeme raditi na izazovima koji se nastavljaju i u 2016. godini – zaključila je Vidović.

>> Sabor odbacio izvješće pučke pravobraniteljice, Radin: To je katastrofa

Komentara 88

Avatar Sandokan
Sandokan
14:59 20.05.2016.

Gospođa je zajamčenu neovisnost institucije kojoj je na čelu zloupotrebljavala u interesu jedne političke opcije sve nas proglašavajući ustašoidima ili fašistima. Treba ju pod hitno smjeniti pa neka o neovisnosti i pravdi na svoj način priča za svoj račun.

DU
Deleted user
15:01 20.05.2016.

tvoje izvješće je prestrašno i sad kad ti nije usvojeno vršiš pritisak,zašto??zašto bi se usvojilo tvoje izvješće??

BR
brankatafta
15:05 20.05.2016.

Nedavno izašlo međunarodno istraživanje koje razotkriva laži o hrvatskom narodu kao homofobnom, od nas homofobnije neke zemlje iz kojih stižu novci na račun određenih kreatora kaosa i pakla, isto tako i s tobožnjom "fašizacijom društva". Hrvatska ima ponajbolje uređen sustav prava manjina u Europi što im je ovdje dozvoljeno nije nigdje drugdje i onda partijska komesarka piše izvješća s ciljem da se Hrvate dalje diskriminira? E pa ne-će-te!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije