Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nepotizam na fakultetu: Na Agronomiji radi 70 rođaka

Dekan je oženjen izvanrednom profesoricom, predstojnik zavoda svojom tajnicom, otac je profesor, a sin asistent...
20. travnja 2011. u 11:36 33 komentara 2846 prikaza
agronomski fakultet (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSEL

Suprug je dekan, a supruga izvanredna profesorica na istom fakultetu. Suprug je predstojnik zavoda, a supruga tajnica tog istog zavoda. Otac je redoviti profesor, a sin znanstveni novak na istom fakultetu...

Primjeri su to rodbinskih veza na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koje su, prema izvorima Večernjeg lista i podacima kojim raspolažemo, na toj znanstvenoj ustanovi vrlo razgranate.

Teta, nećak i njegova žena

Prema podacima koje smo dobili od naših izvora s Agronomskog fakulteta, najmanje 70 zaposlenika toga fakulteta u rodbinskim je odnosima, no za još tridesetak osoba naši izvori vjeruju da su rodbinski povezane.

Dekan Agronomskog fakulteta Davor Romić oženjen je tako Marijom Romić, koja je izvanredna profesorica na tom fakultetu. Tomislav Treer predstojnik je Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju, a supruga Željka Treer njegova je tajnica. Roman Safner redoviti je profesor na Agronomskom fakultetu, a njegov sin Toni Safner znanstveni je novak.

Dobro upućeni u zbivanja na Agronomskom fakultetu kažu da su voditeljice referade na tom fakultetu zaposlile svoju djecu kao znanstvene novake, profesori svoje kćeri i sinove kao stručne suradnike ili asistente, a čak su domaćica fakulteta i ekonom u bračnom odnosu.

Profesori i predstojnici zavoda na Agronomskom fakultetu zapošljavaju kod sebe i svoje nećake i njihove supruge pa tako, primjerice, u Zavodu za poljoprivrednu tehnologiju, koji vodi Tajana Krička, kao docent radi njezin nećak Neven Voća i njegova supruga Sandra Voća.

Od 70 rodbinskih povezanih zaposlenika na Agronomskom fakultetu, neki su u međuvremenu promijenili posao ili otišli u mirovinu, no iz popisa je, kažu naši izvori, vidljivo da su mnogi bračni drugovi, njihova djeca i rođaci u nekom razdoblju radili na tome fakultetu, a velika većina njih i dalje ondje radi. Natječaji za radna mjesta na Agronomiji formalno su javni, tvrde naši izvori, ali se uvjeti za primanje u radni odnos odrede tako da im može udovoljiti samo točno određena osoba.

"Pitam za rodbinske veze"

Dekan Romić, pak, tvrdi da znatan dio osoba s popisa koji smo mu pokazali već niz godina nisu djelatnici fakulteta te da su neki od njih stupili u brak kao djelatnici fakulteta. Za sebe i svoju suprugu Romić nam je rekao da su se upoznali na Agronomiji.

"Kad je riječ o tvrdnji o namještanju uvjeta natječaja, u mom mandatu dekana gotovo da nije bilo slučaja prigovora na postupak izbora kandidata. U slučajevima kada sam osobno bio u prilici razgovarati s kandidatima za određenu poziciju, tražio sam da se očituju jesu li u rodbinskim odnosima s nekim od zaposlenika fakulteta", tvrdi Romić te dodaje da se postupak izbora u nastavno-znanstvena i stručna zvanja provodi javnim postupkom, a odluku donosi povjerenstvo.

  • Popis djelatnika zagrebačkoga fakulteta u rodbinskim vezama pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

460 zaposlenih, prosječna plaća 6623 kun

460 zaposlenih, prosječna plaća 6623 kune neto
Agronomski fakultet u Zagrebu zapošljava 460 ljudi, uključujući i znanstvene novake. Dekan Davor Romić kaže da rodbinski i bračni status djelatnika nije mogao biti niti je bio temelj razvoja fakulteta.

Romić tvrdi da je fakultet javna ustanova te da se plaće zaposlenika isplaćuju iz državnog proračuna, i to prema koeficijentima na temelju Zakona o plaćama u javnim službama i Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Prosječna mjesečna bruto plaća u 2010. godini iznosila je 9988 kuna, dok je neto iznos 6623 kune.

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • lukarak:

    Ima ih i na FERu, ali isto tako to nije nista alarmantno. Osim toga, tko kaze da oni ne rade dobro? Zar netko ne moze biti znanstveni novak? Kaj cemo diskriminirati ljude po tome tko su im roditelji?

  • ana:

    Agronomski je jedna krasna velika obitelj, organizirana na zadružnom principu i tako funkcionira. Zašto im se uplićete u obiteljske veze i pokušavate im nametati neke suvremene štoseve? A oni tako lijepo održavaju tradiciju hrvatskog sela!

  • lenka:

    mislim da je naslov trebao biti ljubav je na agronomiji....