Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ilirski ratovi
Povratak na članak

Nepokorive Ilire i prkosnu Teutu svladali su Rimljani

Iliri su praktično sve vrijeme organiziranog boravka na ovim prostorima ratovali – ili protiv Grka ili protiv Rimljana ili međusobno

Komentari 6

NI
Nini istrijan
02:59 17.11.2015.

Iliri nikad nisu imali drzavu s obzirom da nisu bili ujedinjeni. Medjutim ipak su imali kraljeve i poznato je 15 tak imena kraljeva dva ilirska plemena. Moram napomenuti da smo i i imali kraljeve( od 9-12 st.) ali i nasaasa tzv drzava nije bila u nekom administrativnom smislu organizirana jer su za to trebali pismeni ljudi koje mi nismo imali.Zato i nemamo nikakvu istinsku dokumentaciju koja bi u pravom smislu mogla pokazati kako se upravljalo kraljevinom. Jos jedna napomena da su jedan od najpoznatijih ilirskih plemena Dardani dali nekoliko rimskih careva.Tako je naprimjer Constantin Chlorus bio porijeklom ilir sa Kosova a njegov sin je ni manje ni vise nego Constantin Veliki covjek koji je krscanstvo napravio drzavnom religijom i najvise zasluzan za sirenje krscanske vjere u Evropi.

VL
NE
Nemesis100
23:16 16.11.2015.

Iliri su bili heterogena skupina naroda sa ovih prostora. Uglavnom iste sudbine kao i sadasnji narodi zapadnog Balkana, narodi o kojim dosta "povjesnicara" manipulira.

VL
NI
Nini istrijan
03:12 17.11.2015.

Jos da se na dodam na ovaj ,za mene,cinican kometar o "organiziranom boravku "ilira na ovim prostorima??? Taj organizirani boravak je trajao 4 tisuce godina i oni su bili (i jesu-albanci)jedini istinski prastanovnici ovih prostora za razliku od nas ! ! Bit ce interesantno znati hoce li nas "organizirani boravak" na ovim prostorima trajati isto toliko dugo ???

VL
Avatar nekakav
nekakav
14:57 17.11.2015.

albanci sa ilirima nemaju ama baš nikakve veze. svi koji to pokušavaju dokazati ne uspijevaju. jer ne postoji niti jedan jedini dokaz koji bi ilire, ili neko njihovo pleme, povezao sa današnjim albancima. riječi? hm, pa iz hrvatskog jezika bia bi svašta mogli izvaditi, pa reći da smo mađari, rumunji, rusi, turci... a mi smo, jadnici, ipak, i samo, hrvati. iliri? ne bi li to bilo strašno, da su hrvati protjerali ilire, ili iskoristili kao avare? kako to da je za hrvata dovoljno da je on 'tu', i da je to 'njegovo,' al za srbina/albanca/slovenca, to ne vrijedi? po kojem to pravu talijani nemaju prava na istočni jadran, zadar, vis, sve vanjske otoke? a mi imamo? povijesnome? hehe, kako daleko ići u povijest. ajmo mi u..poljsku onda.

VL
DJ
djurex
07:24 17.11.2015.

Cijela "sluzbena povijest" je laž.. Iliri su osnivali Rim..Ovaj narod je ovdje odkad je Boga i vijeka a ne od "stoljeca sedmog" kako to pisu neke neznalice..

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.