Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Zdravko Marić:

Neoporezive božićnice dobit će i obrtnici, ne samo zaposlenici

Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/10
10.12.2018.
u 15:29

Ministar financija održao je predavanje o fiskalnoj politici i putu prema euru te je komentirao priče o odlasku iz Vlade

Znam da su se pojavila neka tumačenja da se povećanje neoporezivog dijela za božićnicu i uskrsnicu s 2500 na 7500 kuna ne odnosi na obrtnike. To nije točno. I oni mogu iskoristiti i realizirati ovu mjeru. Koristim priliku da o tome informiram sve hrvatske obrtnike koji marljivo i vrijedno rade svoj posao  – rekao je ministar financija Zdravko Marić, najavivši kako će predsjedniku Hrvatske obrtničke komore Dragutinu Ranogajcu poslati dopis u kojem će ga obavijestiti o tome.

U sklopu svoga posjeta Slavonskom Brodu, gdje je studentima Veleučilišta održao predavanje o fiskalnoj politici RH i putu prema euru, Marić je naglasio kako statistički podaci govore da je mjeru usvojenu na prijedlog HUP-a samo u prvih šest dana provedbe već realiziralo 16 tisuća zaposlenika.

Pogledajte predavanja Zdravka Marića i njegov komentar o povećanju neoporezivog dijela za božićnicu i uskrsnicu:

1/10

- Oni poduzetnici i poslodavci koji imaju mogućnosti i sredstva već od 1. prosinca imaju priliku nagraditi svoje zaposlenike s neoporezivim iznosom većim od 2500 kuna i to će moći napraviti do kraja mjeseca. Ankete govore kako će ovu mjeru iskoristiti gotovo tri četvrtine poslodavaca. Ne uvjetujemo kako će to poslodavci realizirati ili nazvati, ali razdvajamo ta nova prava od postojećih u tehničkom smislu koji je propisan pravilnikom - kazao je ministar Marić.

Govoreći o najavama kako će županije, gradovi i općine u budućnosti projekte koji se financiraju iz europskih sredstava morati sufinancirati s 30 posto iznosa, umjesto dosadašnjih 15, Marić je naglasio kako je riječ o prijedlogu višegodišnje financijske omotnice za narednih sedam godina i jednoj od ključnih stvari na koju je Hrvatska uložila prigovor.

- Naša je jaka argumentacija da podizanje nacionalnog postotka za sufinanciranje projekata financiranih od Europske unije nije dobra opcija i zato smo uložili takvu vrstu prigovora. S druge strane, jedan od ključnih zakona u paketu prvog kruga porezne reforme bile su i izmjene zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ideja je bila, što je i provedeno, da se kompletan prihod od poreza na dohodak ustupi gradovima, općinama i županijama. Jedan od razloga upravo je jačanje proračuna lokalnih jedinica u njihovom izvornom dijelu kako bismo pojačali svoje kapacitete za sufinanciranje europskih projekata - pojasnio je ministar Marić.

Na pitanje novinara ima li istine u kuloarskim pričama o njegovu odlasku iz Vlade, Marić je kratko odgovorio: - Još sam tu!

VIDEO: Kolinda Grabar Kitarović položila vijenac na grobu dr. Franje Tuđmana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije