Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustraju na svojim zahtjevima

Mihalinec poručio Plenkoviću: Nemojte biti gubitnik, svijet voli pobjednike

Prosvjed prosvjetara na Markovu trgu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/30
06.11.2019.
u 13:07

U četvrtak će štrajkati Istarska i Šibensko-kninska županija, a u petak Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija.

I dok se nastavljaju razgovori predstavnika školskih sindikata s predstavnicima Vlade, cirkularni štrajk ide dalje. Danas nema nastave u cijeloj Hrvatskoj, a na Markovu trgu održao se prosvjed "6.11. za 6,11 posto" na kojem se okupilo oko dvije tisuće prosvjednika. Sindikati su ponovili da ne odustaju od svojih zahtjeva. Premijeru Andreju Plenkoviću poručili su, ako prihvati njihove zahtjeve, da je pobijedio jer je tako osigurao budućnost Hrvatske. Branimir Mihalinec još jednom je kazao da će se o prijedlozima Vlade održati referendum.

12:55 – "Zašto smo se ovdje okupili?" pitala je Sanja Šprem okupljene prosvjednike. "Zato što novca za rješavanje problema u sustavu obrazovanja nema, a za sve drugo ima. Zato što obrazovni radnici ne trebaju vaše mrvice sa stola. Ovdje smo zato što svi mi želimo da Hrvatska bude zemlja znanja, a ne zemlja beznađa", kazala je Šprem.

U jedinstvu je naša snaga, zajedništvo je ono što nas je dovelo ovdje. Ovo je borba, Hrvatska zaslužuje bolje obrazovanje. Mi se borimo za bolje obrazovanje i bolju domovinu. Nemamo prava odustati. Idemo dalje", kazala je Šprem, a potom su svi zajedno zapjevali pjesmu "Moja Domovina".

Prosvjed prosvjetara na Markovu trgu
1/11

12:37 – Doživljavaju nas samo kao neke učitelje, mi oblikujemo budućnost ove zemlje. Ovaj naš štrajk i prosvjed i svaka naša buduća aktivnost koje ćemo morati poduzeti dužnost je prema našoj djeci, prema budućnosti", kazala je jedna od učiteljica koja je stigla na prosvjed.

12:15 – Čude se zašto smo u štrajku, nema razumnog razloga da budete u štrajku. Da ponovimo, neka čuju, želimo ispraviti nepravdu prema zaposlenima u obrazovanju. To je učinila Vlada Zorana Milanovića, a ova Vlada to želi zabetonirati", rekao je Mihalinec te poručio: "Ta nepravda mora biti ispravljena." 

"Sedamnaest dana štrajka trebalo je da shvate da mi tražimo selektivno povećanje plaća. Vi ste poručili da ne pristajete na obmane i prevare. Naši zahtjevi, koji su pravedni i argumentirani, ujedinili su nas i idemo dalje s istim ciljevima i željama. Jučer su se odškrinula vrata u pregovorima. Naš stav je 6,11 posto. To je poruka Vladi", kazao je Mihalinec te dodao da će se provesti referendum te, ako prihvate, sindikati će potpisati sporazum, a ako ne, onda idu dalje.

"Predsjedniče Vlade, ako prihvatite naše zahtjeve, vi ste pobijedili jer ste osigurali budućnost Hrvatskoj, a ako ne prihvatite, vi ste izgubili. Nemojte biti gubitnik, svijet voli pobjednike", kazao je Mihalinec.

12:09 – Okupili smo se da pokažemo ovima koliko nas ima. Danas, 19. dana štrajka, došli smo poručiti da ne odustajemo", kazao je Branimir Mihalinec dok su okupljeni prosvjednici skandirali: "Nikada!"

"Pitali su nas zašto navijačka obilježja", kazao je Mihalinec te dodao: "Danas je ovdje najjača reprezentacija Hrvatske ikada."

"Bez vas ova naša domovina nema nikakve šanse", dodao je.

12:05 – "Vaš broj danas, vaš odaziv i vaša borba za prava nimalo ne jenjava. Ustrajemo u svojim zahtjevima i ne odustajemo. Vaš dolazak govori više od tisuću riječi. Reći ću vam samo – hvala", kazala je sindikalistica Ana Tuškan. 

11:29 – Prosvjednici su stigli na Markov trg uz pjesme ''Neopisivo'' i ''Srce vatreno''.

11:07 – Prosvjednici su krenuli prema Markovu trgu. Vladi pod prozore dolaze s transparentima "I napojnica je veća od 6 posto''. ''Podržava nas čak i vremenska prognoza'', ''I vaše su klupe prazne – kada je nadoknada?'', ''Što će nam škola, ionako je sve na internetu'', ''Ljubav ne plaća račune'', ''A što vi čekate?''.

10:50 – Deset minuta prije nego što će sindikalni čelnici s članovima triju sindikata – Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u znanosti – krenuti u prosvjednu šetnju do Markova trga kako bi i 19. dana štrajka pokazali da su ustrajni, oglasilo se i Ministarstvo obrazovanja naputkom o nadoknadi izgubljene nastave

Svi hrvatski učenici osnovnih i srednjih škola s današnjim danom upisuju šesti dan bez nastave, a Ministarstvo je jedinicama lokalne samouprave prepustilo odluku o nadoknadi dajući im nekoliko opcija. Kako su poručili iz Ministarstva, oni neće izdati Uredbu kojom definiraju da se svim školama produžuje nastavna godina. Jedinicama lokalne samouprave ponudili su takvu opciju ako procjene da je to jedini način, a uz tu opciju Ministarstvo je preporučilo da se neodrađeni školski sati nadoknade radnim subotama ili škole mogu izabrati da odstupe od utvrđenih rokova za odmor učenika. Drugim riječima – da skrate praznike.

Kako je Večernji list danas objavio da će najveću štetu podnijeti maturanti i da će se mature morati odgoditi, iz Ministarstva umiruju situaciju. No nadoknade subotom također ne idu u prilog maturantima budući da svi oni odreda upravo subotama imaju pripreme za državne mature koje im financiraju roditelji iz vlastita džepa. 

Foto: Lana Kovačević

Podsjetimo, školska godina za maturante trebala bi završiti 22. svibnja, a 1. lipnja trebali bi početi prvi ispiti državne mature. 

Točno u 11 sati 1500 nastavnika i učitelja krenut će prema Markovu trgu kako bi poručili i još jednom potvrdili da stoje iza svih svojih zahtjeva. 

10:20 – Počelo je okupljanje prosvjednika na Trgu Republike Hrvatske.

10:04 – Danas ćemo poslati upute školama. Riječ je o četiri koraka kako će se nadoknađivati dani, a prvi je angažiranje tijekom nenastavnih dana kojih je dva do tri dana po školi. Drugi je angažiranje subotom. Vjerujemo da će velika većina škola nadoknaditi ovih šest dana nedostatka poštujući prva dva uvjeta. Ako se to ne dogodi, opcija će biti skraćivanje praznika, tamo gdje imamo prostora. U slučaju da se situacija produlji, a vjerujem da neće, onda bi se u krajnjem slučaju išlo na produljivanje školske godine", kazala je ministrica Blaženka Divjak ispred Vlade.

"Sljedeći tjedan od petka je ciklus kada se kod svih pojavljuje šest dana nedostatka. Tada ćemo biti u ozbiljnom problemu", dodala je. "Do ponedjeljka ćemo pokušati doći do rješenja", kazala je o pregovorima sa sindikatima.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da štrajk nema smisla te ponovio da se plaće povećavaju i da će se i dalje tako nastaviti.

Vlada je sindikatima dala dobru ponudu za povećanje osnovice svima za 6 posto, po modelu 2+2+2, kazao je ministar. "Puno smo puta komunicirali što je realno, što je moguće i izvedivo", dodao je ministar financija.

U četvrtak će štrajkati Istarska i Šibensko-kninska županija, a u petak Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija.

Predsjednik NSZSSH Mihalinec nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi izjavio je kako su obje strane pokazale vrlo veliki interes za rješavanje problema. "Ne odustajemo od zahtjeva, ali dopustite da u razgovorima i pregovorima dođemo do konačnog rješenja", rekao je Branimir Mihalinec.

Video: Sindikati pjevaju bećarce premijeru

Komentara 164

MA
MarkoMaras
11:13 06.11.2019.

Išao bih u kontraprosvjed, ali moram raditi da država ima odakle uzeti novac za nastavničke plaće.

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
08:55 06.11.2019.

Da prosvjetari odgovorno rade svoj posao, imali bi podršku javnosti, i roditelja, naravno! Međutim... neznanje i neuspjeh učenika je ogledalo njihova (ne)rada! Budućnost jadne naše, i države, i djece upitna je, zbog tih neradnika!

DU
Deleted user
10:20 06.11.2019.

Ovih je dana baš u Večernjem listu objavljen podatak da je od 200 000 iseljenih građana njih cca 195 000 iz privatnog sektora, a sveta 5000 iz javnog sektora. Ovaj podatak govori više od 1000 riječi. Postoje dobri i marljivi profesori, ali postoje i brojni uhljebi u školskom sustavu. I te uhljebe nitko ne može riješiti. Jedini izlaz bila bi PRIVATIZACIJA ŠKOLSTVA i UKIDANJE DIJELA POREZA koji se odnose na školstvo. Tada bi profestor bio presretan sa 7500 kn plaće i molio Boga da natalitet ne pada dalje, jer će u tom slučaju dobiti otkaz kao tehnološki višak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije