Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neki lijekovi za dijabetes poskupjeli više od sto posto. Oglasio se HZZO

Pacijenti strahuju da su sva poskupljenja lijekova u posljednje vrijeme uvod u kraj zdravstvenog osiguranja kakvo smo nekada imali jer ćemo u budućnosti, očito, lijekove skupo plaćati
20. siječnja 2021. u 07:38 2 komentara 2647 prikaza
lijekovi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pacijenti oboljeli od dijabetesa tipa II za Badnjak su ostali nemalo iznenađeni kada su odlaskom u ljekarnu shvatili da su pojedini oralni lijekovi, ali i inzulini poskupjeli, a neki od njih za više od sto posto. To je izazvalo bijes, pa je dio njih odbio uzeti lijekove i inzulin protestirajući tako zbog visokih cijena.

Zagreb: Ljekarne u vrijeme covida-19 LAŽNI PRIPRAVCI Upozorenje za 'ljekovite proizvode i pripravke': Ne nasjedajte na lažne oglase!

Primjerice oralni lijek Januvia do Badnjaka je osiguranike koštao oko 64 kune da bi se 24. prosinca prvi put podigla cijena na stotinjak kuna, a zatim i sutradan, na Božić, za dodatnih nekoliko desetaka kuna, pa tako danas njegova cijena iznosi 133 kune što je skuplje za više od 100 posto.

Uz taj lijek danas je jedan od skupljih lijekova na tržištu Trajenta koja je s već pojedinim umirovljenicima nedostižnih 186 kuna "skočila" na 190 kuna, a tu je i Janumed koji se prije plaćao 89,30 kuna, a sada 93 kune.

U splitskim ljekarnama tvrde kako su u samo jednom danu imali desetak pacijenata koji su odbili uzeti lijekove, a neki i inzulin jer su imali povećanu nadoplatu. Većina njih su umirovljenici koji nemaju dosta novca za kupnju lijekova, pa se onda u odluci hoće li platiti primjerice struju, kupiti kruh ili uzeti lijek s doplatom rađe odlučuju ne piti ih. Dodaju kako to nije samo slučaj s tom kategorijom lijekova već za sve lijekove koji se doplaćuju.

Ljekarnici im objašnjavaju da postoje zamjenski lijekovi na osnovnim listama za koje neće trebati izdvajati niti lipe, kao i da im liječnik specijalist to može prepisati. I ne samo to već ih treba upozoriti kada im prepiše lijek koji se nadoplaćuje.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje su na upit o poskupljenju lijekova i inzulina za dijabetičare tipa II odgovorili kako je način utvrđivanja cijena lijekova koji se nalaze na osnovnoj i dopunskoj listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) propisan pravilnikom o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati HZZO te načinu izvještavanja o njima, a koji donosi ministar zdravstva.

Europolova operacija Štit EUROPOLOVA OPERACIJA ŠTIT U šest mjeseci zaplijenili 25 milijuna krivotvorenih lijekova vrijednih 73 milijuna eura

"HZZO je obvezan provesti postupak usklađivanja cijena lijekova koji se propisuju na recept HZZO-a kroz referentne terapijske skupine i podskupine, pri čemu se utvrđuje razina cijene koju će za pojedini lijek plaćati HZZO. U postupku, farmaceutska trgovačka društva, odnosno nositelji odobrenja očituju se prihvaćaju li ili ne prihvaćaju referentnu cijenu lijeka. Na temelju tog očitovanja, lijekovi se uvrštavaju na osnovnu listu (oni za koje su nositelji odobrenja prihvatili referentnu cijenu) ili na dopunsku listu (oni za koje nisu prihvatili", objašnjavaju u HZZO- u. 

Dodaju i da se za lijekove uvrštene na dopunsku listu utvrđuje iznos sudjelovanja koji predstavlja razliku između iznosa originalne cijene lijeka i iznosa utvrđenog kao referentna cijena lijeka. Tvrde da s obzirom da nositelji odobrenja nisu htjeli sniziti cijenu originalnog pakiranja lijeka tako su se za pojedine lijekove utvrdili iznosi sudjelovanja za osigurane osobe, a za pojedine lijekove su se povisili.

Nakon završenog postupka porasla je doplata za liječenje dijabetesa tipa II za inzulin Levemir sa 90,70 na 115,00 kuna, Tresiba sa 41,30 na 76,11 kuna, doplata za Fiasp je 14,46, te za NovoMix 50 2,67 kuna.

Drugim lijekovima koji se koriste u liječenju dijabetesa tipa II na dopunskoj listi lijekova iznos sudjelovanja za osigurane osobe nije porastao, već je ostao ili nepromijenjen ili se smanjio, tvrde u HZZO-u.

"Napominjemo kako se lijekovi utvrđeni dopunskom listom lijekova mogu osiguranoj osobi propisati na recept uz njezin pristanak pri čemu osigurana osoba mora biti upoznata o svojoj obvezi sudjelovanja u cijeni lijeka u iznosu utvrđenom u dopunskoj listi lijekova", zaključuje HZZO.

Endokrinolozi, dijabetolozi, internisti i liječnici obiteljske medicine s kojima smo razgovarali na tu temu umiruju javnost i kažu da za dio lijekova postoje zamjenski, te da u tom slučaju svaki pacijent na svoje traženje može dobiti lijek koji se ne naplaćuje, ali isto tako da ima i lijekova i inzulina koji nemaju zamjenu. Pacijenti to moraju kazati svom liječniku, pa će mu se naći, ukoliko ga ima, lijek s osnovne liste čiju cijenu pokriva njegovo osiguranje.

S druge strane pacijenti strahuju da su sva poskupljenja lijekova u posljednje vrijeme uvod u kraj zdravstvenog osiguranja kakvo smo nekada imali jer ćemo u budućnosti, očito, lijekove skupo plaćati.

KRALA DUGI NIZ GODINA
Blagajnicu terete da je 49 klijenata banke oštetila za 8,6 milijuna kuna
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
  • liliZG:

    prisiljavaju ljude da uzimaju lijekove sa te druge liste koji njima možda neodgovaraju ili imaju više nus pojava,... već viđena stvar,..... ako imaš novaca možeš dobro živjeti i uz kronične bolesti ako nemaš, najbolje ti rezervirati grobnomjesto...... .........bio mi tu ... prikaži još!....bio mi tu jedan zubar koji jer razgovarao sa svojim doktorom oko toga da nikako nije uspio ustabiliti taj tlak, i veli njemu doktor, ima jedan , pije se jednom dnevno al košta 450 kn i nije preko HZZo-A, kaže zubar , od kada ga krenuo piti , tlak mu u normali , al to nitko ne nudi jer se plaća i znaju da penziči nemaju 450 kn mjesečno za nešto što će im zapravo olakšat život maximalno , al eto,....sve se može kupiti lovom i zdravlje ponekad.

  • Avatar kovačnica321
    kovačnica321:

    Znači, ograničena je vrsta propisanih lijekova pa bez obzira na cijenu, bolesnici ih moraju imati kako god znaju i umiju jer drugog izbora nemaju. Što drugi ljudi u svijetu onda piju? Sa jedne strane se kao ide na globalno, a ... prikaži još! sa druge strane ograničenje i stezanje obruča bez prava na izbor.