Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Neke lokalne zajednice još uvijek nisu napravile ništa za zaštitu životinja

Akcijom na zagrebačkom glavnom trgu aktivisti udruge Prijatelji životinja i ostalih udruga iz Mreže za zaštitu životinja obilježili su godišnjicu donošenja Zakona o zaštiti životinja i upozorili na nužnost njegova provođenja
26. listopada 2018. u 15:25 1 komentara 188 prikaza
Foto: Prijatelji životinja
Pogledajte galeriju 1/4

– Neka pas Bono, koji nije bio mikročipiran i kastriran, ali je zato bio izgladnjivan, bude snažan poticaj gradovima i općinama da provode Zakon kako ne bismo više svjedočili ovakvim stravičnim slučajevima i bolnim prizorima neželjenih, napuštenih i zlostavljanih pasa i mačaka – poručili su aktivisti udruge Prijatelji životinja i ostalih udruga iz Mreže za zaštitu životinja.

Okupljeni na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića obilježili su godišnjicu Zakona o zaštiti životinja. Zajedno s četveronožnim prijateljima, od kojih većina traži dom, i transparentima s potresnim fotografijama i jasnim porukama, ukazali su na nužnost da sve lokalne zajednice provode Zakon kako bi se spriječila i zaustavila golema patnja napuštenih životinja.

Iz Mreže za zaštitu životinja poručuju: "Pozivamo na obavezu provedbe kontrole mikročipiranja pasa, propisivanje trajne sterilizacije putem gradskih ili općinskih odluka, poboljšavanje rada skloništa u cilju oglašavanja i promocije udomljavanja, osnivanje i aktivan rad koordinacijskih skupina, edukaciju i podizanje svijesti stanovništva te promoviranje udomljavanja pasa i mačaka umjesto kupnje životinja".

pas Bono TUGA U OTIŠIĆU Uginuo je izgladnjeli pas Bono: Nikad nisam vidjela ovako težak slučaj

Zakon o zaštiti životinja prošle godine donio je brojne korisne zakonske alate. Oni koji su odmah odlučili da ispoštuju sve obaveze i iskoriste sve zakonske mogućnosti uspjeli su postići i konkretne rezultate. Shvatili su i pokazali da se Zakon neće sam provesti te da treba uložiti vrijeme i volju kako bi se riješili uzroci problema i u konačnici ostvarila ušteda u izdvajanju financijskih sredstava potrebnih za saniranje problema koje stvaraju neodgovorni građani. Tko je tražio rješenja, taj ih je i našao, a sada preostali mogu preuzeti dobru praksu i napraviti ono što su već mogli i trebali. Još uvijek su tri županije koje nemaju sklonište za nezbrinute životinje, a tamo gdje postoje nedostatnih su kapaciteta. Udruge i volonteri na sebe preuzimaju zbrinjavanje napuštenih životinja umjesto onih čija je to zakonska dužnost. Svakodnevno smo svjedoci mučenja i napuštanja životinja te ubijanja tek rođenih štenaca i mačića, a usto mnogi psi nisu mikročipirani. 

Više od 100 gradova i općina propisalo je trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka kako bi izravno utjecali na rađanje neželjenih štenaca i mačića koji umiru od gladi i žeđi, odbačeni čekaju smrt dok ih crvi žive jedu ili prežive i postaju napuštene životinje koje treba zbrinuti. Mnogi su krenuli u obilazak kućanstava kako bi bili sigurni da su na njihovu području svi psi označeni mikročipom. Neki su krenuli i u edukaciju stanovništva, provode programe oglašavanja i udomljavanja životinja, sufinanciraju kastracije i na druge načine provode Zakon.

Dan zaštite životinja Muče ih glađu, bolesne ostavljaju na cesti, ubijaju puškama, a nitko ništa nije vidioStoga je Mreža za zaštitu životinja, koju čini više od 40 udruga, ovom akcijom željela poručiti da uspjeh provedbe Zakona ovisi o jednakom zalaganju svih lokalnih i regionalnih zajednica, čime se osigurava da opterećenje ne pada samo na one savjesne. Zakonske odredbe jednako vrijede za sve gradove i općine. Ispoštovati ih mogu svi jer među dobrim primjerima ima i onih s vrlo nezavidnim proračunom.  Nema opravdanja za gradove i općine koji još nisu izvršili kontrolu mikročipiranja svih pasa na svojemu području, naročito zato jer im to izravno koristi. Isto tako, ne mogu se opravdati ni oni koji nisu propisali trajnu sterilizaciju kao kontrolu razmnožavanja i propisali izuzetke koji se evidentiraju s obzirom na to da im za to ne trebaju financijska sredstva, a rezultate mogu vidjeti gotovo odmah.

Trenutak je da se potakne pitanje tko je što napravio u ovih godinu dana za provedbu Zakona o zaštiti životinja i da oni koji nisu učinili sve što su trebali i što su mogli za to odgovaraju svojim građanima.

cres Lovački psi na kiši i suncu, vlasnik dobio odgodu za poboljšanje uvjeta
Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Avatar Asterix
    Asterix:

    Zašto. Zato što su na vlasti nesposobni, bahati, cjepljeni protiv empatije, lijeni, egocentrični likovi, zato što je članak koji nije o ustašama i partizanima pogledan 27 puta u 32 minuta, inače bi to bilo 10 000 puta.