Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Neka rijeke teku' - kampanja WWF-a kojom upozoravaju da hidroenergetika nije 'zelena energija'

Kampanja će službeno početi početkom srpnja, a trebala bi imati tri stupa: stvaranje baze podataka, medijsku kampanju te lobiranje za donošenje "zelenih" odluka
02. lipnja 2019. u 14:38 0 komentara 326 prikaza
'karlovac - U Lescu premijerka Jadranka Kosor svecano pustila u rad Hidroelektranu Lesce. HE Lesce prva je hidroelektrana izgradena u samostalnoj Hrvatskoj. Oko 700 milijuna kuna je potroseno na izgra
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'

Neka rijeke teku" naziv je kampanje koju će u Hrvatskoj i zemljama regije početi provoditi svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature), kako bi objasnila da hidroenergetika nije "zelena energija".

Šibenik: Instalacija koja ukazuje na globalno zatopljenje i štetnost plastike u moru Međunarodna konferencija Europski stručnjaci za 'dobru' energiju i ekonomiju predstavljaju svoje prakse

Kampanja će službeno početi početkom srpnja, a Irma Popović Dujmović iz WWF-a Adria kaže da će imati tri stupa: stvaranje baze podataka, medijsku kampanju te lobiranje za donošenje "zelenih" odluka. 

Ako ne teče, onda nije rijeka

Ove godine obići će Dravu, Kupu i Koranu, gdje će 6. 7. i 8. lipnja organizirati veslanje. Riječ je o rijekama na kojima su već izgrađene ili se planiraju izgraditi hidroelektrane, ali imaju i dijelove koji još uvijek "slobodno teku". 

Korana, kaže Popović Dujmović još uvijek nema hidroelektranu, ali se planira izgraditi, a u WWF-u bi željeli da se to ne realizira, odnosno da se hidroelektrana makne iz prostornih planova.

Vjetroelektrana Vratarusa ENERGETSKI SEKTOR Okrećemo se suncu i vjetru: Energetska strategija ne isključuje ni istraživanje nuklearne energije

Zato će WWF pokazati kontrast kako izgleda rijeka na kojoj je izgrađena hidroelektrana, kada je u akumulaciji ili kanalu, a kako kada cijelim svojim tokom teče slobodno.

"Ako ne teče, onda nije rijeka", ističe Popović Dujmović. Rijeka mora imati različite brzine i konfiguracije terena, prirodno stvarati posebna mjesta gdje mogu živjeti određeni organizmi. Rijeka nije samo voda, nego cjelokupni ekosustav, što znači da su povezani korito, voda i ono što živi u njoj.

Kada rijeku "zabetoniraju" u korito, ona postane beživotni kanal - tamo ne dolaze živjeti više nikakvi organizmi. U kanalima obično nema komunikacije s okolinom i ta voda samo teče od točke A do točke B, kaže Popović Dujmović.  

Istraživanja Znanstvenici složni: Smanjuju se rijeke koje nas opskrbljuju vodom

Uništavanje slatkovodne biološke raznolikosti

To je izravno uništavanje slatkovodne biološke raznolikosti, koja je na globalnoj razini najugroženija. "Od 70-tih godina 19. stoljeća čak za 83 posto su pale populacije slatkovodnih vrsta - rakova, riba, raznih beskralježnjaka i ptica. Mnoge ptice, primjerice bregunice, mogu živjeti jedino na rijekama", rekla je.   

Mnoge razvijene europske zemlje nakon što su u potpunosti iskoristile prirodne resurse shvatile su da je umjetan sustav rijeka teško održavati jer se u njega konstantno mora ulagati. Također su shvatile da su poplave puno veće i jače, da se slabo pročišćavaju vode, da se okolne šume suše ili ih više uopće nema, da poljoprivreda pati jer nema kontakt s poplavnom nizinom nego se zemljište mora stalno gnojiti...

"Tada su razvijene zemlje shvatile kako je najbolje da neke dijelove rijeka počnu vraćati u prirodno stanje, čak i uklanjanjem brana koje više nisu u funkciji", kaže Popović Dujmović. To najviše rade Njemačka, Nizozemska, Francuska, Finska i Španjolska.  

Zemlja Zabrinjavajuće Novi UN-ov izvještaj: Milijun vrsta pred izumiranjem je zbog ljudi

Petra Boić Petrač iz WWF-a kaže kako je u tim zemljama micanje brana postao takav trend da se u WWF-ov ured u Finskoj javio anonimni donator i dao dva milijuna eura za uklanjanje brana.

"Hidroenergetika je obnovljiva isto kao vjetar i sunce, ali nije 'zelena energija' jer uništava rijeke i šume, nestaju ribe koje migriraju. Kod nas u Dunavskom slivu masovno nestaju jesetre jer više nemaju svoje prirodne migracijske puteve, budući da su zaustavljene na hidroelektranama", ističe Popović Dujmović. 

Borba protiv malih hidroelektrana

Marta, Amir i devetogodišnja Asia žive okruženi divljim životinjama Uživaju u prirodi VIDEO Obitelj okružena divljim životinjama – Preselili se u selo kojega nema ni na navigaciji!

Najavila je da će se u WWF-u u kampanji "Neka rijeke teku" najviše boriti protiv izgradnje malih hidroelektrana, koje su postale svojevrsna pošast. 

"Iskorištava se sustav državnih poticaja za obnovljive izvore energije i na taj se način izvlači javni novac i trpa u privatne džepove. Naročito je to vidljivo u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Albaniji".

Na taj način investitori dobivaju dvostruko ili čak trostruko veće naknade za proizvodnju struje nego što bi komercijalno zaradili, a lokalnoj zajednici ostane dva posto tog iznosa, ali kilometri i kilometri tih rijeka ostaju bez vode. 

Poskok BORAVAK U PRIRODI Zmije se bude iz zimskog sna, evo što vam je činiti ako naiđete na jednu

Umjesto malih hidroelektrana WWF promovira obnovu postojećih hidroelektrana, kao što je Đerdap u Srbiji, gdje će se rekonstrukcijom dobiti dodatnih 100 megavata snage, što znači 100 i više malih hidroelektrana.

U Hrvatskoj više nema sustava poticaja za hidroelektrane, ukinuti su 1. siječnja 2016., a poticaji se sada odnose na vjetro i sunčeve elektrane. 

Popović Dujmović ističe da Hrvatska ima puno potencijala u geotermalnim elektranama i solarnoj energiji. Postoji mogućnost da se sve javne građevine opreme sa solarnim ćelijama, cijela Dalmacija mogla bi biti pokrivena solarima.

David Attenborough LEGENDA Sir David Attenborough: Otac dokumentarnih filmova o prirodi

Problem je samo to što HEP ne želi prihvatiti gubitak monopola, jer bi i dalje gradio solarne elektrane na dodatnim površinama. A već imamo površine koje se mogu iskoristiti za dobivanje struje - naše krovove, kaže Popović Dujmović.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.