Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene KZ-a

Neisplata plaća od 1. siječnja trebala bi postati kazneno djelo

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.12.2012.
u 19:36

Izmjenama Kaznenog zakona koje bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca.

Izmjenama Kaznenog zakona koje bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca.

– Iako je neizdavanje potvrde o neisplati plaća ostalo u sferi prekršaja, poslodavcima će se neisplata plaća zbog loših ekonomskih prilika neće oprostiti ako radnicima ne izdaju takvu potvrdu – objasnio je danas u Saboru ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavljajući konačni prijedlog zakona. Ovu izmjenu u drugom čitanju šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar protumačio kao pristajanje na zahtjeve njegove stranke, čiji su zastupnici u prvom čitanju tražili da se neizdavanje obračuna plaće tretira kao zasebno kazneno djelo.

– Vladino rješenje neće omogućiti radnicima da dođu do zarađenih plaća, jer bez obračuna plaće ne mogu pokrenuti ovršni postupak izravno putem Fine, nego moraju poslodavca prijaviti kazneno za neisplatu plaća i prekršajno za neizdavanje obračuna plaće. Nije nam cilj kazneno goniti poslodavce i stavljati ih u zatvor – tvrdi Lesar koji vjeruje da bi prijetnja kaznenim progonom poslodavce natjerala da u svakom slučaju izdaju obračun plaće.

– Koga to štitite, što je to da prema njima nemamo hrabrosti reći da su počinili dvostruko kazneno djelo – zanimalo je Lesara, no ministar Miljenić nije odustajao od stava da neizdavanje potvrde o plaći treba biti prekršaj, a ne kazneno djelo.

Oporba se i dalje zdušno bori protiv prebacivanja posjedovanja droge za osobnu uporabu iz kaznene u prekršajnu sferu, pa je tako Lovrin ponovila stav svoje stranke da je droga zlo koje uništava pojedinca, obitelj i cijelu zajednicu. Ministar je ponovio da to nije dekriminalizacija, nego je i dalje kazneno djelo.

>>Novi prekršajni zakon: Platite kaznu odmah, pola vam se oprašta

Komentara 20

VG
vgboy
20:55 10.12.2012.

akoposlodavac nema novca onda nikom ništa,čemu onda uopće taj zakon i ,ili čemu uopće taj poslodavac,kakve gluposti redom iz dana u dan

OB
-obrisani-
19:49 10.12.2012.

hvala što ste se sjetili nakon 300.000 ljudi koji nisu dobili plaće i završili na ulici...kada treba donositi zakone za pomoć narodu ćekamo 20 godina, ali kada treba donositi zakone da se napuni proračun riješite sve za 2 mjeseca..

AA
aabbcc
09:39 11.12.2012.

. Kolike su dnevne zatezne kamate za kasnjenje sa isplatama placa radnicima. .......Trebale bi biti kao i radnici kada kasne sa uplatama Banci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije