Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNA POSLASTICA
Povratak na članak

Nečastivi na Filozofskom: Kako su Šuvara pokušali spriječiti da postane redoviti profesor

Kako su Stipu Šuvara početkom osamdesetih praksisovci Milan Kangrga i Rudi Supek pokušali spriječiti da postane redoviti profesor

Komentari 53

MA
Markovinac
20:05 24.02.2021.

Samo ocekivam kad ce komunisti poceti pricati kako su ulazili u savez zlocinaca samo da ga sruse i da su uvijek bili katolici i Hrvati.Voljeli su jugoslaviju a mrzili svakoga tko je isao u crkvu i bio domoljub.Ne moze ih Sava oprati od zlocina prema Hrvatskom narodu

VL
Avatar Idler
Idler
20:25 24.02.2021.

Čim je stasal nakon "proljećara" jasno je gdo je i kakšni bil !!!

VL
PA
Pahor
21:13 24.02.2021.

Filozofski je uvijek bio dno dna

VL
MI
misho32
21:51 24.02.2021.

koji su razlozi da sada iz naftalina izvlače jednoga Šuvara koji je uništio hrvatsko školstvo

VL
MA
marijaqwer
21:21 24.02.2021.

Koliko je slame namlaćeno, a ni jedno zrno pšenice nema. Bravo.

VL
NE
neboiznadzagreba2
20:29 24.02.2021.

Šuvar je jedan od rijetkih koji nije obrnuo kaput i postao nešto što nije, do smrti je ostao vjeran onome što je bio - ne dijelim njegove stavove, no cijenim takvo držanje.

VL
AB
abokatstir
23:02 24.02.2021.

Račan, Šuvar i brojna druga bagra na izdaji i žrtvama proljećara i cijelog hrvatskog naroda nagrađeni su i dobili svoje pozicije. Tako su srbi nagrađivali izdajice i od 1918. pljačkali, ubijali , ugnjetavali Hrvate. Na žalost to se čini ii i danas. Dovoljno je pogledati samo primjer u medijima, gdje Hrvati nemaju svoje medije, a jedan od najgorih je HRT

VL
Avatar jeremija1
jeremija1
22:37 24.02.2021.

Šuvar je, istina, ostal dosljedan svojim idejama. Ali ideje su mu bile nikakve.

VL
DU
Deleted user
21:35 24.02.2021.

Tu su se u socijalizmu razvili standardi i kadrovi koji što god uhvate u ruke upropaste, restruktuirati ili ugasiti, najbolje je rješenje.

VL
HT
horvat.t
22:39 24.02.2021.

Josip Vrhovec: “Nitko ne može biti nastavnik na fakultetu društvenih nauka, a da ne bude marksistički opredijeljen. To ne znači da nastavnik mora biti član SK, ali ako on ne vjeruje u marksizam, ne može raditi na socijalističkom fakultetu.” zato je lustracija bitna... jer i danas tamo imamo rasadnik kadrova propale ideologije pod krinkom prosvjete....

VL
SJ
sjećanje
08:43 25.02.2021.

Ružan pokušaj rehabilitacije moćnika, koji je rušio kvalitetu školstva. Neka mladi znaju: Da bi Šuvar postao redoviti profesor, ukinula se razlika izvanrednog i redovnog profesora. To izvjesno znaju svi, koji su u to doba bili oko nekog fakulteta!!! Trebale suu godine da se redovitog i izvanrednog profesora ponovno razlikuje! Za Šuvara se mijenja zakon!!!!!!!

VL
BR
branko7000
14:21 26.02.2021.

Šuvar - jedina osoba iz Hrvatske koja se nakon 1986 imala snage usprotivit Miloševiću na stručnim i marksističkim temeljima. Drugi se nisu usuđivali. Provjereno dokumentima.

VL
PE
peljar
08:33 25.02.2021.

Koliko je Šuvar bio u pravu govori i činjenično stanje današnje Hrvatske. Politički jad i bijeda. U svojoj dugoj povijesti, Hrvatska je jedino bila slobodna između 1945. i 1990. kad ponovo ulazi u sluganske odnose sa zapadnim kršćanstvom.

VL
DI
Diesel
08:02 25.02.2021.

Ne znam detalje, ali meni je Stipe Suvar bio fin i odmjeren gospodin. Bilo bi ljepo da koju rijec napisu oni koji su ga doista poznavali.

VL
PR
prokurator
01:02 25.02.2021.

kada sam bio školarac po šuvarovom obrazovnom sistemu, puno ga se kritiziralo. jooooj da nam je danas takvog obrazovanja :)

VL
Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
06:59 25.02.2021.

O čovjeku govore djela koja je uradio i ostavio iza sebe. Stipe Šuvar je bio originalan marksista koji je shvatio odnose u državi u kojoj je živio i shvatio do kojih granica može ići. I te je granice proširivao, barem malo. Poznat je po školskoj reformi. Glavni doprinos bili su novi školski programi za sve srednje škole gdje su "radničke" škole dobile dodatne predmete prvenstveno iz kulture uključivši nacionalnu hrvatsku i europsku kulturu. Produžio je školovanje u srednjim školama sa dvije i tri godine na četiri. Svatko je na kraju škole išao na maturu i stekao pravo upisa na fakultete. Ranije nije mogao, morao je ići u neku drugu srednju školu polagati razliku što ogromna većina nije bila u stanju uraditi. Elitne škole su u malom dijelu bile zapostavljene ali samo formalno, jer su iz tih centara za ovo ili ono i dalje izlazili kvalitetni kadrovi. Ostavio je Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, simbol hrvatske kulture kakav Republika Hrvatska nije niti pokušala nikad osnovati i sagraditi, što govori o njemu kao i o lažnom rodoljublju i primitivizmu današnjih političkih strujanja. Osobno se izložio regresivnoj struji u Savezu komunista i kao čuvar nacionalnih vrijednosti i kao osoba koja je pomagala političkim zatvorenicima. Osobno se založio za Dražena Budišu i zaposlio ga u NSK u trezoru rijetkih knjiga iako je studentski bunt 1971. bio ubačenim provokatorima odveden u smjeru koji je odgovarao regresivnim snagama i doveo do smjene Savke, Tripala, Pirkera i drugih.

VL
RO
romobil
20:56 24.02.2021.

Dosljedan do kraja svojim stavovima. Nije utržio svoje političke pozicije niti se materijalno okoristio uticajem kojeg je imao. Za ove današnje političke kokošare i oportuniste koji su dobrano profitirali na domoljublju nedostižni primjer poštenog čovjeka.

VL
Avatar Sandinista
Sandinista
19:56 24.02.2021.

Muzej Mimara i velebna zgrada NSK su životni projekti Stipe Šuvara. To su spomenici Domovini u pravom smislu riječi

VL
SL
slavenZadravec
20:33 24.02.2021.

Filozofski je, kao najeminentnija visokoškolska ustanova u Hrvatskoj, već desetljećima poprište i političkih sukoba. Najčešće sukob totalitarnih nastojanja vlasti i novih ideja. Ponekad totalitarnost dolazi i sa samog faksa, no češće od establišmenta. Tuđman npr nije moga podnijeti nezavisnost filozofskog, ali ga nije mogao ni srušti pa je osnovao svoj zamjuenski "Filozofski" tj Hrvatske studije. Najnovijim nasrtajima svjedočimo od bogoslova koji bi rado u svoje diplome upisali prestiž Filozofskog, ali bez zadovoljavanja njegovih kriterija. U svakom slučaju, ova priča o Šuvaru je potpuno u službi današnjih sukoba, pokušaja dokidanja korozivne borasovšitne, ili možda ...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.