Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predrasude i mladi

Ne vole Rome i Srbe, a super su im Amerikanci, crnci i cajke

'07.06.2011. Karlovac - Ucenici Gimnazije Karlovac proveli istrazivanje o predrasudama medu mladima.Istrazivanje su proveli medu 622 ucenika srednjih skola sa podrucja karlovca,Slunja i Ogulina. Photo
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
08.06.2011.
u 11:02

Karlovački srednjoškolci nisu skloni ni osobama drukčije seksualne orijentacije. Izopćili bi, da mogu, i homoseksualce i lezbijke

Romi, Srbi, homoseksualci i lezbijke narodi su i društvene skupine od kojih bi se mladi najradije potpuno distancirali. S druge strane, omiljeni su im Amerikanci, crnci, obožavatelji cajki, pa i Rusi. Najčešće predrasude u društvu su prema osobama različite seksualne orijentacije, nacionalnosti, pripadnicima različitih subkultura, ovisnicima o drogi i alkoholu. Najmanje ih je prema osobama s posebnim potrebama, slabijeg imovinskog stanja, zaraženim spolnim bolestima, muškarcima i ženama - šokantni su to rezultati do kojih su došli učenici Gimnazije Karlovac istražujući predrasude mladih. Skupina učenika fakultativne nastave psihologije, predvođena voditeljicom Sanjom Gosta Jerman, ispitala je 622 kolege od prvog do četvrtog razreda svoje te Ekonomsko-turističke, Trgovačko-ugostiteljske, Šumarske i drvodjeljske, Medicinske, Srednje škole Slunj i Gimnazije Bernardina Frankopana Ogulin.

 Ne žele ih priznati

 Iako je 48 ispitanika tvrdilo da nema predrasude, rezultati su pokazali da ih mladi zapravo uopće nisu svjesni ili ih ne žele priznati.

 – Samo su učenici Srednje škole Slunj i Šumarske i drvodjeljske škole priznali da imaju predrasuda. Slunjski srednjoškolci najtolerantniji su prema različitim nacionalnim skupinama. Zanimljivo je i da se čak 87 posto ispitanika izjasnilo da njihovi vršnjaci imaju predrasude. Učenici smatraju i da ih njihovi roditelji i profesori uglavnom nemaju – izdvojile su zanimljive pokazatelje neke od sudionica projekta: Lucija Capan, Maja Širić, Marina Starčević, Josipa Šibenik, Lara-Beatta Ivanić, Dolores Šebalj, Karla Novosel i Rebeka Lesac. Napominju i da takav specifičan oblik stava preuzet od drugih autoriteta najviše imaju učenici Šumarske i Trgovačke škole, a najmanje Gimnazije Karlovac i Ogulin. Nešto veći stupanj distanciranosti pokazuju mladići. Iznenadio ih je i jedan četvrti razred Medicinske škole. Iako se školuju za humano zanimanje i svakodnevno pomažu drugima, pokazali su visok stupanj predrasuda prema pojedinim društvenim skupinama.

 Slijede radionice

 – Dokazali smo da mladi imaju predrasude i kao što smo pretpostavili, često ih nisu svjesni. Veću sklonost pripisuju svojim vršnjacima nego odraslima. Sada nam preostaje da organiziramo i radionice te osvijestimo mlade o potrebi tolerancije – najavila je voditeljica projekta Gosta Jerman.

Neka se o tome govori

Velika važnost ovog istraživanja je i što su ga radili mladi među mladima. Upustiti se u projekt o predrasudama jedan je od hrabrijih poteza. O tome svakako treba govoriti. Naša će škola to svakako učiniti, a vjerujem da će taj primjer slijediti i drugi. Dakle, da se o predrasudama razgovara, a potom ih i suzbije, jer ništa ne može donijeti toliko štete, poručio je ravnatelj Gimnazije Damir Mandić.

 Učenici su napomenuli da djeca većinu svojih predrasuda preuzmu od roditelja i u adolescentsko razdoblje ulaze s velikom zalihom. Težnja za prihvaćanjem i strah od odbacivanja vršnjaka u konačnici dovode do njihove ‘razmjene’ u formiranju zajedničkih svjetonazora.

Ključne riječi

Komentara 129

BA
Barts
23:41 08.06.2011.

velikazmija cini mi se da je to individualno ,ne mozes ti da pricas u nicije ime i obrnuto.Tvoj licni stav projektujes na sve ,sto je pogresno.

OB
-obrisani-
20:30 09.06.2011.

bravooooooooooooooooooooooooooooooo

Avatar dovidovic
dovidovic
13:05 08.06.2011.

Čudo jedno, da Karlovčani ne vole Srbe!!?? Da čovjek načisto ne povjeruje... Možda bi kakvo istražno povjerenstvo moglo proniknuti u duboki misterij ovaj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije