Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne sude mi jer nisam zločinac

21. listopada 2005. u 14:38 396 prikaza

Premda je u Sloveniji dugo smatran nepoželjnim, general major JNA u mirovini Milan Aksentijević se nakon ratnih zbivanja u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH uspio vratiti u obiteljsku kuću nedaleko od Kranja. Za sebe Aksentijević kaže da živi razapet između doma i domovine. Komentirajući suđenja oficirima JNA, kaže da kaznu zaslužuju svi oni koji su činili zločine.

Zločina je bilo, negdje više negdje manje, na svim stranama, a svatko tko brani zločinca iz svog naroda, i on je zločinac. Tko je činio zločin, činio ga je u svoje ime, a ne u ime svog naroda. Ako narod stoji iza njega, onda se narodu pripisuje to što je učinio. Vrijeme je da svi polože račune za ono što su u tim bratoubilačkim ratovima činili. Uvijek sam sprečavao zločine i ono što su neki smatrali herojskim djelima. Zato meni ne sude, a sude onima koji su to radili objašnjava Aksentijević.

Podsjećamo ga da se mnogi optuženici sada pozivaju na obvezu izvršavanja naredbi, a on objašnjava da školovani oficir nikad nije izdao naredbu da se ubije zarobljenik ili civil. Tko se o ta pravila rata ogriješio, radio je to individualno, kaže Aksentijević. Kao oficir bio je u Zagrebu. Zatvorili su ga na početku rata. Bio je 72 dana u hrvatskom zatvoru, a zamijenjen je za Kikaša. JNA ga je 1992. poslala u mirovinu.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas