Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje za paljenje vikendice Ortynskog:

'Ne može se dokazati da je postojalo zločinačko udruženje'

Pripremno ročište optuženima za palež kuće Radovana Ortynskog
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
25.10.2019.
u 10:35

Prema optužnici, Baković je povezao Bulata i Huzanić te još najmanje jednu osobu kako bi zapalili vikendicu Radovana i Radmile Ortynski na Braču

Zbog paljenja vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, na Braču u proljeće 2017., počelo je danas suđenje Draganu Bakoviću zvanom Bambur, Milanu Bulatu, Jasmini Huzanić, Mariju Toliću, Zdenku Ivankoviću i Robertu Flačeru. Postupak protiv Ive Jerića je izdvojen jer je on nedavno doživio moždani udar. Tereti ih se za zločinačko udruženje.

– Nisam kriv – rekao je Dragan Baković. Isto su ponovili i ostali.

Po optužnici, Baković je povezao Bulata i Huzanić te još najmanje jednu osobu kako bi zapalili vikendicu Radovana i Radmile Ortynski na Braču. Bulatov je zadatak bio, tereti se, politi vikendicu benzinom i zapaliti je, dok je Jasmina Huzanić stigla s njim na Brač kako bi se on, nakon izvršenja zločina, lakše udaljio s otoka. Tolić je trebao o svemu informirati Bakovića.

No, palež je krenuo po zlu za same počinitelje – Bulat je teško opečen pa je hitno trebalo organizirati njegovu evakuaciju, liječenje i skrivanje. U cijelu su priču stoga, tvrdi optužba, uvedeni Robert Flačer i Zdenko Ivanković.

Kao dokaze, tužitelj Tonči Petković istaknuo je mobitele kojima su optuženici u inkriminirano vrijeme komunicirali.

Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

– Dokazat ćemo kako je kuću zapalio Milan Bulat, i to najmanje s još jednom osobom – rekao je Petković.

Obrane su se redom fokusirale na rušenje teze o zločinačkoj organizaciji.

– Dokazat ćemo da je Milan Bulat sam izveo kazneno djelo, kako je rekao i ranije u obrani, gdje je objasnio svoje motive i razloge. Nitko od drugih nije ni znao što je učinio. Ako su neki od ostalih optuženika bili s njim u kontaktu i znali da je ozlijeđen, zasigurno nisu znali kako je ozlijeđen. Cijela optužnica iskonstruirana je isključivo na nezakonitim dokazima. Ne može se dokazati da je postojalo ikakvo zločinačko udruženje. Uostalom, nelogično je da je za zapaljenje kuće u izoliranom vikend-naselju na Braču potrebna ikakva zločinačka organizacija – navela je Gordana Vrandečić, braniteljica Milana Bulata.

– Dokazat ćemo da Dragan Baković nije počinio kazneno djelo te da se optužnica temelji na nezakonitim dokazima. Postupak obiluje cijelim nizom nepravilnosti. Otežava nam se mjesecima uvid u spis. I sama optužnica dokazuje da se upire prstom u neke druge ljude, za koje nemaju dokaza ili nečega drugoga – kazao je Nikola Mandić, branitelj Dragana Bakovića. Branitelji tvrde kako će osporiti i tvrdnju da su Baković i Bulat koristili tzv. radne telefone.

– Na kamerama se može vidjeti da Zdenko Ivanković sam, sasvim legalno prelazi granicu s BiH. Dokazat ćemo i da nikakvih kvarova na videonadzoru državne granice nije bilo 1., 2. i 3. travnja, iako se tvrdi da je iz neobjašnjivih razloga došlo do kvara. Dokazat ćemo i da policijski službenici, koji su provodili istraživanje, namjerno izmišljaju automobile, osobe i situacije na graničnom prijelazu – naveo je Stanić, Ivankovićev branitelj.

– Došli smo do informacija o telefonskim kontaktima predsjednika suda s drugim osobama protiv kojih se vodi postupak u jednom drugom predmetu. Neprihvatljivo je da ova sredina bude pogodna za suđenje jer ovaj sud nije nepristran – dodao je on.

Komentara 2

BO
Bojnik
10:25 25.10.2019.

Po ovoj prici je jasno da su se udruzili da bi razbojnicki djelovali.Sta se tu ima dokazivati?

DU
Deleted user
12:39 25.10.2019.

Ološu se mora dokazivati da to jesu! Pod plaštom nedodirivih transformiraju se u poduzetnike/donatore kreatorima uškopljene pravne države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije