Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mali genijalci

Natprosječno pametna djeca u školu i s manje od šest godina

skola
Nikola Cutuk/PIXSELL
23.10.2013.
u 22:46

Predlaže se da sva djeca koja u kalendarskoj godini napune šest godina mogu u školske klupe, a najranije s pet godina i devet mjeseci

I nakon što na snagu stupi novi pravilnik o upisu djece u osnovne škole, u Hrvatskoj u školske klupe neće moći sjesti dijete kojemu su četiri godine ili je tek navršilo pet. Ipak, zbog primjedbi brojnih roditelja, ali i Hrvatske psihološke komore, Ministarstvo obrazovanja odlučilo je da se dobna granica za upis u prvi razred spusti. Prema sadašnjim pravilima u prvi se razred upisuju djeca koja su do 30. ožujka navršila šest godina, odnosno uz zahtjev roditelja za prijevremeni upis djeca koja su šest godina navršila do 31. kolovoza. Prema prijedlogu novog pravilnika, u prvi razred moći će krenuti i mlađa djeca.

– Predložili smo da sva djeca koja u tekućoj kalendarskoj godini napune šest godina mogu krenuti u prvi razred. Da bi to bilo moguće, roditelji trebaju dostaviti zahtjev za prijevremeni upis djeteta u školu i uz to priložiti dokumentaciju o psihofizičkom statusu djeteta, odnosno procjenu njegovih intelektualnih, socijalnih i emocionalnih sposobnosti – objasnila je Zdenka Čukelj, voditeljica Službe za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u MZOS-u.

Nakon toga će se djetetu za koje se smatra da bi se na temelju iznadprosječnih rezultata moglo upisati u 1. razred omogućiti postupak kao i svoj ostaloj djeci koja su obvezna krenuti u školu, što uključuje i ponovnu procjenu stručnjaka u školi. Takve je djece vrlo malo, riječ je o darovitoj djeci s visokim kvocijentom inteligencije.

>> Učenici u Pujankama od petka ponovno u školskim klupama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije