Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Natječaj se poništava, neće biti pregovora o švedskim Gripenima

Državni vrh ubrzano će krenuti u pronalaženje novog rješenja za nabavu borbene eskadrile. Već u ponedjeljak održat će se sjednica Vijeća za obranu.
12. siječnja 2019. u 07:11 245 komentara 20464 prikaza
Damir Krstičević i Mirko Šundov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U državnom i vojnom vrhu države neće plakati za prolivenim mlijekom pa će se ubrzano krenuti u nalaženje novog rješenja za nabavu borbene eskadrile. Nakon što je premijer Andrej Plenković iz prve ruke dobio viđenje izraelske strane od generalnog direktora ministarstva obrane Udija Adama, o razlozima nemogućnosti isporuke izraelskih F-16 prema dogovaranoj specifikaciji, u petak su ministri Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov informirali i predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović.

Zagreb: Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva Otkrio američku blokadu Izraelski novinar: Ovo je do sad najozbiljniji raskol između SAD-a i Izraela

Predsjednica se potpuno složila da treba brzo djelovati, tako da je već za ponedjeljak dogovorila održavanje sjednice Vijeća za obranu “s ciljem predstavljanja izvješća o postupku nabave borbenih zrakoplova”. Na sjednici vijeća okupit će se cijeli državni vrh. Predsjednica je od Šundova zatražila da na sjednici podnese detaljno izvješće o trenutačnom stanju borbenog zrakoplovstva. Pantovčak podsjeća na politički konsenzus svih bitnih čimbenika u RH o zadržavanju sposobnosti borbenog zrakoplovstva pa se predsjednica nada da će se proces obnove borbenog zrakoplovstva nastaviti s ciljem čim bržeg iznalaženja rješenja.

Video - Željka Antunović o zrakoplovima F-16

 

– Na nastavak procesa modernizacije RH obvezuju stanje i perspektive borbene tehnike HRZ-a, a žurnost u postupanju uvjetovana je neopravdanim višegodišnjim odgađanjem odluke o budućnosti borbenog zrakoplovstva i trenutačnim stanjem nakon remonta iz 2013. – smatra Grabar-Kitarović.

Iz Banskih dvora kažu da će Vlada poništiti odluku o natječaju za kupnju borbenog zrakoplova početkom sljedećeg tjedna, nakon sjednice Vijeća za obranu. Poništenje odluke znači i poništenje natječaja te će svaki budući postupak provoditi ispočetka, objašnjavaju. To se slaže s najavama iz MORH-a gdje smatraju da se nakon poništenja više ništa ne može raditi na temelju propalog natječaja. Otpadaju dakle očekivanja da bi MORH mogao nastaviti pregovore s ponuditeljima koji su se plasirali iza Izraelaca, od kojih je švedski SAAB (JAS-39 Gripen) već bio poslao vijest da “prate zbivanja”.

Mirko Šundov primio izaslanstvo Izraela I službeno propao posao Izraelci potvrdili: Ne možemo isporučiti F-16 Barak. Krstičević: Nismo krivi za komplikacije

Oglasilo se i američko veleposlanstvo u Zagrebu, kažu da su svesrdno podržavali hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO-ovim standardima, te radili na tome da se taj prijenos realizira i da ostaju predani pružanju pomoći Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova.

Damir Krstičević i Mirko Šundov
1 / 12
Mirko Šundov primio izaslanstvo Izraela

– Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni da bi SAD omogućio odobrenje prijenosa. Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time – kažu te dodaju da su za ovu izjavu dobili posebno dopuštenje, unatoč djelomičnoj blokadi administracije.

Poruka da su cijelo vrijeme bili jasni oko uvjeta transfera, što je već prije kazao američki veleposlanik Robert Kohorst, u neskladu je s onim što je u razgovoru s premijerom Plenkovićem kazao izraelski Adam, koji je otkrio da je proces glatko tekao do studenoga 2018., kad su primili prve signale da postoje problemi koji su u konačnici i onemogućili prodaju.

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
  • crocro:

    Srbija se vrtoglavo naoružava a plan velike srbije nije prekrižen. Hrvatska se ne treba naoružavati zbog drugih, već zbog onih koji su Hrvatsku ne tako davno unazadili svojom agresijom korištenjem njihove borbene tehnike. Hrvatsku su prije agresije razoružali da bi ... prikaži još! nas potom svojom vojnom tehnikom i četništvom, dotukli. Naravno, nisu uspjeli. Ali su uspjeli uništiti Hrvatske živote, materijalna dogra, gospodarstvo i napredak Hrvatske unazaditi. To se više ne smije dopustiti. Srpski čelnice stalno ističu da se više ne smije dogoditi nekakva "Oluja" i da se moraju dobro naoružati kako bi mogli odbiti svaki napad, valjda misle na Hrvatski napad, a jedino srbija napada a svi drugi se brane. Zato svi vi koji zagovarate obustavu nabave eskadrile, teško griješite, jer Hrvatska si više ne smije dopustiti da se razoruža. To što neki ističi da smo mi NATO članica i da ne moramo brinuti, to mokačite mačku na rep. DA, istina je da će nas NATO zaštititi, ali oni pitaju: Da li vi sudjelujete u financiranju snaga NATO? Hrvatska zato mora biti subjekt zajedništva da bi nam se korisno vratilo. Plan velike srbije nije se ugasio ali nas neće više napasti ako vide da se imamo čime braniti, lako su nas napali kada su nas prije napada razoružali pa smo se lovačkim puškama branili. Zato ne pitajte za cijenu slobode i sigurnosti naše djece. Eskadrila DA i ne pita se za cijenu i čekanja nema, odmah i sada.

  • irupcic6:

    Kupnja zrakoplova u svakom slučaju i to po ubrzanom protokolu. K tome, nove aparate. Nema smisla obrazlagati zašto. Sada recimo 8 komada a u nekoj bližoj budućnosti još toliko ....

  • Croman 95:

    Baš je zanimljivo kako su stručnjaci za IMT vozila, postali stručnjaci za borbene avione.Pa to je stvarno čudo.