Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A1 STEMFEMME

Nastavlja se uspješan program prakse za studentice STEM fakulteta – mentori otkrivaju što donosi nova sezona

A1 STEMfemme program
Foto: Igor Šoban/Pixsell
1/6
05.03.2023.
u 07:30

A1 Hrvatska i ove godine poziva studentice STEM fakulteta da se prijave na A1 STEMfemme program kroz koji nude osam tjedana plaćene stručne prakse.

Danas je sve više žena s karijerama koje su prije bile rezervirane samo za muškarce, no u STEM području je još uvijek vidljiva nejednakost. Svjesni važnosti ženskog pristupa poslu i znanosti, kao i podzastupljenosti žena u STEM-u, tvrtka A1 Hrvatska prošle je godine pokrenula program A1 STEMfemme kroz koji studenticama STEM fakulteta pružaju najbolje prilike za učenje i razvoj karijere.

Program obuhvaća plaćenu stručnu praksu u A1 tehničkim odjelima u trajanju od 8 tjedana uz podršku mentora i strukturirani edukacijski program. Prijave su otvorene do 8. ožujka 2023. putem forme za prijavu, a sam program će trajati od 10. travnja do 4. lipnja 2023.

Na natječaj se mogu prijaviti studentice 3., 4., i 5. godine studija STEM fakulteta (FER, PMF, FOI, TVZ, FERIT, VVG i srodni fakulteti), a pet odabranih dobit će priliku raditi na konkretnim projektima uz primjenu najnovijih tehnologija i podršku mentora. Također, studentice će uz plaćenu praksu dobiti i stručnu edukaciju te imaju direktan ulaz na intervjue za A1 Start pripravnički program kroz koji im se nudi prilika dužeg ostanka u kompaniji.

Stručni mentori uvest će ovogodišnje praktikantice u sve tajne struke, a u nastavku otkrivamo njihova prošlogodišnja iskustva, što trebaju znati buduće polaznice i koje novitete donosi druga sezona projekta.

Ovogodišnji mentori A1 STEMfemme programa: Darko Ban, Andrea Pirša Ilić, Maja Kubat i Mario Marijan Anić
Foto: Igor Šoban/Pixsell

Svi mentori slažu se u jednom, biti mentor mladim ljudima velika je čast i odgovornost. Mario Marijan Anić, rukovoditelj IT infrastrukture, naglasio je kako svaki mentor treba imati svog mentora, tako da bi odgovor na vječito pitanje da li se mentorom nastaje ili postaje bio da mentorstvo nikada ne prestaje, ono uvijek traje i samim time zadaci postaju izazovi, a dobrom mentoru rješenja.

Mario Marijan Anić, rukovoditelj IT infrastrukture
Foto: Igor Šoban/Pixsell

Mentori su zaduženi pomoći mladim kolegicama u okviru programa kako bi lakše napravile svoje prve korake u karijeri, ali i pomažu uvesti u korporativnu kulturu kompanije, pomažu u razvoju vještina koje su potrebne za kvalitetnu suradnju s timom i kolegama unutar kompanije. I kako je dodala Maja Kubat, Senior IT Billing Specialist, mentorstvo je nešto što uvijek može biti još bolje tako da, osim edukacija za mentore, svaki novi mentorat unaprjeđuje mentora.

Maja Kubat, Senior IT Billing Specialist
Foto: Igor Šoban/Pixsell

Darko Ban Švastović, stručnjak za ICT servise, je mentor mladim kolegama već duži niz godina, poglavito onima kojima je to prvi posao s obzirom na dugogodišnje iskustvo rada kao lidera ili člana tima razvojnih projekata vezanih za ICT. A ove godine se na STEMfemme programu spremaju i noviteti u odnosu na prethodnu godinu. Svake godine uvodimo neke nove aktivnosti u procesima učenja koristeći moderne razvojne alate, ali i učenje kroz shvaćanje kompanijskih odnosa te korporativne kulture - rekao je Darko Ban Švastović.

Darko Ban, stručnjak za ICT servise
Foto: Igor Šoban/Pixsell

Andrea Pirša Ilić, rukovoditelj kognitivnog računarstva i AI tehnologije u Hrvatskoj i Makedoniji, vječiti mentor po vlastitom priznanju, tijekom karijere u A1 imala je priliku biti mentor brojnim novim kolegama u Centru izvrsnosti za podatke i umjetnu inteligenciju.

- Mentorirala sam neke od kolega koji su krenuli kao studenti, a sada su već godinama dio našeg tima. U jednom trenutku paralelno sam bila mentor za 4 kolege, neki su bili dio pripravničkog programa, a neki su radili diplomske radove u A1. Bilo je to zanimljivo iskustvo jer sam se osjećala kao mama 4 djece. Vesele me napreci koje ti mladi kolege ostvaruju, od prvih nesigurnosti oko svakog zadatka koji dobiju do osjećaja uspjeha kada odrade neke projekte koji su im u početku bili potpuno nejasni - dodala je Andrea. 

Andrea Pirša Ilić, rukovoditelj kognitivnog računarstva i AI tehnologije u Hrvatskoj i Makedoniji
Foto: Igor Šoban/Pixsell

A najdraža sjećanja na mentorstvo, što se tiče Maria Marija Anića, su ona u kojima učenik podsjeti da i mentori vječni učenici.

Zašto se djevojke trebaju prijaviti

Svi mentori su se složili da je najveći benefit koji svaka kandidatkinja može dobiti u ovom programu svakako znanje i iskustvo. Učenje od starijih kolega koji iza sebe imaju uspješne projekte te znanja koja mogu kroz konkretne zadatke prenijeti kandidatima je neprocjenjivo. Program je osmišljen da bude zanimljiv, kreativan i uz svoje mentore kandidatkinje mogu imati zaista lijepo iskustvo koje može pomoći u razvoju interesa prema pojedinim područjima i  tehnologijama. Kandidatkinje će imati priliku raditi s najnovijim tehnologijama, učiti od stručnjaka, raditi na stvarnim projektima, sudjelovati u radionicama i edukacijama te biti dio tima koji će ih poticati na proaktivnost.

Poruka budućim kandidatkinjama je da definitivno zakorače u smjeru karijere u IT sektoru jer posao je zanimljiv i dinamičan sam po sebi, a uz dobro osmišljen STEMfemme program je lako izvediva tranzicija iz studentskog života u poslovni, naglašava Maja Kubat. 

- Odvažite se iskoračiti u IT svijet koji potiče razmišljanje izvan okvira, prijelaz iz fakulteta u radnu snagu je izazovan, te smo posvećeni pružanju podrške i resursa koje trebate za uspjeh. Uvod u posao osmišljen je kako bi vam pomogao prilagoditi se novoj ulozi i pružio vam obuku i savjete potrebne za izvrsnost u karijeri. Ako ste spremni za izazov i spremni za sljedeći korak u karijeri, ohrabrujemo vas da se prijavite za ovu uzbudljivu priliku - zaključio je za kraj Mario Marijan Anić.

Ako jedva čekate da svoje znanje stečeno na STEM fakultetu primijenite na super zanimljivim projektima te se želite okušati u jednoj od najbrže rastućih industrija u svijetu, pošaljite svoju prijavu i pridružite se programu A1 STEMfemme.

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije