Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promet

Nastavlja se trend vožnje pod utjecajem alkohola: U Međimurju izmjereno čak 3,08 g/kg

Taksi noćna vožnja
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Autori: Danijel Prerad, Hina
21.01.2019.
u 14:36

Prekoračenje brzine i vožnja pod utjecajem alkohola i ovoga su vikenda bili najčešći prekršaji na hrvatskim cestama

Prekoračenje brzine i vožnja pod utjecajem alkohola i ovoga su vikenda bili najčešći prekršaji na hrvatskim cestama, izvijestila je policija nakon vikend akcije usmjerene na suzbijanje „četiri glavne ubojice u prometu“ u koje se uz brzinu i alkohol ubrajaju i nekorištenje sigurnosnog pojasa te uporaba mobitela u vožnji. Presretači su imali podosta posla tijekom vikenda na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac, te su zatekli i troje vozača kako svojim vozilima voze brzinom iznad 200 kilometara na sat.

U subotu, 19. siječnja oko 10 sati, policijski službenici su na autocesti s policijskim vozilom „presretačem“ u prometnom prekršaju uočili dva osobna automobila, jedan Audi A5 njemačkih registracija, a drugi Mercedes kosovskih registracija, koji su u smjeru Zagreba prometovali brzinom od 213 km/h. Prvim autom je upravljao 55-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a drugim 49-godišnji kosovski državljanin. Narednog dana, 20. siječnja oko 16 sati, također na autocesti A3 je zaustavljen Mercedes njemačkih registracija, kojim je iz smjera Zagreba brzinom od 240 km/h prometovao 47-godišnji crnogorski državljanin.

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 4834 prekršaja od čega se najviše, čak 1934, odnosi na prebrzu vožnju. Slijedi vožnja pod utjecajem alkohola (479 prekršaja) te nekorištenje sigurnosnog pojasa zbog čega je proteklog vikenda kažnjeno 445 vozača. Zbog nepropisnog korištenja mobitela policija je kaznila 181 vozača. Najveća izmjerena koncentracija alkohola od 3,08 g/kg zabilježena je u Međimurju, a najveća brzina (233 km/h) na vukovarsko - srijemskom području. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na zagrebačkom području 121, a najmanje u PU Ličko – senjskoj (dva prekršaja).

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 500 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Međimurskoj - 17. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU Zagrebačke, njih 71, dok su zadarski policijski zaustavili tek tri vozača koji nisu bili vezani. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje (49) utvrđen je na zagrebačkom području, izvijestio je MUP.

Ističu da su u nadzoru prometa aktivnosti policije bile usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečena 54 recidivista koji su počinili 59 teških prekršaja. Najviše ih je vozilo pod utjecajem alkohola (28), 13 ih je ulovljeno u vožnji prije polaganja vozačkog ispita, osam je vozilo iako im je vozačka privremeno oduzeta, a prebrzo je vozilo šest recidivista. Iz tog razloga 13 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 10 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni, ističu u MUP-u. Svima su zbog prekoračenja najveće dopuštene brzine na autocesti izdani obavezni prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne od 3000 kuna te zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole „B“ kategorije na području Hrvatske u trajanju od mjesec dana

>>Pogledajte video: Zagreb- prometna nesreća

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije