Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak satelita

NASA-in satelit pada na Zemlju, Hrvatska izvan opasnosti

UARS
AFP/PIXSELL
Autori: luc, ba
23.09.2011.
u 09:57

Moguće je da padne na području Pacifika, u jednom dijelu Afrike, ali i u jednom dijelu Europe

Krhotine UARS-a, satelita za istraživanje gornje atmosfere, tijekom noći ili u subotu rano ujutro, prema podacima NASA-e, pasti će na zemlju. NASA-ini znanstvenici zasad ne znaju gdje će točno krhotine pasti, no sigurno je da će to biti negdje između 57 stupnja sjeverne geografske širine i 57 stupnja južne geografske širine. NASA iz sata u sat izvještava o kretanju UARS-a na svojim službenim stranicama.

Glasnogovornik Ruske svemirske agencije u izjavi za Itar Tass ustvrdio je kako će satelit najvjerojatnije pasti u Indijski ocean, a svoje tvrdnje temelji na podacima ruskih znanstvenika. NASA-ini znanstvenici ne žele isključiti ni mogućnost pada krhotina na SAD, iako su vjerojatnosti male.

NASA tvrdi da u tom razdoblju satelit sigurno neće biti iznad područja Sjeverne Amerike, no ističu da je i dalje preteško sa sigurnošću tvrditi gdje će satelit pasti na svom povratku na Zemlju. Stručnjaci su izračunali da je vjerojatnost od 1 prema 3,200 da krhotine satelita teškog 5,7 tona pogode nekog od 7 milijardi stanovnika Zemlje.

- Moguće je da padne na području Pacifika, u jednom dijelu Afrike, ali i u jednom dijelu Europe. Sve ovisi o tome kada će točno pasti. Putanja je takva da ne može proći iznad naših krajeva, rekao je astronom Ante Radonić iz zagrebačkog Tehničkog muzeja za Hrvatski radio. Dijelovi mogu pasti na području dugačkom preko 11 tisuća kilometara. To je najpreciznija procjena. Same krhotine će se raspršiti na prostoru dugačkom oko 800 kilometara - izjavio je za HRT.

Ključne riječi

Komentara 26

RO
ronin
13:01 23.09.2011.

ili se zna ali se taji da se ne bi izazvala panika!

FO
Foja
13:02 23.09.2011.

Ak mi padne na stan....hoce li mi NASA platiti odstetu?Nadam se da nece nitko stradati!!!!!!

IT
i_tata_bi_sine
21:56 23.09.2011.

Ostaci satelita padaju na zemlju, Hrvatska izvan opasnosti ....... Pored HDZa i nuklearna bomba izgleda bezazleno,a neki satelitić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije