Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPIO POLETJETI

NASA-in mini helikopter Ingenuity postao prvi koji je poletio s Marsa: 'Ovo je povijesni trenutak!'

Foto: Facebook screenshot
1/3
19.04.2021.
u 13:00

Ingenuity je prema planu poletio tri metra u zrak i zadržao se oko 30-ak sekundi

Pljesak je odjeknuo cijelom prostorijom NASA-e nakon što je Ingenuity helikopter danas nešto prije 13 sati postao prvi u povijesti koji je poletio s nekog drugog planeta, a da nije Zemlja. 

– Braća Wright uspjela su prva poletjeti na Zemlji, Ingenuity je prvi koji bi mogao na Marsu – kazala je Mimi Aung, šefica cijelog projekta za ABC.

Live prijenos preko YouTubea i Facebooka počeo je oko 12.15 sati, a prve fotografije leta trebale bi biti dostupne u poslijepodnevnim satima. 

Ingenuity je, prema planu, poletio tri metra u zrak i zadržao se oko 30-ak sekundi, dovoljno da znanstvenici uspiju dobiti podatke o dinamici letenja u atmosferi. Helikopter je trebao izvesti ovaj let još prošlog tjedna, no ipak je odgođeno zbog pogrešaka u softwareu. 

Kako govori Aung, mini helikopter ima tek oko jedan kilogram te su izrazito sretni što je helikopter uspio izvesti ovaj manevar. 

Foto: Facebook screenshot

"Zaista imamo veliku sreću proživjeti ovakav trenutak poput braće Wright", kazala je u zahvalama Aung.

– Jako je teško letjeti na Marsu, zbog čega helikopter mora biti izrazito lagan, no velik je oko 1,4 metra, što je odlično. Fotografijama će trebati oko četiri sata da dođu do nas – rekli su iz NASA-e. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 4

VA
vadis1
13:41 19.04.2021.

Bravo USA!

SE
sedam
13:14 19.04.2021.

Jednostavno fantastično! Bravo!

AN
Anezka
21:38 19.04.2021.

Bravo Ingenuity!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije