Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Napuštaju Banske dvore: Evo kamo odlazi Orešković i njegov tim

Naslovnica
Foto: VL
1/2
18.10.2016.
u 00:02

Njihove priče pokazuju manjkavost Zakona o sprečavanju sukoba interesa

Još aktualni premijer Tihomir Orešković uskoro će svoju fotelju u Banskim dvorima prepustiti trenutačnom mandataru Andreju Plenkoviću. Tihomiru Oreškoviću dosta je politike pa će se vratiti u privatni sektor. Najvjerojatnije odlazi u inozemstvo u veliku međunarodnu tvrtku. Morat će paziti da ne upadne u klinč Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji mu znatno smanjuje manevarski prostor pri zapošljavanju. Kako nam je rekla Dalia Orešković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, bivši premijer u idućih godinu dana ne može biti član uprave ili nadzornog odbora jer to zakon izričito zabranjuje.

Premijer mora paziti i na to je li njegova buduća tvrtka sklapala poslove s tijelom vlasti kojem je bio na čelu, što je u ovom slučaju Vlada RH. U tom slučaju premijer se mora obratiti Povjerenstvu da bi doznao smije li uopće raditi za takvu tvrtku. Međutim, kako su hrvatski zakoni nedorečeni, nema nekih ozbiljnih sankcija ako se državni dužnosnik ogluši na upozorenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Doduše, domaća tvrtka može biti kažnjena s milijun kuna kazne, ali to se dosad nikad nije dogodilo. Što je još gore, tvrtku koja nema sjedište u Hrvatskoj ne može se ni pokušati kazniti.

Tihomir Orešković imao je petero suradnika u Vladi koji će, ako drukčije ne odluči budući premijer Plenković, morati napustiti Banske dvore. No nemaju svi jednake statuse. Državni su dužnosnici Neven Zelić, šef kabineta, njegov zamjenik Tomislav Pokaz i glasnogovornica Sunčana Glavak. Nakon što im završi mandat, imaju pravo šest mjeseci primati punu plaću, a drugih šest mjeseci pola plaće.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili u našem e-izdanju.

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Nitko nema sigurnu poziciju, Plenković želi nova lica u Vladi

>>Drugi dio feljtona: Plenković je na studiju prava pokazao da puca visoko

>>Fabrizio Affuso: Povezuju ga s prijevarom teškom čak milijardu eura

>>Apel oporbe: Hrvati, spasite Crnu Goru, ne idite s Milom!

>>Dobivat ću novac za odgoj svoje djece, bolje ne može!

Foto: VLm

Komentara 11

ST
stefj
07:30 18.10.2016.

Eh, odlazi jedna od najboljih vlada, jedina koja nije uvela neki novi porez, jedina koja je smanjila dug i jedina koja nije povećavala prava birokraciji...

RA
Rangostar
13:52 18.10.2016.

Naslov : Evo kamo odlazi Oreskovic... Odgovor: U inozemstvo u medjunarodnu tvrtku..... ??? Hvala Drazenu na opsirnom odgovoru i usput da dodam da ce uskoro pola Hrvatske biti u inozemstvu u medjunarodnim tvrtkama. Znaci ode Oresko u Njemacku.

ZD
zdepar
09:55 18.10.2016.

oreškovića ću pamtiti kao navodno pametnog čovjeka, koji je, navodno dobro savjetovan, glatko otpilio granu na kojoj je komotno sjedio, i pokušao srušiti jedinu sponu koja ga je držala na vlasti !!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije