Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon ukinute odluke o imenovanju Jeleč-Pecirep na privremenomi radu na zagrebačkom Županijskom sudu

Sutkinja Jeleč-Pecirep upućena je na privremeni rad u zagrebački Županijski sud na vrijeme od dvije godine koje su počele teći od četvrtka, 27. srpnja.
27. srpnja 2018. u 12:41 2 komentara 366 prikaza
Županijski sud u Zagrebu
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Državno sudbeno vijeće (DSV) privremeno je uputilo na rad u zagrebački Županijski sud sutkinju Općinskog suda u Šibeniku Anu Jeleč-Pecirep, iako je Ustavni sud u svibnju poništio odluku DSV-a kojom ju je imenovao za sutkinju kaznenog odjela zagrebačkog suda.

Županijski sud u Zagrebu INDEKS 7 Optuženi niječu krivnju

Sutkinja Jeleč-Pecirep upućena je na privremeni rad u zagrebački Županijski sud na vrijeme od dvije godine koje su počele teći od četvrtka, 27. srpnja, objavio je DSV na svojim stranicama. DSV je Jeleč-Pecirep imenovao za sutkinju kaznenog odjela zagrebačkog Županijskog suda lani, ali je Ustavni sud jednoglasno poništio to imenovanje jer je Ana Jeleč Pecirep izabrana sutkinjom kaznenog odjela, a prijavila se za građanski.

Prije odluke Ustavnog suda i samo Državno sudbeno vijeće je na sjednici održanoj 9. studenog 2017. razmatralo prijedlog da se poništi svoju odluku o imenovanju te sutkinje, ali je većinom glasova članova Vijeća odlučeno da se odluku ne poništi. No, takvoj odluci su se usprotivili predsjednik DSV-a Željko Šarić i član DSV-a Igor Gliha koji su u izdvojenom mišljenju naveli da sutkinja ne ispunjava uvjete za imenovanje jer se nije pravovremeno prijavila na oglas za imenovanje sutkinje kaznenog odjela.

Zagreb: Županijski sud Pretraga Dojava o bombi na Županijskom sudu u Zagrebu

Iz njihovih izdvojenih mišljenja proizlazi da se Ana Jelač Pecirep prijavila na oglas za imenovanje četiri suca građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu, dok za natječaj za imenovanje četiri suca kaznenog odjela nije podnijela prijavu u otvorenom roku te je tek u usmenom razgovoru s članovima DSV izjavila da prijavu podnosi i za imenovanje suca u kazneni odjel.

Željko Šarić rekao je u petak Hini da je DSV odredio privremeni premještaj sutkinje jer su ispunjeni svu uvjeti propisani Zakonom o DSV-u, odnosno postoji suglasnost predsjednika suda s kojeg dolazi, predsjednika suda na koji se upućuje i predsjednika Vrhovnog suda.

„Ako ljudi koji upravljaju tim sudovima smatraju da je potreban takav premještaj ne vidim na temelju čega bi DSV mogao uskratiti privremeno upućivanje”, rekao je Šarić.

Miljenko Benko APSURDNOST PRAVOSUĐA Benkova optužnica nije potvrđena jer obrana opet traži izdvajanje dokaza

Šarić sam kaže kako je "slučaj zanimljiv" jer je sutkinja bila izabrana pa je odluka poništena te se sada može steći dojam da se traži način da se nju smjesti u Zagreb. No, ponavlja da su ispunjeni svi uvjeti za premještaj i da su sve ostalo insinuacije. Odluku koju je DSV donio na 131. telefonskoj sjednici ipak nije bila jednoglasna, no Šarić kaže da DSV nije homogeno tijelo i da su jednoglasne odluke rijetkost.

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • ing-12345:

    Ovakvu ara državnu instituciju kao što je Državno sudbeno vijeće treba ukiniti . Suce i državne odvjetnike trebaju birati građani RH na izborima.

  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    U neovisnoj državi Hrvtskoj su sve pore društva trule, pa ni pravosudje ne može biti izuzetak, što pokazuje i ovaj slučaj "privremenog rada". Treba li se čuditi što Lijepa naša bojuje ljuti boj sa Bugarskom u gospodarskom višeboju i što ... prikaži još! dvonožni papkari napuštaju u stampedu svoju rodnu grudu..