Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA DSV-A

Nakon ukinute odluke o imenovanju Jeleč-Pecirep na privremenomi radu na zagrebačkom Županijskom sudu

Županijski sud u Zagrebu
Petar Glebov/Pixsell
27.07.2018.
u 12:41

Sutkinja Jeleč-Pecirep upućena je na privremeni rad u zagrebački Županijski sud na vrijeme od dvije godine koje su počele teći od četvrtka, 27. srpnja.

Državno sudbeno vijeće (DSV) privremeno je uputilo na rad u zagrebački Županijski sud sutkinju Općinskog suda u Šibeniku Anu Jeleč-Pecirep, iako je Ustavni sud u svibnju poništio odluku DSV-a kojom ju je imenovao za sutkinju kaznenog odjela zagrebačkog suda.

Sutkinja Jeleč-Pecirep upućena je na privremeni rad u zagrebački Županijski sud na vrijeme od dvije godine koje su počele teći od četvrtka, 27. srpnja, objavio je DSV na svojim stranicama. DSV je Jeleč-Pecirep imenovao za sutkinju kaznenog odjela zagrebačkog Županijskog suda lani, ali je Ustavni sud jednoglasno poništio to imenovanje jer je Ana Jeleč Pecirep izabrana sutkinjom kaznenog odjela, a prijavila se za građanski.

Prije odluke Ustavnog suda i samo Državno sudbeno vijeće je na sjednici održanoj 9. studenog 2017. razmatralo prijedlog da se poništi svoju odluku o imenovanju te sutkinje, ali je većinom glasova članova Vijeća odlučeno da se odluku ne poništi. No, takvoj odluci su se usprotivili predsjednik DSV-a Željko Šarić i član DSV-a Igor Gliha koji su u izdvojenom mišljenju naveli da sutkinja ne ispunjava uvjete za imenovanje jer se nije pravovremeno prijavila na oglas za imenovanje sutkinje kaznenog odjela.

Iz njihovih izdvojenih mišljenja proizlazi da se Ana Jelač Pecirep prijavila na oglas za imenovanje četiri suca građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu, dok za natječaj za imenovanje četiri suca kaznenog odjela nije podnijela prijavu u otvorenom roku te je tek u usmenom razgovoru s članovima DSV izjavila da prijavu podnosi i za imenovanje suca u kazneni odjel.

Željko Šarić rekao je u petak Hini da je DSV odredio privremeni premještaj sutkinje jer su ispunjeni svu uvjeti propisani Zakonom o DSV-u, odnosno postoji suglasnost predsjednika suda s kojeg dolazi, predsjednika suda na koji se upućuje i predsjednika Vrhovnog suda.

„Ako ljudi koji upravljaju tim sudovima smatraju da je potreban takav premještaj ne vidim na temelju čega bi DSV mogao uskratiti privremeno upućivanje”, rekao je Šarić.

Šarić sam kaže kako je "slučaj zanimljiv" jer je sutkinja bila izabrana pa je odluka poništena te se sada može steći dojam da se traži način da se nju smjesti u Zagreb. No, ponavlja da su ispunjeni svi uvjeti za premještaj i da su sve ostalo insinuacije. Odluku koju je DSV donio na 131. telefonskoj sjednici ipak nije bila jednoglasna, no Šarić kaže da DSV nije homogeno tijelo i da su jednoglasne odluke rijetkost.

Komentara 2

I1
ing-12345
04:43 28.07.2018.

Ovakvu ara državnu instituciju kao što je Državno sudbeno vijeće treba ukiniti . Suce i državne odvjetnike trebaju birati građani RH na izborima.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
16:13 27.07.2018.

U neovisnoj državi Hrvtskoj su sve pore društva trule, pa ni pravosudje ne može biti izuzetak, što pokazuje i ovaj slučaj "privremenog rada". Treba li se čuditi što Lijepa naša bojuje ljuti boj sa Bugarskom u gospodarskom višeboju i što dvonožni papkari napuštaju u stampedu svoju rodnu grudu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije