Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nakon racija u Njemačkoj, Hrvatskoj i Litvi zatvorena internetska stranica za preprodaju eksploziva

Na forumu, koji je bio dio stranice, bilo je oko 3.000 članova od čega je 360 aktivno sudjelovalo u razmjeni podataka.
20. kolovoza 2019. u 20:04 1 komentara 837 prikaza
njemačka policija
Foto: Arne Dedert/DPA/PIXSELL

Policija je u utorak je izvršila pretres na lokacijama u Njemačkoj, Hrvatskoj i Litvi, a akcija je povezana sa zatvaranjem jedne internetske stranice koja je služila razmjeni materijala i informacija o sastavljanju eksplozivnih naprava ali i preprodaje droga, priopćilo je u utorak njemačko državno odvjetništvo i policija u Goettingenu.

automehaničar Odmah zvali policiju Nešto mu lupalo ispod sjedala, mehaničari ostali u šoku kada su vidjeli o čemu je riječ

„Ilegalne virtualne trgovine u kojima se preprodaje oružje, droge ili eksploziv, poput platforme protiv koje je danas izvedena akcija, vrlo su opasne“, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Donja Saska Boris Pistorius na izvanrednoj konferenciji za tisak. Akcija je započela u utorak ujutro u 4,30 sati na 34 lokacije u Njemačkoj, Hrvatskoj i Litvi.

Prije toga je zaplijenjen server s domenom „xplosives.net“ na kojem su se nalazile brojne upute za gradnju eksplozivnih naprava i miješanja eksploziva. 

Na forumu, koji je bio dio stranice, bilo je oko 3.000 članova od čega je 360 aktivno sudjelovalo u razmjeni podataka. 

Na platformi su širene i informacije o tzv. „Spreng Conventions“ na kojima su vršene demonstracije eksplozivnih naprava.  Državni odvjetnik Ingo Rau je pohvalio međunarodnu suradnju koja je dovela do zatvaranja ove internetske platforme.

„Ovaj slučaj je pokazao u kojoj mjeri su njemački istražni organi, posebice u sektoru kibernetičkog kriminala, ovisni o profesionalnoj međunarodnoj suradnji“, rekao je Rau. 

Zapljena eksploziva Na području Lekenika Nova velika zapljena minsko eksplozivnih sredstava

Na upit Hine policija u Goettingenu je priopćila kako u ovom trenutku ne može otkriti detalje vezane uz dio akcije koji se odvio u Hrvatskoj.

„Državno odvjetništvo će sutra u toku dana odlučiti hoće li javnosti predočiti detalje akcije“, rekla je za Hinu glasnogovornica policije Julia Huhnhold.

Prilikom racije je zaplijenjeno 127 kg eksploziva kao i materijala za pripremu eksplozivnih naprava ali i preko 30 kg materijala za dobivanje sintetičkih droga.

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Deleted user:

    Ne bi se Hrvati bavili terorizmom, jel' tak? Naći ćemo mi pravog krivca ovdje na forumu, znam ja!