Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon pritisaka prosvjednika niže cijene goriva u FBiH, hoće li uspjeti i Hrvati?

Federalni ministar trgovine BiH Zlatan Vujanović iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića u utorak je u Mostaru postigao dogovor s vodećim ljudima najznačajnijih distributera naftnih derivata u Federaciji BiH o sniženju cijene goriva
12. lipnja 2018. u 17:01 10 komentara 1097 prikaza
Benzin
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Cijena litre goriva na benzinskim crpkama u entitetu Federaciji BiH već će od sutra biti niža za najmanje 5 pfeninga (0,25 eurocenti), rezultat je dogovora predstavnika vlasti s najvećim distributerima nafte koji je postignut u utorak u Mostaru nakon masovnih prosvjeda i blokada prometa u zemlji zbog visoke cijene goriva.

Beograd: Vozači oko 17 sati zaustavili vozila u znak prosvjeda zbog visokih cijena goriva u Srbiji Prometni kaos Srbija u kolapsu: Vozači zaustavili aute zbog cijena goriva, neki zaigrali i nogomet

Inicijativa "Stop rastu cijena goriva" najavila je prošli tjedan zaustavljanje prometa i u Hrvatskoj u petak, 15. lipnja, od 17 do 17,10 sati, kako bi ukazala na neopravdano visoku cijenu goriva.

Benzin
1 / 10
Beograd: Vozači oko 17 sati zaustavili vozila u znak prosvjeda zbog visokih cijena goriva u Srbiji

"Naša inicijativa je da 15. lipnja od 17 do 17,10 sati imamo spontano okupljanje građana i da ugasimo aute na većim prometnicama u gradu kako bi Vladi ukazali na prekomjerne tražbine i namete za gorivo", kazao je na konferenciji za novinare pred Banskim dvorima pokretač inicijative "Stop rastu cijena goriva" Vedran Franc.

Federalni ministar trgovine BiH Zlatan Vujanović iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića u utorak je u Mostaru postigao dogovor s vodećim ljudima najznačajnijih distributera naftnih derivata u Federaciji BiH o sniženju cijene goriva.

Ilustracija Rješenje Kako doskočiti rastu cijena: U ove se zemlje isplati ići po gorivo

"Cijena goriva bit će snižena najmanje za pet pfeninga. Obećanja su takva da će od sutra cijene biti niže", rekao je ministar Vujanović. Pojasnio je da je ministarstvo dobilo veliki broj zahtjeva distributera naftom za smanjenje cijene goriva.

Ministar Vujanović je dodao je kako stajališta distributera nafte, s obzirom na slobodno tržište formiranja cijena nisu obvezujuća, ali da federalne vlasti mogu uvesti ograničenja marže i uravnoteženja cijena goriva.

Zagreb: Ogorčeni građani ispred Banskih dvora traže smanjenje cijena goriva 'Hrvatska staje' Bez PDV-a na trošarine benzin bi bio 9 kn. Ogorčeni građani traže smanjenje cijena goriva

Resorni ministar trgovine podsjetio je kako je cijena nafte naglo skočila nakon što se SAD povukao iz sporazuma s Iranom, te da se sada ponovno može mijenjati nakon dogovora američkog i sjevernokorejskog čelnika.

Vozači su u posljednja dva dana na jedan sat blokirali promet u više gradova u BiH u znak prosvjeda zbog visoke cijene litre goriva koja je na benzinskim postajama premašila 1,2 eura. Vlasti BiH su prije nekoliko mjeseci donijele i odluku o povećanju trošarina na gorivo kako bi bile u stanju nastaviti graditi autocestu na koridoru Vc.

U Hrvatskoj se PDV plaća čak i na trošarine na gorivo, što znači da se zapravo plaća porez na porez Rast cijena nafte Državi ide 60 posto od cijene goriva
Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

  • kold:

    Hrvati neće uspjeti jer ako vlada smanji trošarinu neće moči financirati svoje uhljebe.

  • Direkt:

    Moramo plaćati naše uhljebe,udruge i ostale domoljublje.

  • ObrenM:

    Nasa okruzenja,ali i udaljeni narodi ne bleje kao mi,vec djeluju i postizu uspjehe kod preplasenih vlada.Tako vjerujem,da ce kod nas po tradiciji ostati na "jezicarenju" Psi laju,a karavane prolaze.