Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon potresa na državnu će potporu još 20.000 radnika

Trenutačno se zbog epidemije koronavirusa državna potpora već isplaćuje za 118.532 radnika, odnosno 30.000 poslodavaca
10. siječnja 2021. u 11:40 2 komentara 379 prikaza
Ministar Josip Aladrović dao je izjavu prije sjednice Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U ovu smo godinu ušli s približno 161 tisuću nezaposlenih osoba, među kojima je 25 tisuća onih bez prethodnog radnog iskustva, oko 47 tisuća mladih u dobi do 29 godina te 48 tisuća starijih od 50 godina. Približno 34 tisuće nezaposlenih prima naknadu za nezaposlene s burze, u prosjeku oko 2600 kuna.

Demantirali Seizmolozi s PMF-a: Milunov izračun o magnitudi dvostruko jačeg potresa sadrži pogreške

Pred kraj prošle godine oko 15 tisuća osoba koristilo je neku od redovnih državnih mjera za poticanje zapošljavanja, koje će se u izmijenjenom obliku nastaviti isplaćivati i ove godine. Najviše pažnje izazivaju državne potpore za samozapošljavanje koje će se ove godine povećati na 130 tisuća kuna te do 75 tisuća kuna za proširenje poslovanja već samozaposlenih. Još su na snazi i izvanredne potpore za čuvanje zaposlenosti vezane za otežano poslovanje tijekom epidemije, kojima su se pridružile i potpore za područja stradala u potresima. Hrvatski zavod za zapošljavanje navodi da je za studeni potpore koristilo nešto više od 30 tisuća poslodavaca za 118.532 zaposlena radnika, a do 25. siječnja primaju se zahtjevi za isplatu potpora za prosinac. Važenje tih potpora produljeno je na siječanj i veljaču. Uz to, odlučeno je da će se isplaćivanje potpora za skraćenje radnog vremena prenijeti i na cijelu ovu godinu.

Video - Stožer: Mjere se produljuju do 31. siječnja

 

Poslodavci s područja u kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom – Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije – također mogu računati na četiri tisuće kuna potpore po radniku “bez obzira na djelatnost i pad prometa, i to u slučaju kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodni procesi bitno smanjeni ili onemogućeni.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović očekuje da će takvu potporu dobivati oko 20.000 zaposlenih na tom području koliko god dugo bude potrebno. Bez obzira na državne potpore koje su se u jednom trenutku isplaćivale i za 600.000 tisuća zaposlenih, lani se ipak udvostručio broj poslovno-uvjetovanih otkaza te je oko 43 tisuće radnika (u 11 mjeseci) dobilo poslovno-uvjetovani otkaz, dok je 96 tisuća radnika došlo na burzu nakon što im je istekao ugovor o radu na određeno.

Josip Paladino JOSIP PALADINO Životna priča omiljenog kirurga: 'Pola života sam u Zagrebu, ali sina sam prije krštenja upisao u Hajduk'

Potražnja za radnicima trenutačno je mala pa na burzi imaju evidentirano oko 5700 slobodnih radnih mjesta. Prema svemu sudeći, radi se o nizu zanimanja u građevinskom sektoru – zidar, tesar, armirač, fasader, klesar, soboslikar, vodoinstalater, bravar – koja će se, kao i do sada, popunjavati zapošljavanjem stranaca jer su u Hrvatskoj deficitarna .

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Avatar Hrvatski Idol i Vođa
    Hrvatski Idol i Vođa:

    Nakon potresa na državnu će potporu još 20.000 radnika koji če uz mizernu socialnu naknadu lakše osjetiti da imaju cijelu vanka schengensku Hrvatsku i namišljenog pola Piranskog zaljeva.

  • Avatar Denerde
    Denerde:

    Novac ste vjerojatno dobili od farmaceutske mafije