Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomoć iz proračuna

Nakon potresa na državnu će potporu još 20.000 radnika

Ministar Josip Aladrović dao je izjavu prije sjednice Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
10.01.2021.
u 11:40

Trenutačno se zbog epidemije koronavirusa državna potpora već isplaćuje za 118.532 radnika, odnosno 30.000 poslodavaca

U ovu smo godinu ušli s približno 161 tisuću nezaposlenih osoba, među kojima je 25 tisuća onih bez prethodnog radnog iskustva, oko 47 tisuća mladih u dobi do 29 godina te 48 tisuća starijih od 50 godina. Približno 34 tisuće nezaposlenih prima naknadu za nezaposlene s burze, u prosjeku oko 2600 kuna.

Pred kraj prošle godine oko 15 tisuća osoba koristilo je neku od redovnih državnih mjera za poticanje zapošljavanja, koje će se u izmijenjenom obliku nastaviti isplaćivati i ove godine. Najviše pažnje izazivaju državne potpore za samozapošljavanje koje će se ove godine povećati na 130 tisuća kuna te do 75 tisuća kuna za proširenje poslovanja već samozaposlenih. Još su na snazi i izvanredne potpore za čuvanje zaposlenosti vezane za otežano poslovanje tijekom epidemije, kojima su se pridružile i potpore za područja stradala u potresima. Hrvatski zavod za zapošljavanje navodi da je za studeni potpore koristilo nešto više od 30 tisuća poslodavaca za 118.532 zaposlena radnika, a do 25. siječnja primaju se zahtjevi za isplatu potpora za prosinac. Važenje tih potpora produljeno je na siječanj i veljaču. Uz to, odlučeno je da će se isplaćivanje potpora za skraćenje radnog vremena prenijeti i na cijelu ovu godinu.

Video - Stožer: Mjere se produljuju do 31. siječnja

 

Poslodavci s područja u kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom – Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije – također mogu računati na četiri tisuće kuna potpore po radniku “bez obzira na djelatnost i pad prometa, i to u slučaju kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodni procesi bitno smanjeni ili onemogućeni.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović očekuje da će takvu potporu dobivati oko 20.000 zaposlenih na tom području koliko god dugo bude potrebno. Bez obzira na državne potpore koje su se u jednom trenutku isplaćivale i za 600.000 tisuća zaposlenih, lani se ipak udvostručio broj poslovno-uvjetovanih otkaza te je oko 43 tisuće radnika (u 11 mjeseci) dobilo poslovno-uvjetovani otkaz, dok je 96 tisuća radnika došlo na burzu nakon što im je istekao ugovor o radu na određeno.

Potražnja za radnicima trenutačno je mala pa na burzi imaju evidentirano oko 5700 slobodnih radnih mjesta. Prema svemu sudeći, radi se o nizu zanimanja u građevinskom sektoru – zidar, tesar, armirač, fasader, klesar, soboslikar, vodoinstalater, bravar – koja će se, kao i do sada, popunjavati zapošljavanjem stranaca jer su u Hrvatskoj deficitarna .

Komentara 2

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
12:21 10.01.2021.

Nakon potresa na državnu će potporu još 20.000 radnika koji če uz mizernu socialnu naknadu lakše osjetiti da imaju cijelu vanka schengensku Hrvatsku i namišljenog pola Piranskog zaljeva.

DU
Deleted user
20:50 10.01.2021.

Novac ste vjerojatno dobili od farmaceutske mafije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije