Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
idu na konzultacije

Nakon objave Aukusa, ne prestaju francuske osude: U Pariz pozvani veleposlanici iz SAD-a i Australije

German, Poland and French Foreign Ministers hold Weimar Triangle meeting in Weimar
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
17.09.2021.
u 23:59

Prvi puta je takva odluka donesena u odnosu na te dvije zemlje, posebice Sjedinjene Države, povijesnu saveznicu Francuske

Francuska je u petak pozvala na konzultacije svoje veleposlanike u Sjedinjenim Državama i Australiji, nakon najave strateškog partnerstva između Washingtona, Londona i Canberrre te posljedičnog otkazivanja velikog ugovora po kojem je Australija trebala kupiti francuske podmornice.

"Na zahtjev predsjednika republike, odlučio sam odmah pozvati na konzultacije u Pariz našu dvojicu veleposlanika u Sjedinjenim Državama i u Australiji. Ovu odluku opravdava iznimna ozbiljnost najava Australije i Sjedinjenih Država od 15. rujna", naveo je u petak u priopćenju ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Prvi puta je takva odluka donesena u odnosu na te dvije zemlje, posebice Sjedinjene Države, povijesnu saveznicu Francuske.

Od kada je u srijedu objavljeno novo sigurnosno tročlano partnerstvo, nazvano Aukus, i nakon što je Australija otkazala narudžbu konvencionalnih podmornica od Francuske vrijednu više desetaka milijardi eura i okrenula se američkim nuklearnim podmornicama, ne prestaju francuske osude tog postupka.

U četvrtak je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian spomenuo australski "udarac u leđa" i "brutalnu" odluku američkog predsjednika Joea Bidena.

Francuska je također otkazala svečanu večeru u petak navečer koja se trebala održati u spomen na godišnjicu bitke u zaljevu Chesapeake, odlučne u ratu za neovisnost Sjedinjenih Država koja je završila pobjedom francuske flote nad britanskom 5. rujna 1781. godine.

VIDEO Dombrovskis: Hrvatska vlada pokazala ambiciozne ciljeve za ulazak u Eurozonu

Komentara 8

RA
radijatori
13:37 18.09.2021.

"Biti američki neprijatelj je jako opasno, ali biti američki prijatelj je fatalno", rekao je davno Henry Kissinger. Pa što onda Francuzići hoće, sve se tu odavno zna. Sumnjam i da će im ikakvu odštetu platiti, jer to je modus operandi Anglosaksonaca: popljačkaj, prevari, i prekrši dogovor. Inače, sličnu stvar su Francuzi napravili Rusima s dvama brodovima klase Mistral, a sad se kao zgražaju.

HO
homophob
02:26 18.09.2021.

Koliko mi se cini Francuzi su Australce vukli za nos 5 godina s podmornicama i projekt jos uvijek stoji zacementiran gdje je bio prije pocetka. Kada Francuzi nece onda ce uskociti netko drugi!

IV
IvanSplit
06:13 18.09.2021.

Anglosaksonci se grupisu pa oni uvjek pusu u jedan stap. Ovo je pravo udar na Francusku iza leda. .Nema tu nikakva prijateljstva ako se sjeca netko sta je Ppisa Petkovic .To su razliciti narodFrancuzi Englezi Talijani,Njemci nikad se nisu volili prisilno prijateljstvo. Kako bi snama kad ovo rade Francuzima. Sta kazu nasi domaci Ameri nasi strateski prijatelji jeli Cool. Di su oni hvalisavci stto skidaju gace cin se nesto napise o Amerikancu i Englezu neki ludaci ginuli bi za njih..Ovo je nami dobra pouka i kad nam zabranili kupovinu Aviona nikako se otrjeznuti. Samo se u sebe nadati i dobro senaoruzati uvest vojni rok i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije