Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINDIKATI

Nakon jednosatne obustave rada slijedi vrući radnički svibanj?

adria
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
27.04.2010.
u 15:09

U Adriadieselu su dodatno ogorčeni jer im HBOR ne želi dati jamstvo za već osiguran posao remonta motora za slovačku nuklearku.

Zadovoljni smo odazivom radnika na akciju Solidarno zajedno u Karlovačkoj županiji. Po podacima sindikalnih povjerenika, nije bilo problema s upravama, obustavljen je rad na sat vremena, radnicima je pročitan letak i podijeljeno je 5000 bedževa. Iako je planiran prekid rada od 12 do 13 sati, u nekim je poduzećima to organizirano ranije, negdje kasnije, ali svi su imali priliku sudjelovati – rekao je Nikola Badovinac, sindikalni povjerenik SSSH Karlovačke županije, koji se priključio skupu u karlovačkom Adriadieselu.

Upitna radna mjesta

– Akcijom dajemo podršku radnicima kojima su uskraćena prava - puno ih radi, a ne dobivaju plaću, rade u neprimjerenim uvjetima, a upitna su im i radna mjesta – rekao je Nikola Badovinac okupljenim radnicima. Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Karlovačku i Sisačku županiju, kazao je da Adriadiesel 20 godina prolazi golgotu koja je rezultat loše politike, ali i teškog stanja u brodogradnji uz koju je tvrtka vezana.

– Država ima lošu politiku kada je u pitanju sudbina brodogradilišta, zato se borimo da ona opstanu, jer tako će opstati i tvrtke kao što je ova. Adriadiesel ima i druge proizvode, radite dijelove za nuklearke kako bi osigurali nova tržišta, ali sada ste naišli na novu prepreku - HBOR, državna banka za obnovu i razvoj koči tvrtku u realizaciji novih projekata – objasnio je Dragutin Vuljanić.

Pročitali letak

Tihomir Vrbanić, sindikalni povjerenik Adriadiesela, pred okupljenim je radnicima pročitao letak sindikata i naveo razloge zbog kojih je akcija organizirana u cijeloj Hrvatskoj u isto vrijeme.

– Lani je 57 radnika otpušteno kao tehnološki višak, pa je danas u poduzeću zaposleno 230 ljudi. Uprava nije najavila otpuštanja ove godine, no sve ovisi o tome hoćemo li dobiti jamstva HBOR-a za novi projekt. Ako nas ne podrže, posao vrijedan 2,2 milijuna eura mogao bi propasti, a onda je upita sudbina cijelog poduzeća – rekao je Tihomir Vrbanić. Predsjednik Radničkog vijeća Vlatko Benković kazao je da tvrtka mjesecima čeka jamstvo HBOR-a za projekt remonta diesel motora za slovačku nuklearku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije