Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Nakon inzistiranja liječnika HZJZ objavio listu: Ispričnicu mogu dobiti samo ovi bolesnici

Zagreb: Ponovno otvorene škola nakon obustave zbog Covid-19
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
VL
Autor
Romana Kovačević
03.09.2020.
u 12:35

Napominju i da je COVID-19 nova bolest te se još uvijek prikupljaju znanstvene spoznaje o utjecaju pojedinih zdravstvenih stanja na povećanje rizika za njene teške oblike.

Dan nakon što su obiteljski doktori zatražili preciznije upute o posebno ranjivim skupinama, kojima bi se vodili pri davanju ispričnica ponajprije za djecu čiji roditelji traže da ih se oslobodi pohađanja nastave zbog njihova ili zdravstvenog stanja nekog od ukućana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojoj je web-stranici objavio popis "Bolesti i zdravstvena stanja koja mogu povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19".

U tom dokumentu poduža je lista izrazito vulnerabilnih skupina bolesti i zdravstvenih stanja koja je potrebno pojedinačno razmotriti uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju i njezin utjecaj na stanje promatranog bolesnika. To su, među ostalim, odrasli i djeca, neovisno o dobi, s transplantiranim solidnim organima, oboljeli od raznih oblika hematoonkoloških bolesti i na terapijama, zatim osobe s teškim bolestima dišnog sustava, s rijetkim bolestima koje znatno povećavaju rizik od infekcija, osobe koje trebaju pomoć pri disanju, trudnice s teškom srčanom bolešću i osobe s određenim srčanim bolestima i srčanim manama, pacijenti s plućnom hipertenzijom te druge osobe koje se klasificiraju kao izrazito vulnerabilne na temelju kliničke procjene izabranog liječnika.

Napominju i da je COVID-19 nova bolest te se još uvijek prikupljaju znanstvene spoznaje o utjecaju pojedinih zdravstvenih stanja na povećanje rizika za njene teške oblike.

Komentara 6

KO
Kokoiduhovi
13:07 03.09.2020.

Kao i sve kod nas; trebaš proći muke i patnje, natezanja, inzistiranja, da bi netko obavio svoj posao- Šugavo.

Avatar southman
southman
12:40 03.09.2020.

Pa ne mogu se ispričnice dobiti na 3 mjeseca. Hajde djeco idemo učiti. Masku na lice i put škole !

MA
markec555555
12:46 03.09.2020.

djeca će biti svako malo u prisnome kontaktu, nema smisla maltretirati ih maskama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije