Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon Hrvatske, papa Benedikt XVI. uskoro će i u posjet Srbiji

Za papin je dolazak i patrijarh Irinej, ali ima jaku oporbu u bosanskim i banatskim vladikama koji kažu – "ne"
20. svibnja 2011. u 12:00 46 komentara 15 prikaza
papa
Foto: Reuters/Pixsell

Papa Benedikt XVI. još nije niti stigao u Hrvatsku, a već mu se priprema put u Srbiju. Premda to nema nikakve veze s bratstvom i jedinstvom, čini se da će za dolazak pape Benedikta XVI. u Srbiju presudna biti odluka koju upravo ovih dana trebaju donijeti episkopi Srpske pravoslavne crkve, čiji Sveti arhijerejski sinod upravo ovoga tjedna zasjeda u Beogradu.

Počast Milanskom ediktu

Srbijanska javnost i mediji očekuju da episkopi pozovu papu u Niš 2013. godine na proslavu godišnjice Milanskog edikta (313. godine), kojim je car Konstantin, rođen u ondašnjem Naissusu, tj. današnjem Nišu, dokinuo progon kršćana, ali se upozorava da postoji antiekumenska oporba u Sinodu, koja je apsolutno protiv toga da papina noga kroči na tlo Srbije.

Za papin je dolazak ponajprije patrijarh Irinej, koji bi poziv trebao uputiti svim kršćanskim crkvama u svijetu i njihovim liderima, pa tako i papi Benediktu XVI. Uz patrijarha Irineja za papin dolazak su i episkopi Irinej (Bulović), Lavrentije i Atanasije Jeftić, dok su protiv banjolučki vladika Jefrem, banatski Nikanor, dabrobosanski Nikolaj, kao i zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda.

Presudan stav Moskve

Međutim, čini se da presudnu ulogu u pozivu Benediktu XVI. ne igra toliko sukob između tvrde struje u SPC-u i mlađih vladika, već da je presudan stav Moskve, tj. Ruske pravoslavne crkve.

Naime, odlazak Benedikta u Srbiju otvara širom vrata mogućnosti odlaska u Rusiju, što se godinama odgađa. I sada se tvrdi kako Ruska crkva "još razmišlja", ali je iz Beograda stigla informacija nakon nedavnog posjeta šefa ruske crkvene diplomacije mitropolita Ilariona Alfejeva da je još uvijek na snazi "njet" ruskog patrijarha Kirila u vezi s pozivom Benediktu XVI. No, te informacije SPC nije ni potvrdio niti odobrio.

Izgledan Niš 2013. godine

U svakom slučaju, iz Beograda upravo ovih dana treba očekivati poziv ili odbijenicu Benediktu XVI. za put u Niš 2013., što će najbolje pokazati na kojem su stupnju odnosi između pravoslavnih crkava i Katoličke crkve, odnosno između Moskve i Vatikana, jer je Beograd očito tek usputna (ali i nezaobilazna) stanica na putu iz Vatikana prema Rusiji.

Na susret s papom u Hrvatskoj 4. i 5. lipnja pozvan je cijeli vrh Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, a sam Benedikt XVI. sigurno će odaslati nedvosmislenu ekumensku poruku iz Zagreba, kao što je to u sva tri posjeta činio njegov prethodnik Ivan Pavao II., koji se također susreo s episkopima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

No, neki srbijanski mediji misle da bi Sveti sinod, umjesto poziva papi, mogao uputiti prosvjednu notu zbog njegove najave molitve na Stepinčevu grobu u Zagrebu, što bi sigurno posve zahladilo pravoslavno-katoličke odnose.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima