Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nakon dva stoljeća otvoren Isusov grob: 'Moram priznati da su mi klecala koljena'

Edikula, koja se nalazi pod kupolom crkve podignute na mjestu gdje je, po kršćanskoj tradiciji, bila špilja u koju je položeno Isusovo tijelo, bit će tijekom obnove rastavljena i ponovo sastavljena.
30. listopada 2016. u 10:24 26 komentara 57835 prikaza
isusov grob
Foto: screenshot/youtube

Konzervatori su u subotu, prvi put u više od dva stoljeća, otvorili Isusov grob u jeruzalemskoj crkvi Svetog groba. 

Kršćanske zajednice u Svetoj Zemlji prije nekoliko su mjeseci započele s obnovom teško oštećenog Isusova groba.

Isusov grob, odnosno nekoliko metara visoku i široku mramornu edikulu, već nekoliko desetljeća od raspadanja štiti metalna struktura. Ona drži na okupu mramorne blokove koje su nagrizle vremenske neprilike i utjecaj tisuća hodočasnika i turista.

Dijelu povijesnih radova svjedočio je u subotu fotograf agencije AFP i snimio fotografije mjesta na kojem se po vjerovanju nalazi stijena ispod koje je je položeno Isusovo tijelo 33. godine.

Mramorna ploča koja prekriva grob pomaknuta je na tri dana zbog obnove i arheološke analize.

To je prvi put da je mramorna ploča pomaknuta od najmanje 1810., kada su provedeni zadnji konzervatorski radovi zbog požara u bazilici, a možda i ranije, rekao je otac Samuel Aghoyan iz Armenske Crkve, jedne od konfesija koja upravlja bazilikom. 

Isusova slika može se vidjeti u uskom dijelu prostora ispod pomaknute ploče. Pronađeni su i neki materijali koji će biti analizirani, rekao je Aghoyan.

Za obnovu su zaduženi grčki stručnjaci, a cijeli proces za potrebe dokumentarnog filma snima National Geographic. "Otvaranje groba omogućit će stručnjacima jedinstvenu prigodu da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mjesta kršćanstva", objavila je ta medijska kuća.

"Moram priznati da su mi klecala koljena", rekao je Fred Hiebert, stalni arheolog National Geographica. 

Edikula, koja se nalazi pod kupolom crkve podignute na mjestu gdje je, po kršćanskoj tradiciji, bila špilja u koju je položeno Isusovo tijelo, bit će tijekom obnove rastavljena i ponovo sastavljena.

Samo će iznimno krhki ili slomljeni dijelovi biti zamijenjeni. Mramorne ploče će biti očišćene i konzervirane, a struktura koja ih podupire će se učvrstiti.

Radove financiraju tri glavne kršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci, armenski kršćani), a dio novca prikupit će se i donacijama. Obnova bi trebala biti završena u proljeće iduće godine.

>> Pomaknuli mramornu ploču koja pokriva originalnu 'klupu' na kojoj je bilo položeno tijelo Isusa Krista

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
 • Avatar Parousia
  Parousia:

  (Mt 28,1-8)Kad prodje subota Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupise miomirisa da odu pomazati Isusa i prvoga dana u tjednu veoma rano o izlasku suncevu dodju na grob.I razgovarahu medju sobom tko ce nam otkotrljati kamen vrata grobnih.Pogledaju ... prikaži još!u a ono kamen otkotrljan.Bijase doista veoma velik.I usavsi u grob i ugledaju mladica zaogrnuta bijelom haljinom gdje sjedi zdesna.I preplase se.a On ce im"Ne plasite se"Isusa trazite Nazarecanina,raspetoga.Uskrsnu nije ovdje.Evo mjesta kamo ga polozise.Nego idite recite njegovim ucenicima i Petru:ide pred vama u Galileju!Ondje cete ga vidjeti kamo vam rece.One izidju i stanu bjezati od groba,spopade ih strah i trepet.i nikomu nista ne rekose jel se bojahu.

 • Pulchrum:

  Isus Krist je jedinstvena osoba povijesti, koju su predskazali grčki, rimski i dalekoistočni povjesničari i pisci. Eshil u drami Prometej već govori o Bogu s trnovom krunom koji će svijet spasiti od prokletstva, Ciceron komentira Sibilina proročanstva, koja govore o ... prikaži još! kralju kojega će svi morati priznati, koji će odnijeti prokletstvo svijeta. Tacit, najveći rimski povjesničar, u djelu Anali govori o vjeri istočnih naroda, kako će od Židova doći zakonodavac svijeta, itd. Sokrat i Platon najavljuju dolazak velikog mudraca na svijet. Ovo je njegovo prazno grobno mjesto, naravno. On je uskrsnuo, dakle u pitanju je čudesan božanski zahvat. Njegovi učenici su gotovo svi umrli nasilnom smrću, ne želeći ostaviti njegov nauk.

 • Loupillon:

  ČUdim se da VL objavljuje komentare, koji toliko vrijeđaju osjećaje nas vjernika. Zašto se ne usudi narugati se proroku ?.Svoje mišljenje ovi " mudraci " koji ne znaju što govore neka zadrže za sebe.KRšćani se može vrijeđati preko svake mjere . Sramota!