Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AZEM VLASSI

Nakaradna ideja, pa nigdje nema etnički čistih država

REUTERS
11.09.2018.
u 18:32

'Optimalno rješenje je da Srbi na Kosovu, kao i Albanci u Preševskoj dolini, uživaju ljudska i etnička prava po najvišim europskim standardima'

Što se tiče razmjene teritorija Preševske doline za sjever Kosova između Srbije i Kosova to je teško izvediva misija. Ako se to učini s ciljem etničkog razgraničenja treba imati u vidu da u Preševskoj dolini Albanci žive i istočno od međunarodne kopnene i željezničke komunikacije, tzv. Koridora 10, preko kojega kroz Makedoniju Srbija izlazi na Luku Solun, znači na more.

To Srbija nipošto ne bi prepustila Kosovu. A preseljavanje oko 10.000 Albanaca s istočnog u zapadni dio Preševske doline je teška misija. Sjeverni dio Kosova se prostire sjeverno od rijeke Ibar. Znači trebalo bi da prepustimo Srbiji pola Mitrovice za koji se vezuje za naš rudarsko-metalurški kompleks Trepča.

I još važnije – zapadno od Mitrovice je naš najveći vodoresurs Gazivode koji za Kosovo doslovno znači život. To mi ni pod koju cijenu ne možemo dati. Uz to, na sjeveru Kosova živi tek 40 posto od ukupnog broja kosovskih Srba. Poruka za ovih 60 posto koji žive diljem Kosova bila bi da odu tamo, dakle u Srbiju. To bi bio egzodus. Iako bi preševski Albanci rado pristali pripojiti se Kosovu, po meni su to prevaziđena rješenja i u antieuropskom duhu.

Albanci u Preševskoj dolini voljeli bi da se cijeli taj prostor gdje žive pripoji Kosovu. Ali njima ne odgovara da se razbije taj prostor tako što će zapadni dio ići Kosovu, a istočni ostati u Srbiji.

Razmjene teritorija svakako bi imale svoje posljedice. To bi značilo otvaranje Pandorine kutije. Ako ne momentalno, taj proces bi se otvorio postupno, bolno i u nekoliko pravaca, a najprije u BiH. Vratili bi se u devedesete, oživjele bi napetosti u regiji, a izvjesna bi bila i opasnost od oružanih sukoba.

Nije rješenje ni u preseljenju stanovništva. I pomisao na preseljavanje stanovništva radi uspostave etnički čistih država je nakaradna ideja. Nema nigdje u Europi etnički čistih država. Prije nešto vise od 20 godina s idejom o etnički čistim državama ušli smo u užasna stradanja milijuna ljudi i teške zločine.

Optimalno rješenje je da Srbi na Kosovu, kao i Albanci u Preševskoj dolini, uživaju ljudska i etnička prava po najvišim europskim standardima. I na Kosovu i u Srbiju, budu li uređene kao normalne demokratske države, nacionalne manjine živjet će normalno.

Srbi na Kosovu uvijek će više voljeti Srbiju, kao što će i Albanci iz Preševske doline više voljeti Kosovo. Ali to je stvar emocije. Važno je da ne budu diskriminirani, gdje god da žive.

>> Pogledajte video - Branitelji se u centru Sarajeva sukobili s policijom

Ključne riječi

Komentara 26

SV
stjepan v.
19:09 11.09.2018.

BG su pravi masonski pokvarenjaci, zar Nije Kosowa priznata drzava 2009 godine? Tamo zivi 95% Albanaca i neznamo zasto bi oni pravili neku zamjenu teritorija?

AU
aunick
03:00 12.09.2018.

Azem Vlasi je jedan od najrazumnijih komunistickih konvertita u zdravo razumnog analiticara. Objasnjenja koja daje su tesko shvatljiva nacionalistima. Kad manjina smogne i nauci da je za suzivot nuzno uvazavanje vecine i okvira i sloboda manjine zajednicki zivot ce biti moguc. Ali ako manjina ima Pupovca i slicne, a toga ce u zivotu uvjek biti, suzivot ce biti izazovan.

Avatar Peterančan
Peterančan
19:23 11.09.2018.

Kaj si ti mala beba, Azeme? Uživati etnička prava kraj škija... ma daj? Pa srbijanci misle da su oni jkedini narod na svijetu, božji narod, kakva bi oni etnička prava davali drugima? Klanjem i silovanjem, pljačkom, paljenjem kuća.... ubijanjem djece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije