Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će financirati izvoz bala?

Najcrnji scenarij: Varaždinci plaćaju sve i to tri puta!

zmajlović
Foto: Matija Topolovec/PIXELL
29.11.2013.
u 11:24

Spore se s Pataftom, u međuvremenu su koncesiju dali Pripuzu, a sad im je ministarstvo uzelo cijelu stvar iz ruku. Pripuz u svoje i Pataftino ime može tražiti isplatu

Baba šumom, deda drumom - tako bi se mogao opisati jučerašnji tijek događaja. Umjesto da zajedno iznesu stav o balama u Brezju, uz kakav-takav konsenzus jer su iz iste političke opcije, Goran Habuš sam se u Vijećnici izjadao novinarima, dok je ministar šetao - obližnjim Jerovcem! Večer prije objavio je da država preuzima problem koji grad nije uspio riješiti te će bale izvesti i spaliti na trošak - Varaždina(ca), iako su koncesiju za taj posao dali CE-ZA-R-u Petra Pripuza.

Hrvatska realnost

- Nisam od ministra dobio ni pismeno ni usmeno rješenje. Način mu nije primjeren. Tvrditi da je naš obrad neobrađen je u najmanju ruku nepoznavanje stvari. Naša koncesija je bila dogovorena s ministarstvom, koje nam je i preporučilo da je raspišemo - kaže Goran Habuš. U ministarstvu pak imaju drugačiju priču.

- Razgovarali smo s gradom Varaždinom sve dok je postojala i najmanja šansa da se nađe prihvatljivo rješenje, no kako prijedlozi iz Varaždina i dalje nisu u skladu s preporukama ministarstva, moramo prelomiti i inspekcija ide na izvršenje svog naloga iz 2007. - izjavio je ministar. Kaže da u Hrvatskoj ne postoji kapaciteti koji mogu prihvatiti toliko otpada, a odlaganje bez obrade je zabranjeno.

- Ta izjava, da nema postrojenja, samo otkriva kako, znači, cijela Hrvatska odlaže neobrađeni otpad - nije mu Habuš ostao dužan. Kako god bilo, Zmajlovićeva će biti zadnja, a Varaždince najviše zanima koliko će ih to stajati. Ministar, s jedne strane, izjavljuje kako su građani kroz cijenu usluge taj posao platili te je sad sve na Gradu i Varkomu.

- Mislim da je u toj izjavi lapsus. On tvrdi da je taj novac trebalo ranije prikupiti od građana. No, kako prikupljati avansno za nešto čemu se još ne zna niti cijena? Nešto jest prikupljeno, ali ne 50 ili 60 milijuna kuna, nego oko 10. Varkom ima oko 1,5, a 9 je dano Visu, kao avans - kaže Habuš. Bit će izrazito zanimljivo vidjeti hoće li i ovdje zadnja biti Zmajlovićeva, kad kaže da Grad i Varkom moraju platiti ili Habuševa, koji kaže da nema grada ni općine koja plaća zbrinjavanje otpada. I, dodaje, Varkom nije samo varaždinska tvrtka.

‘Neka pročitaju Zakon’

No još je važnije pitanje hoće li građani morati više puta platiti isti posao. Naime, na sudu se Grad i Pripuz spore zbog ugovora Ivana Čehoka i Davora Patafte (Vis sa sporovima prepustio je Pripuzu), koji nova vlast nije ispunila te je potom sklopila koncesiju upravo s - Petrom Pripuzom, koji tako, teoretski, može tražiti obeštećenje dva puta! Na pitanje kako će se postaviti u novonastaloj situaciji i hoće li tražiti obeštećenje ili puni iznos za koncesiju koju Zmajlović ruši, iz C.I.O.S.-a nam jučer nisu odgovorili. Goran Habuš pak kaže da ne vjeruje u scenarij višestrukog plaćanja.

- Ljudi moji, tri puta budu Varaždinci platili zbrinjavanje tih bala! Neka pročitaju Zakon o obveznim odnosima. Koncesiju je odobrilo Gradsko vijeće, Pripuzu je poslan ugovor na potpis... - smatra pak Ivan Čehok.Ako je u pravu Čehok te ako je u pravu Habuš kad kaže da plaćaju građani, može li se dogoditi da Varaždinci zbrinjavanje bala moraju platiti tri puta?

Komentara 1

M3
Miške 3
07:33 01.12.2013.

Tko će financirati izvoz bala? Zna se. Saubermacher. On zna kako se to radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije