Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
8 PAPINIH MJERA

Crkva više neće štititi zločince!: Neka se s lice zemlje izbrišu odvratne radnje!

Foto: Reuters/PIXSELL
24.02.2019.
u 22:13

Papa je govorio i o zlostavljanju u obitelji i o organiziranom zlostavljanju na turističkim putovanjima

Monstruozno bi bilo i da je zabilježen samo jedan slučaj zlostavljanja maloljetnika u Crkvi, poručio je papa Franjo, najavivši da će se Crkva s ovim problemom suočiti s najvećom ozbiljnosti. Dio je to nedjeljnog obraćanja pape Franje sudionicima sastanka predsjednika biskupskih konferencija iz cijelog svijeta. Biskupi su tijekom četiri dana raspravljali o zaštiti maloljetnika u Crkvi, te su zatražili oprost za sve zlo učinjeno mladima. “Kucnuo je čas za odlučno suočavanje s fenomenom kako unutar tako i izvan Crkve”, papin je poziv za “brisanje tih odvratnih zločina s lica zemlje”.

Zlostavljanja se ne prijavljuju

– Ljutnja ljudi je opravdana jer su njihovo povjerenje iznevjerili nepošteni svećenici. Odzvanja jeka tihog krika malenih koja potresa srca. Mi moramo pažljivo slušati taj krik – kazao je Franjo, dodavši da je seksualno zlostavljanje maloljetnika fenomen koji je tijekom povijesti, nažalost, bio proširen u svim kulturama i društvima, ali zahvaljujući javnom mnijenju sada se s problemom koji se smatrao tabuom počelo i suočavati. Ni danas nije poznato koliko je on proširen jer, kako pokazuju i međunarodne organizacije poput Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, Interpola, Europola, mnogi slučajevi seksualnog zlostavljanja maloljetnika nisu prijavljeni. Papa je kazao kako najviše zlostavljanja ima unutar obitelji.

Prema podacima UNICEF-a iz 2017. u 28 zemalja od deset djevojčica koje su doživjele seksualno zlostavljanje njih devet su bile žrtve osobe koju su poznavale ili koja je bila obiteljski prijatelj. Prema službenim podacima američke vlade, u SAD-u svake godine 700.000 djece doživi nasilja i maltretiranja. Nasilje se ne događa samo u obiteljskom domu, već i u školama, sportskim ustanovama, “pa nažalost i u crkvenim institucijama”, iznio je Franjo. Papa je otvorio pitanje organiziranog zlostavljanja djece pa je napomenuo da svake godine tri milijuna osoba odlazi na putovanja čiji su cilj seksualni odnosi s maloljetnicima.

– Taj svjetski fenomen ne umanjuje monstruoznost djela. Fenomen neljudskosti na svjetskoj razini postaje još gori i skandalozniji kada se događa u Crkvi. Svećenik koji bi trebao voditi duše prema spasenju, a pokorava se svojoj ljudskoj slabosti ili bolesti instrument je sotone. U zlostavljanjima mi vidimo ruku zla koja ne štedi ni nevinost djece. Zato ne postoje opravdanja za zlostavljanja djece – kazao je Franjo.

Istaknuo je da zlostavljač u svom činu pronalazi osjećaj snage i vlasti nad inferiornom nezaštićenom žrtvom koja je manipulirana. Crkva stoga, kaže Papa, treba slušati, štititi i liječiti žrtve, a da bi to učinila mora biti iznad ideoloških polemika i novinarskih politika koje često instrumentaliziraju dramu koju su proživjeli maleni. Papa drži kako je potrebno poduzeti mjere kako na međunarodnoj tako i na crkvenoj razini kako bi se iskorijenila ta brutalnost iz tijela čovječanstva.

Crkva će i kroz svoje zakonodavstvo provesti ciljne mjere, a koncentrirane su u osam točaka koje je Papa obrazložio i naložio biskupskim konferencijama da ih provedu. Kao prvu mjeru papa Franjo iznosi zaštitu djece, kako bi se spriječilo da postanu žrtve psihološkog i fizičkog nasilja. Pritom ističe da obrambeni stav crkvenih krugova nije rješenje, već da treba mijenjati mentalitet. Iz toga proizlazi druga mjera, ozbiljnost, a to znači da će Crkva provoditi sve potrebno kako bi se svaki počinitelj zločina predao vlastima. Crkva, kaže papa Franjo, nikada neće zatražiti da se prikrije ili zanemari ijedan slučaj. Treća mjera je pročišćavanje, odnosno želja za ispravljanjem vlastitih nedostataka, umjesto traženja alibija i optuživanja drugih.

– Moramo naučiti optuživati sami sebe – kazao je Franjo i kao četvrtu mjeru naznačio obrazovanje. Od izbora do obrazovanja kandidata za svećeništvo potrebni su jasni kriteriji, pa je Franjo citirao encikliku Sacerdotalis caelibatus Pavla VI.

U petoj mjeri papa Franjo je naznačio što trebaju činiti biskupske konferencije. Nijedan slučaj zlostavljanja ne smije biti prikriven i podcijenjen, jer skrivanje zločina favorizira širenje zla i dolazi do još većeg skandala. Kao šestu mjeru Franjo spominje potporu koju Crkva mora ponuditi žrtvama seksualnog zlostavljanja. Kao sedmu mjeru papa Franjo je pozvao na zaštitu maloljetnika u digitalnom svijetu, pozvao je vlasti na donošenje mjera za limitiranje internetskih stranica koje prijete dostojanstvu muškaraca, žena, a osobito djece. Osmom mjerom želi se zaustaviti industrija zlostavljanja pa papa poziva međunarodne organizacije da pripreme zakonski okvir kojim bi se zaštitilo maloljetnike od seksualnog zlostavljanja u turizmu, a zločince bi se progonilo.

Žrtve očekivale više od skupa

Nakon govora sudionicima skupa, papa Franjo je s prozora Apostolske palače izrekao molitvu Angelus i prisutne na trgu Svetog Petra obavijestio o radu biskupa kako bi se zaštitilo maloljetnike u Crkvi. Dodao je kako u svijetu ima šest milijuna maloljetnih žrtava seksualnog zlostavljanja, te naglasio kako žele poduzeti sve potrebne mjere da se ti zločini ne ponove.

Sveta Stolica, organizacijski odbor skupa i biskupske konferencije trebaju definirati seriju reformi. Udruge žrtava su, međutim, očekivale kako će na četverodnevnom sastanku biti donesene konačne mjere, a ne natuknice za raspravu. Na Trgu svetog Petra glasnogovornik udruge žrtava Peter Isely stoga je izrazio razočaranje i ljutnju.

– U Papinom tekstu nema nijedne konkretne mjere, samo riječi. Ponovljeno je da se Crkva propituje što učiniti, a to radi već dvadeset godina – kazao je Isely. Ovaj skup svakako je bio korak naprijed u suočavanju s pitanjem svećeničkog zlostavljanja maloljetnika, ali su žrtve svećenika pedofila očekivale oštrije i konačne mjere protiv zlostavljača.

>>Darko Pavičić o pedofiliji u Crkvi

Komentara 32

DU
Deleted user
13:24 24.02.2019.

Tja, kaj se more. Po svemu sudeći, ovaj svijet neće potrajati još dugo. Zbog toga Hrvatska od EU-a neće "povući" silne milijarde eura (na veliku žalost ministarske gospoje Žalac Gabice), a stabilnost vladajuće koalicije post će savršeno suvišna, bez obzira što na to rekli njegova banskodvorska ekscelencija Andrjuša P. i njegovo potrkalo gospo'n Njonjo. A najgora posljedica propasti svijeta bit će to što će u Lijepoj Našoj prestati svaka potreba za profesionalnim etnobiznismenom i vječnim ugroženikom Pupovac dr. Milojkom, a pogotovo za vitezicom of Gunje Mrak Taritaš Ančicom, Beljak Šokreom zvanim Pajser, Vrdoljak Ivekom zvanimn Razdjelnik, Bernardić Dadom zvanim Bero, Maras Gogom zvanim Laprdalo i Saucha Tomekom zvanim moralna vertikala. Zbilja je gadna stvar ta propast svijeta.

SC
Santo_CavernicoIo
01:48 25.02.2019.

Crkva više neće štititi zločince? A zašto ih je štitila sve ove stotine godina? Dok ih je narod plaćao i hranio, oni su mu zauzvrat trtili djecu.

DI
Direkt
12:45 24.02.2019.

Ta crkva je šutila i za pedofiliju i za nacizam i za ustašiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije