Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat za zemljišta:

Načelnici općina odbijaju prenijeti koncesije o zemljištu na Fortenovu

Vinograd Belja
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/2
04.04.2019.
u 20:55

Lovro Kuščević, ministar uprave, rekao je da jedinice lokalne samouprave imaju autonomiju u donošenju odluka.

Prijenos koncesija nad zemljištem sa starih kompanija Agrokora na zrcalne kompanije Fortenove pokazuje se ozbiljnijim pitanjem nego što su Vlada i izvanredna uprava spremni priznati. Naime, Fortenova je od ponedjeljka startala s poslom, a prijenos koncesija i dalje nije riješen.

Iako je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić novinarima u srijedu rekao da će se problem riješiti ubrzo te da će 25 od 28 lokalnih šerifa taj ugovor potpisati, na terenu tvrde da nema šanse da će potpisati prijenos ugovora pod istim uvjetima. Neslužbeno doznajemo da se problem namjerava premostiti novim pravilnikom, koji se u Ministarstvu poljoprivrede izrađuje, a kojim bi se zaobišli načelnici. U koncernu tvrde da su problem s prijenosom koncesija za poljoprivredno zemljište riješili, preciznije ostalo je prebaciti koncesije za samo nekoliko posto ukupnog zemljišta.

Cijene se moraju izjednačiti

Agrokor, odnosno sada Fortenova, koriste 32,8 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta pod koncesijama, a najviše zemljišta koristi Belje koje raspolaže s 19 tisuća hektara. Slijedi ga Vupik sa 6,5 tisuća hektara i PIK Vinkovci s 4500 hektara. Belje je u 2016. imalo obvezu platiti 6 milijuna kuna naknade za 13 tisuća hektara zemlje, što je zanemarivi iznos njegovih prihoda.

Video - Fortenova grupa

Načelnik Darde, u kojoj Belje ima sjedište, Anto Vukoje ne namjerava potpisati prijenos koncesije pod postojećim uvjetima jer, kako nam je pojasnio, Agrokor zemlju plaća 300 kuna po hektaru, a svaki mali poljoprivrednik između 1500 i 1800 kuna pa drži da se cijene moraju izjednačiti. To zapravo znači da bez povećanja koncesije za najmanje pet puta ne namjerava potpisati odluku o prijenosu ugovora na zrcalnu tvrtku. Njegovo mišljenje dijeli i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, neformalni zastupnik lokalnih čelnika, koji se bune protiv prijenosa koncesija pod istim uvjetima.

Zanimljivo je da su oba ta čelnika HDZ-ovi članovi pa zapravo istupaju protiv čelništva svoje stranke. Lovro Kuščević, HDZ-ov ministar uprave, rekao je da jedinice lokalne samouprave imaju autonomiju u donošenju odluka. Druga je stvar, dodao je, jesu li Fortenovine tvrtke pravne sljednice Agrokorovih tvrtki i trebaju li im, sukladno zakonima, biti produljeni ugovori za koncesije.

– U taj dio ne ulazim, ali autonomiju jedinica lokalne samouprave moramo poštovati – rekao je Kuščević, koji je i politički tajnik HDZ-a. Pravo je na strani Fortenove i Vlade jer je DORH dao mišljenje po kojem su zrcalne tvrtke pravne sljednice Agrokorovih tvrtki pa bi se koncesijski ugovori trebali automatski produljiti.

Vinograd Belja
1/4

Više od 20 općina nije potpisalo

– Nijedan načelnik ne želi potpisati aneks ugovora, ali mislim da će morati. To se jednostavno mora provesti jer ima status ovršne isprave. Držimo da treba izjednačiti uvjete jer tvrtke iz sustava Agrokor plaćaju do pet puta manju najamninu za kvalitetnije zemljište. Tražimo da se ili snizi cijena zakupa OPG-ovima ili Agrokorovim tvrtkama povisi – kaže Vladimir Margeta, predsjednik Udruge OPG-a Život koja ima oko 500 članova, koji u vlasništvu, zakupu ili najmu imaju oko 23.000 hektara zemlje.

Uvjeren je da će anekse, ako ih ne potpišu načelnici, potpisati ministar Tolušić ili netko iz Ministarstva poljoprivrede. Udruga je anketirala 29 općina i gradova u kojima su ta zemljišta, a više od 20 ih je odgovorilo da nisu potpisali prijenos koncesija. Vijeće općine Bilje nije dalo dopuštenje načelniku za provedbu prijenosa, a jedino je grad Vinkovci odgovorio da je započeo proceduru prijenosa.

Komentara 3

NE
neboiznadzagreba
21:59 04.04.2019.

Politika koja je upropastila hrvatsko selo i seljaka, nastavlja uništavanje, ono što, začudo, ne žele potpisati lokalni šerifi, potpisat će nacionalni, a da bi sve bilo "po zakonu", ako bude potrebno, i zakon će se mijenjati.

PA
PainKiller
12:17 05.04.2019.

Pošto su obojica članovi HDZ-a vjerojatno će se brzo preomisliti.

ŽO
žoržet
23:08 04.04.2019.

dakle, ako se fortenovi budu davale koncesije pod istim uvjetima kao i eksploatatorskom gazdi, a sve opet nauštrb domaćeg seljaka i domicilnog stanovništva, to će biti samo krunski dokaz da je ova zemlja, pod krinkom rata u kojoj su za nju ginule bezimene žrtve ali ne baš i novopečene 'domoljubne' elite, od početka zločinačko-pljačkaški pothvat u interesu francekove 'zajednice' i bratskih joj klika!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije